Nie do konca jest tak jak piszesz. Mialem wlasnie takie zdarzenie (oby dwa samochody moje, co prawda jeszcze przed alfa ;) ) i nie zostalo wyplacone mi odszkodowanie (jest w ustawie o OC specjalny pkt., ktory mowi, ze samemu nie mozna sobie szkody zrobic), ale tez nie poszlo mi po znizkach.
Co do obliczania skladek, to rzeczywiscie polisy na kwote np. 270zl, przy silniku prawie 2000ccm sa mozliwe, ale gdy mieszka sie w mniejszych aglomeracjach (wujas placi podobnie za passata mieszka w miejscowosci z ok. 2000 mieszkancami).
Natomiast wg mnie przy obliczaniu kwoty OC nie powinno brac sie pod uwage pojemnosci samochodu.
Jako ze jestem ubezpieczony w Axa i place dosc niska skladke (w porownaniu z konkurentami), to i tak zastanawiam sie jak to bedzie, gdy ktos z ubezp. Axa przydzwoni w moja Alfe?
Czy tak samo z procedury postepowania likwidacyjnego bede tak samo zadowolony jak z wysokosci skladki ;]
Kiedys mialem wyplacone pieniadze za szkode z PZU i powiem, ze naprawde bylem usatysfakcjonowany (kasa wyplacona naprawde w trybie ekspresowym).
~Tekken666 przy pelnych znizkach bys mial o 107zl mniej :)