aha dzieki bera czyli nawet nie bede sobie tym glowy zawracal.Szewi no ja wiem ze mi nie lapie 90*.Pisalem do Tomka i mi mowil zebym nie wymienial termostatu.Wy piszecie ze trzeba to zrobic i widzisz jak uzytkownicy potrafia zrobic balagan w glowie
Printable View
aha dzieki bera czyli nawet nie bede sobie tym glowy zawracal.Szewi no ja wiem ze mi nie lapie 90*.Pisalem do Tomka i mi mowil zebym nie wymienial termostatu.Wy piszecie ze trzeba to zrobic i widzisz jak uzytkownicy potrafia zrobic balagan w glowie
Też na fiacie mówili mi że diesle tak mają (jeżdziłem ciągle na 70 -75 stopniach) po wymianie termostatu jest 90 stopni więc warto było. (chociaż po zdemontowaniu termostatu miałem wątpliwości gdyż jego zawór (na zimno) był zamknięty, kiedyś jak wymieniałem termostat w fiacie coupe to zawór był (na zimno) uchylony)
bera no to co mowisz ze wymieniac??
Czarny wymień termostat bo ewidentnie jest nie halo. Był temat o termostacie ( sam go założyłem ) i w nim wszystko wyjaśnione było przez różnych użytkowników i różnych opiniach.
Nie ma sensu wałkować tematu dalej.
Wymienić termostat zawsze można profilaktycznie nawet jak się okaże że niewiele pomogło to nie jest to jakiś duży wydatek który zaboli po kieszeni.........dla ludzi którzy lubię coś dłubać przy swojej beli jest to zabieg z którym jest do wykonania we własnym zakresie......
Wymieniać , wymieniać.
Sorrki. Nie miałem czasu ale pojadę w sobotę.
no to ok jak coś będziesz wiedział to daj znać z góry dzięki
miłego weekendu życze pozdrawiam!
Jakoś nie widzi mi się postojowe grzanie auta grzałką 1kW zamontowaną w nagrzewnicy + wentylatory + dodatkowa pompa obiegu płynu i pewnie jeszcze jakaś elektronika.. Pomijając jakiś soft z zabezpieczeniami termostatycznymi, który musiałby tym sterować to przy większych mrozach akumulator ma i bez tego dość ciężkie życie.. i nie sądzę, by takie rozwiązanie było dobre.. Osobiście mam WEBASTO, i nawet ono mimo niewielkiego poboru prądu, skutecznie zjada akumulator.. który nie trzeba wymieniać co jakiś czas, jak to pisał któryś z kolegów, a trzeba sobie poprostu kupić ładowarkę impulsową (prostownik), podłączyć ją na stałe do aku (jest mała) i raz na tydzień-dwa doładowywać akumulator jeżeli robimy krótkie odcinki i alternator nie daje rady doładować akumulatora.. Te prostowniki automatycznie się wyłączają po naładowaniu, więc nie ma ryzyka zagotowania elektrolitu itp.. Niestety, permanentne rozładowywanie aku szybko go zabija, wiem coś o tym.. ostatnio oddawałem półroczną Centrę Futurę 85Ah w ramach reklamacji do naprawy.. i sporo się nauczyłem o użytkowaniu akumulatora mając takie auto, z webasto bogatym wyposażeniem, robiąc przy tym krótkie trasy.. :)
Co do termostatu, to sprawdzenie działania jest banalne.. Otwierasz maskę, odpalasz zimne auto i kładziesz łapę na chłodnicę.. Jeśli działa to to chłodnica będzie zimna póki temp. płynu nie osiągnie jakies 80-85 st C.. po czym w kilka sekund stanie się bardzo gorąca.. Jeśli nie działa, chłodnica nagrzewa się powoli.