-
jak dasz mu powietrze po przepływce, to spadnie przepływ powietrza na niej, a ilość będzie większa i silnik dostanie zubożoną mieszankę sygnał z sondy wykaże, że jest za dużo powietrza, a przepływomierz podaje mniejszą ilość
jak mu zatkasz ten otwór, to wszystko pójdzie przez przepływkę i nie pociągnie nic z silnika (to sa małe ilości), ale dostanie tylko czyste powietrze i czystość mieszanki wzrośnie, tu moze być mniej kłopotów
zrób jak kolega powyżej napisał, zaślep i zobacz co się dzieje, bo zanim zaślepisz, to się dzieją dziwne rzeczy, a potem się musi ustatkować, stąd to falowanie i nierówna praca, bo dałeś mu przez chwilę za dużo powietrza, a ta ilość moze wykraczać poza wartości regulacyjne sterownika i problem gotowy
po co chcesz odmę odłączyć i dać ją do atmosfery? będzie Ci z tego kapało pod autem, chyba, że zrobisz zbiorniczek na olej, kóry przejdzie przez separator i bedziesz go wlewał do silnika
-
Od początku otwór zaślepiałem. Z otwartym to wiadomo że szopki będą :D Odma odłączona, wejście zaślepione. 2min. Praca ciągle nierówna. Za krótko?
-
jak masz podłączone do odmy odpowietrzenie zbiornika, to będzie nierówno chodził
zostaw auto na dzisiaj i wystudź dobrze silnik - przy tej pogodzie to nietrudne
wg mnie na zimnym będzie dobrze, a na ciepłym zacznie falować jak do głosu dojdzie właśnie odpowietrzenie zbiornika paliwa, bo sterownik zacznie otwierać elektrozawór i skoryguje dawkę paliwa i powietrza
dla mnie to się układa w całość, a sprawdzić można
-
Przecież ma być tak podłączone. To nie jest samoróbka.
-
tak, ale jak odepniesz odmę, to pary paliwa z baku nie będą się dostawały do dolotu i to moze być problemem z nierówną pracą, bo sterownik kiedy otwiera elektrozawór może podawać inną dawkę paliwa, bo tamtędy idzie powietrze z parami benzyny
nie twierdzę, że coś jest pogrzebane i źle podłączone, własnie chodzi o to, że Twoja robota jest zła :P
-
rozmawiałem z kilkoma mechanikami i potwierdzili, ze po odpięciu odmy mogą obroty falować, a nawet silnik może zgasnąć
sprawdzałeś może jak się to zachowuje na zimnym?
-
Nie, na zimnym nie sprawdzalem. Odpuscilem sobie na razie :) nie bede odpinal odmy tylko w jakis wolny weekend (nie predko) wyczyszcze odme zeby mi olej nie splywal do dolotu. Silnik zdrowy wiec nie musze sie z tematem spieszyc. Aczkolwiek nie rozumiem jakim cudem olej w odmie idzie "pod prad". Przeciez mi odma ssa a nie dmucha.
-
W silniku 2.0 TS pierwsza odma za przepływomierzem (przed przepustnicą) zasysa powietrze w kierunku silnika. Jeśli ją odepniemy, a wąż gumowy zaślepimy to przez przepustnicę będzie płynąć więcej powietrza. Automatycznie zmienią się obroty silnika, mogą wystąpić falowania a nawet silnik może gasnąć. Mechanicy nie uwzględnili, że ta część powietrza która była wcześniej zabierana przez odmę, teraz jest inaczej mierzona, płynie teraz przez przepustnicę i ECU musi zostać ponownie zaadoptowany, czyli trzeba wykonać reset i adaptację parametrów, inaczej zawsze będzie falować.
-
-
Tak, ja mówię na podstawie silnika TS bo już to przerabiałem. Odpinałem odmę i sprawdzałem kierunek powietrza. Zamierzam ponownie założyć filterek na odmę przed przepustnicą a wąż gumowy zaślepić bo wcześniej nie miałem czasu aby do końca się tym zająć. Tą procedurę wykonuje się wtedy kiedy ktoś ma falujące obroty.