Grześ nie ma reguły.U jednego trzeba będzie skakać a u drugiego pójdzie gładko więc jak nie spróbujesz u siebie to się nie dowiesz:)
Printable View
Grześ nie ma reguły.U jednego trzeba będzie skakać a u drugiego pójdzie gładko więc jak nie spróbujesz u siebie to się nie dowiesz:)
No i jestem dupie... Odkręciłem tę dużą nakrętkę 36, ale za chiny nie wiem jak wyjąć sam przegub... Siedzi w nim ośka na wieloklinie i rusza się tylko o max 0,5 cm w tył. Czy mam odkręcać mcpersona i wszystko ciągnąć na doł czy zwrotnicę odkręcić? Bo nie wiem co dalej a pierwszy raz sam to robię... :) Dziaru mówił, że na przegubie są śruby ot tyłu, ale chyba w TS'ach jest inaczej. Jedyne co mam to na środku półosi takie coś nakręcone na imbusy, mniej więcej w połowie ośki.. Mam odkręcić całą półoś czy może jak odkręcę te imbusy to się rozejdzie w pół?
jak chcesz to szybko zrobić to wykręć cały amortyzator. Ja już się nie bawię w jakieś lewarki czy inne pierdoły - amor to trzy śruby na górze i dwie przy zwrotnicy.
W ts przegub zew. zbija się, nie ma tam zawleczki do zdjęcia czy śrub.
Odchyl McPhersona najpierw i przyj..b młotkiem w przegub tylko najpierw nakręć nakrętkę byś gwintu nie zepsuł jak to nie pomoże to jak Rafał pisze odkręcaj całość.
Zrobione, musiałem odkręcić zacisk i tarczę, sworzeń, gałkę kierowniczą, zwrotnice od amora i całą ją zdjąłem... Wtedy miałem na wierzchu całą półoś i po uporaniu się z pierd. zawleczką (tak, w starym jak i nowym przegubie jest zawleczka...!!) przegub zszedł... :D Oczywiście do odkręcenia 36 pożyczyłem od Dziara dorobiony klucz plus metrowa rura, a wahacz ściągałem na dół drugą rurą opartą o skrznie (nie ściągałem mcpersona). Także ogólny wynik to 5h grzebaniny powolnej, bo nawet grzechotek nie miałem ale udało się :)
Mam 3 Alfy a nie widziałem zawleczki.Dziwne.Młotkiem się zaklepuje nakrętkę i finito.Nawet nie mam otworu w półośce na zawleczkę.
Dobrze że poszło :P
Mam nadzieje że z głową wszystko składałeś .
Daj znać czy faktycznie juz się nic nie tłucze
ale tu chyba chodzi o zawleczkę na połączeniu półoś-przegub, żeby się półoś nie wysunęła. U mnie jest tylko metalowy oring sprężynowy na końcu półośki więc przegub się tylko zbija. W tipo jest już zawleczka do zdjęcia więc może tu jest to samo.