-
Witam, u mnie też pojawił się problem mokrego dywanika z tyłu... proponuję podczas deszczu lub zaraz po ściągnąćosłone głośnika z drzwi tylnych i zobaczyć czy nie macie mokrego głośnika, u mnie niestety tak czasami jest jak odchyli się lekko listwa zgarniająca szyby. Kombinuje jak z tym walczyć ale chyba pozostaje wymiana.
-
Woda w aucie.
Witam
Z góry przepraszam, że dobrze nie poszukałem na forum, ale dziś to zauważyłem i chciałbym jak najszybciej rozwiazac problem. W aucie od strony kierowcy w nogach i z tylu po obu stronach mam wode na wykładzinie z przodu i z tyłu po prawej stronie jest mokro, a za fotelem kierowcy stoi kałuża ostatnie 2 dni padał deszcz i nadal pada. Po stronie pasażera z przodu sucho. Tunel suchy, sprawdziłem też płyn nie ubywa więc nagrzewnica nie cieknie, pozatym to normalna deszczówka jest tak mi się wydaje. Teraz powiedzcie mi co mogło się zapchać i którędy woda dostaje się do środka.
Z góry dzieki
- - - Updated - - -
Wyczyscilem podszybie, stała tam woda z błotem i ogólnym syfem. Wode zebrałem z wykładziny i zobacze za pare godzin czy znowu będzie się robiło mokro w środku. Jakiś sposób na osuszenie w środku macie ? Albo co zrobic by jak najszybciej wyjąć wykładzine na podłodze.
-
wykładzina z podłogi to zdemontowanie praktycznie calego środka ! kanapa fotele progi, tunel środkowy, jak masz możliwość to garaż i zostaw otwarte szyby zeby woda miała gdzie odparować, plus dużo gazet na podłogę... możesz też trociny wysypać-ale to juz chyba partyzantka- i trzeba to później naprawdę solidnie wysprzątać ! mozna tez wsadzić do auta pochłaniacz wilgoci ale nie wiem jak to moze egzamin zdac...
czysciles tez odplyw pod nagrzewnicą ? ( to demontaż calego podszybia ), zobacz czy uszczelki drzwi masz cale ! dziwna sprawa...
ps. a bagażnik jak wyglada ? sucho tam gdzie kolo zapasowe ?
-
W podszybiu wyczyscilem to miejsce po lewo od silnika wycieraczek bylo tam bloto i stala woda. Odplyw pod nagrzewnica rozumiem ze jest pod filtrem kabinowym ? Czy poza nim trzeba cos tam jeszcze wyciagac ?
W bagażniku sucho, ale jeszcze musze sprawdzić tą wnęke na kolo zapasowe bo tam nie zaglądałem, zobacze tez uszczelki w drzwiach i slyszalem tez ze moze woda dostawac sie do srodka przez drzwi jesli ta oslona pod tapicerka sie odklei. Wczoraj troche auto wysuszylem i na noc zostawilem gazety posypane z sola, dzis posprzatam w garazu i wstawie auto do garazu i wlacze wiatraki niech przewiewa srodek. Z tym ze musze wyeliminowac przyczyne bo tak za chwile znow bedzie mokro.
Wyglada to tak jak by woda dostawala sie z przodu i pod wplywem tego ze auto stoi przechylone splywala do tylu bo w miejscu pasazera z tylu za kierowca zrobila sie doslownie kaluza i wilgoc przeszla tez na miejsce obok.
Faktycznie dziwna sprawa bo wczesniej nie trakie deszcze padaly i jeszcze dluzej niz teraz i bylo sucho. Od spodu sa jakies odplywy np od klimy ? W ktorym miejscu ?
W drzwiach tez sprawdze czy sa drozne. Faktycznie z demonotwaniem wykladziny to troche zabawy i raczej ciezko teraz na zime w nie ogrzewanym garazu sie tym zajac.
Tylko czy mozna to dobrze wysuszyc bez demontazu ? Nie chce zeby mi pozniej cos w srodku zaczelo gnic :/
-
Udroznij odpływy a pozniej farelka albo coś tego typu i ogien i naczej nie wysuszysz pozniej wypierz wykładziny i jeszcze raz wysusz bo beda walić wilgoćią jak wsiądziesz do auta.
-
No nic musze wyciagnac cala wykladzine, zajrzalem przez ta zaslepke w podlodze pasazera z przodu i wody od groma z wierzchu nie jest mokre bo wchlania taka gabka co jest wykladzina nia wybita od spodu. Wiec nawet jak to powierzchniowo wysusze to w pod spodem dalej bedzie bagienko. Przy okazji jak bede mial surowa podloge mam nadzieje zlokalizuje wyciek.
Pytanie do tych ktorzy demontowali wykladzine w srodku na co uwazac przy demontazu zeby czegos jeszcze nie uszkodzic przy okazji ?
-
Ok wykladzina na podlodze wyjeta cala mokra i nasaczona woda, wysuszylem podloge i zrobilem test zeby zlokalizowac wyciek. Po wylaniu dwoch wiader wody na szybe cieknie bezposrednio za ics-em na ten komputerek ktory jest przykrecony do tunelu. Znaczy odplyw w podszybiu ten pod filtrem kabinowym jest nieszczelny lub zapchany. Moze ktos mi teraz powiedziec czy ciezki jest dostep do tego odplywu ? Co musze wymontowac ?
Zaraz ide podszybie rozkrecac i przydala by sie wskazówka.
Z góry dzięki.
-
Ten link powinien rozwiać wszystkie Twoje pytania odnośnie demontażu podszybia, jest o wymianie nagrzewnicy: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...grzewnicy.html
Zwróć tylko uwagę na przewody od klimy żeby ich nie uszkodzić!
-
2 załącznik(i)
Ok dzięki, z tym że jestem juz na etapie ze mechanizm wycieraczek mam wyjety i filtr przeciwpylkowy ktory doslownie pływał w wodzie i we wnece też jest dużo wody. Mam problem z wyjeciem tego sklaplacza. Co dokładnie wykrecić ? Muszę te oslone pomiedzy podszybiem a silnikiem wyjąc ? Chcialbym to dzis skonczyc tak by jutro zaczac montaz wszystkiego w srodku po wysuszeniu a nie wiem jak ugryzsc ten skraplacz wlasnie.
- - - Updated - - -
Obeszlo sie bez demontowania tego skraplacza. Wykozystalem kawał druta i info z holdenreskiego forum i odpływ przeczyszony dużą ilością wody zlany. Wrzucam fotki jak ktoś miałby podobny problem z powodzią w środku. Teraz idę montować podszybie z powrotem a jutro jak wyschnie wykładzina skladam środek do kupy.
-
Ok po robocie wszystko poskrecane, wykladzina wysuszona, odplyw przepchany.
Tylko z fotelami sie bawilem troche bo cos sie przykrecic nie chcialy z tylu :/
Strat brak :)