przecież pisałem że mam sprężyny od v6 w jtd więc da się
Printable View
przecież pisałem że mam sprężyny od v6 w jtd więc da się
Kolego....hymmm jak Ci to powiedzieć? W AR 166 mcPherson jest nie ruchomy, nie ma łożyska tylko guma do osadzenia. Rusza się zwrotnica i swożeń górnego wahacza. To tak w skrócie.
- - - Updated - - -
tak, kolego w tą stronę ja też nie widzę problemu. Utniesz sobie 1/4 swoju i pasuje. Ale problem pojawią się w drugą stronę czyli od jtd do V6 kiedy tego zwoju brakuje. I pytam dlatego czy właśnie tym różnią się sprężyny pomiędzy jtd i V6
tak się skałada że nic nie było ucinane
może masz poliftową 20V? tam zawias może być jak w V-ce
- - - Updated - - -
ok wszystko jasne. Sprężyna (jamex) jest co prawda jak mówiłem krótsza a raczej mniej zagięta na górnym mocowaniu, ale właśnie w tym mocowaniu jest guma, którą można przesuwać względem całego mocowania. Koniec końców poskładałem i pasuje :D Czyli sprężyny z jtd podejdą do V-ki
tak podejdą do v-ki bo nawet aso sprzedaje takie same do obu ( kod 366 końcówka) a ja mam wsadzone do starego jtd . BTW zawieszenie w każcej 166 jest takie same,więc nie wiem co za różnica czy to 20v, 10v, 24v czy 12v
jakie masz różnice w takim razie w TS-ie? Konkretnie jeśli chodzi o sprężyny to do końca 2000 roku były sprężyny z kodem 365 ( miękkie ) ,natomiast po 2000 roku były takie same jak w v6 ( końcówka nr oe 366). Ale tak jak pisałem obecnie nie ma już do dostania sprężyny z rozróżnieniem na cf2 i cf3 i wydaje mi się że nawet kupując na allegro ,lejsfory czy inne monroe sprzedawca nie dobierze nam ich pod konkretną wersję silnikową i skrzyniową bo one wszystkie to jeden grzyb,ale mogę się mylić
co do sprężyn na allegro to każdy sprzedawca rozróżnia je na te do TS-a i ew 2.4 i pozostałe i zawsze prosi o podanie wersji silnika. Czy faktycznie się czymś różnią? Wiem, że np. jamexy -30 są nieco inne niż seria. Różnica to może być stąd, że jamexy mam od 2.4 a nie V6. Ale mówiłeś, że zawieszenie w każdej 166 jest takie samo a tu już ne masz racji. Chociażby spójrz na wersje z pocztątku producji. Różnice są małe ale są. Dla przykładu inne zwrotnice, drążek stabilizatora - to są informacje, które uzyskałem na forum i nie będę się na siłę upierał, że tak jest, ale wydaje mi się to prawdziwe.
kolego jakieś dziwne informacje otrzymałeś na tym forum ,masz tu zwrotnicę Załącznik 94903,każda wersja ,każdy rocznik ,cf2,cf3 ,stabilizator Załącznik 94904dwie wersje grubości drążka i tyle
2.0 i jtd różni się od v6 tylko zwrotnicami i różnica dotyczy mocowania zacisku hamulcowego... reszta jak spreżyny, amortyzatory może różnić się parametrami ale napewno nie wizualnie i konstrukcyjnie. Przerobiłem trochę tego tematu.