-
to fakt, kończy się coś ok 4200. Tym się nie przejmuje. Co do osiągów chyba tez nie moge mieć zastrzeżen bo porównywałem z wynikami z forum i od 60-100 na IV w ok 6s się pozbierałem Więc chyba też ok. Spalanie jakoś musze przeboleć, zrobi się cieplej i może będzie lepiej, ale dźwięk silnika na wolnych obrotach nie daje mi spokoju...
-
ja mam teraz problem na 95% z osłoną tą plastikową silnika i mi sie tłucze/stuka praktycznie non-stop dokręcona jest ale jeden otwór w którym jest śruba mocująca jest połamany nieco i nie trzyma sie to jak powinno i łomocze...krew mnie już zalewa bo słychać to cały czas więc rozumie Twoją irytację w pewnym sensie;) zastanawiam się jak to wyciszyć
-
Masz zwykłego multijeta I generacji ( a nie JTDm ), a dźwięk wydawany na wolnych obrotach sugeruje rozwulkanizowane koło pasowe. Wystarczy ściągnąć pasek i wszystko się wyjaśni.
EDIT:
Koło dobrze jest ściągnąć i postukać np. o beton, jak brzęczy, wydaje metaliczny dźwięk to do kosza się nadaje.
-
dzisiaj wjechałem na kanał i obsłuchiwałem silnik z dołu, odgłos dochodzi jak by z miski dokładnie koło tłumika, nic a nic nie słychać od strony koła pasowego, ale wiadomo że dźwięk może się roznosić po całym silniku.. aczkolwiek nie jest to dzwonienie panewek....
---------- Post added at 18:32 ---------- Previous post was at 18:28 ----------
co do generacji MultiJeta "Alfa Romeo zaprezentowała pod koniec 2002 roku silnik 1.9 M-Jet 16v o mocy 140 KM, pierwszą na świecie jednostkę drugiej generacji "Common Rail"Moja jest z grudnia więc może :) " http://www.alfaromeopress.pl/press/detail/179
-
tak CR II gen, ale masz multijet I gen czy jak kto woli pierwszy typ, JTDm rożni się nieznacznie ale jednak.. Co to taka ostatnio moda na te JTDm na forum??:P
-
no może, mniejsza o to. Do głośnej pracy dodam że klekocze na zimno i na ciepło tak samo, wyłączanie i włączanie świateł nie zmienia dźwięku silnika (obciążenie koła pasowego)
-
JTDm gdzie m wcale nie jest od słowa "mutlijet". W Stilówce wszystkie diesle (te same co a Alfikach) 16V 140 KM, 150 KM i chyba 120KM na klapie mają JTDm. Niektórzy twierdzą, że "m" oznacza zgodność z normą EURO4 i jest wprowadzone w Alfach od lipca 2003 roku. I chyba w tym jest najwięcej prawdy. Wszystkie jednostki 16V 140 KM i 150 KM to multijet. Multijet II generacji są wprowadzone i produkowane od 2009 roku. Zobacz sobie na stronę Fiat Powertrain Technologies
Bez względu na to jaka generacja multijet ma pracować ciszej od unijeta i zdecydowanie ciszej od zwykłego diesla.
-
jak ja bym chciał żeby to było to koło pasowe :) z przyjemnością wydał bym te 300zł czy ile tam....
-
miałem to samo w swojej 147 (1,9 jtd 140 koników) wymieniłem rurę dolotową była dziurawa, auto strasznie dymiło, i wyczyściłem egr
teraz chula bez problemów, spalanie w trybie mieszanym 200 km trasa 100km miasto wychodzi około 5l na 100km
-
milek_22, a ty podpinałeś swojego bolida do kompa ? Może on ci prawdę powie ;)