Problemem moze byc klamka w miesiacach zimowych... wtedy volvo, nawet i chinskie bedzie lepsze :).
Printable View
Problemem moze byc klamka w miesiacach zimowych... wtedy volvo, nawet i chinskie bedzie lepsze :).
Z tego co widzę na google maps serwis Fiata jest w każdym wiekszym mieście norweskim,więc jakby co opieka jest na miejscu.
---------- Post dodany o godzinie 13:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:24 ----------
A co Volvo ma podgrzewane klamki ? Nie wiedziałem o takim patęcie :p
---------- Post dodany o godzinie 13:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:29 ----------
A tu sytuacja o jakiej pisałem wcześniej Wypowiada się gościu z forum Volvo
cytat "Witam,otóż mam takie pytanie czy w tym samochodzie występuję jakaś grzałka lub podgrzewacz paliwa,bo już drugi raz w ciągu około miesiąca mi zamarzł.Wtedy ciągnę go do ogrzewanego pomieszczenia wymiana filtra i po problemie"
A tu odpowiedz "Dokladnie, jak paliwo jest dobre a nie jakis syf to nie ma prawa zamarznac. Volvo nie pochodzi z hiszpani czy afryki tyko ma korzenie na dalekiej polnocy i skoro tam stwierdzili ze zadne grzalki nie sa potrzebne i ich poprostu nie zamontowali w standardzie to znaczy ze tak jest. Problemu szukaj najpierw w jakosci paliwa, potem w sprawnosci technicznej auta a nie w grzalkach do paliwa"
Więc co Alfa sobie nie poradzi ? Teraz trzeba wybrac czy chce się jeździc naleśnikiem czy Alfą za którą się ludzie oglądają.
powiem tak jesli cie stac na 159/volvos60 na utrzymanie tych samochodow i bardziej podoba ci sie alfa 159 to kup sobie 159 to dobre auto nie rezygnuj z marzen, zycie masz jedno i jeszcze raz podkresle Norwegia to nie Kaukaz alfa tam jest im dobrze znana
Witam,
Tak się składa, że większość poprzednich wypowiedzi to zdanie osób, które nie jeżdżą AR 159, więc piszą raczej o swych odczuciach co do marek Alfa i Volvo a nie wskazanych modeli.
Ja kupiłem AR 159 SW z rocznika 2007 tuż przed zimą 2010/2011 i moje uwagi są następujące:
- trudne zimowe warunki na drodze nie sprawiają zadnych problemów dla AR 159 - zawsze świetnie trzyma sie drogi
- problem z drobnym noszeniem auta na drodze pojawia się jedynie przy śliskiej nawierzchni i koleinach - ale to nie będzie cię dotyczyło w Norwegii :)
- problem zimą sprawia zalegający śnieg na drodze - AR 159 jest dość nisko zawieszona i często tam gdzie inne auta przejadą Alfa szura podwoziem - ostatecznie jednak pomimo kilku takich zdarzeń do tej pory nic się nie uszkodziło z tego powodu
- odpalanie - silnik AR (mój 150 KM 1,9 JTDM) to jednostka znana z innych firm motoryzacyjnych np. podobno Opel Vectra więc uważam, że jeśli byłyby problemy z odpalaniem to nie z powodu silnika [jak można wywnioskować z postó moich poprzedników]. Będziesz tankował "norweskie" paliwo więc uważam, że z odpalaniem nie będzie problemu
Ostatecznie moim zdaniem to naprawde fajne auto - prz czym polecam abyś poszukał egzemplarza w dodatkową nagrzewnicą - podgrzewanie szyby i wnętrza przed nagrzaniem silnika w warunkach w których będziesz jeżdził to konieczność.
Przy wyborze między AR a Volvo uwzględnij jednak ewentualne możliwości dokonywania przeglądów, serwisowania, kosztów części - w przypadku AR należałoby zwrócić uwagę głównie na elementy ulegające zużyciu podczas normalnej eksploatacji - wymiana płynów itd. oraz ew. dostęp do dobrego elektryka samochodowego znającego się na AR i jej drobnych kaprysach.
Pamiętaj - nieważne, czy Volvo czy Alfa - każde auto może się zepsuć - szukaj więc egzemplarza o którego poprzedni właściciele najlepiej dbali a będziesz zadowolony.
Ostetecznie uważam, że jeśli podoba ci się AR 159 [nie dziwię się] to nie rezygnuj z marzeń - mnie się udało je spełnić i z uśmiechem znoszę drobne kaprysy - kolejnej kobiety mego życia - pięknej Włoszki.
Pozdrawiam i życzę słusznego wyboru
PS. Na forum jest temat o AR 159 na zimę, w którym też zostawiłem swój post - jest tam sporo o zachowaniu tego modelu zimą
ta jednostka nie ma nic wspolnego z oplem a druga sprawa jak ma sie zachowywac alfa 159 w zimie opowiedz prosta tak jak inne auta zwyczajnie poprostu jezdzic i tyle nie widze zeby potrzebowala specjalnej opieki z powodu zimy
salatin to ta sama jednostka , na bazie współpracy Fiata z GM wymieniano technologie między firmami ,między innymi dlatego do 159 trafiły benzyny od GM a do Opla Vectry CDTI diesel od Fiata-Alfy
Tego samego diesla ma jeszcze między innymi Opel Signum , Zafira , Saab 9-3,Cadillac BLS , Fiat Croma .
Klamki może nie, ale jeśli to nie było Volvo przeznaczone na rynki południowe to nie ma tego co ma model oferowany na Skandynawię czyli podgrzewanie filtra paliwa.
Z samą marką Volvo wcześniej się zetknąłem niż z Alfą Romeo i w każdym egzemplarzu sprzed epoki Forda nie było żadnych problemów nawet przy -30 z czym kolwiek.
O tych po 99 roku nie chcę się wypowiadac, bo tych modeli poprostu nie znam od strony praktycznożyciowej, więc nie chcę ani krzywdzic ani specjalnie przechwalac.
S/V60 są od dawna montowane w Belgii w Gent(tam gdzie budują ciężarówki Volvo, które defacto należą dalej do Volvo AB w przeciwieństwie do osobówek). Fabryka więc zacna.
Właśnie wiem, że jest we władaniu Geely co napisałem nawet w zacytowanej przez Ciebie mojej wypowiedzi.
Volvo napewno jest lepsze w poszanowaniu dziedzictwa technicznego:
Mimo wszystko nie dało sobie wyrwac rzędowej turbodoładowanej piątki z której słynie tak samo jak Alfa Romeo z V6 Busso.
Powiem lepiej- silnik który miał swoją premierę w 850 w 1993 roku ma zastosowanie do dziś w wyczynowej odmianie Volva C30T5. O samej cywilniej wersji nie wspominając.
Buduje nawet silniki T6, a o skutkach prochobicji w Szwecji i zrealizowanym pomyślie montażu 4.4 litrowego V8 poprzecznie w S80 z napędem na obie osie nawet szkoda wspominac. W sumie tam akurat mogą, bo ten segment gdzie jest S80 raczej do sportu się średnio nadaje.
Chociaż przy nowej S60tce widzę forsują temat prowadzenia.
Do tego permanentna obecnośc na rynku USA.
No i... Chińczycy, Ford i inni nie myśleli i nie myślą nawet o zaoraniu muzeum Volvo.
AR 159+Webasto >>> Volvo S60;) Wybór oczywisty:D:D:D