dziek iza artykuł - fajnie że ktoś jeszcze wspomina te samochody i silniki !
Printable View
Super, dzięki wielkie!!! Fajnie, że zebrałeś to wszystko w całość, szczególnie że na tę chwilę to chyba jedyny(lub najobszerniejszy) artykuł o boxerach od Alfy, pisany w naszym języku. Dobrze, że można poczytać trochę o genezie powstania silnika, o konstruktorze. :) Ciekawe jest tez porównanie wymiarów komory spalania boxera z rzędową czwórką - nie wiedziałem że taka jest różnica. Jak się domyślam, jest to kluczowy parametr, który ukształtował charakter boxerka.
PS. W kontekście tego co napisałeś trochę śmiesznie wygląda moje wcześniejsze "czepianie się szczegółów", niekoniecznie specjalnie istotnych. :P Czy to wersja absolutnie ostateczna, czy może uwzględniasz jakieś aktualizacje materiału?
co do stosunku średnicy tłoka do jego skoku to gdziś wyczytałem ze BoX o pojemności 1,7 ma podobna wartość (stosunkową) jak 911 Turbo i że naprawde rzadko zdarzają się takie proporcje w silnikach. Dlatego chciałbym miec jeszcze kiedyś 33 1.7 najlepiej na gaźnikach :D
Aktualizacje materiału mogą być dokonywane np w formie dyskusji pod artykułem, jak widzicie jest on zrobiony w formie otwartej.
O bokserach może jeszcze coś powstanie, jak kolega Redżi będzie remontował silnik Sprinta :)
Jest tu jeszcze jakis spec od tego silnika ? :)
http://www.forum.alfaholicy.org/33_1...aplon_itp.html