To jak przyjedziesz to Ci założę :P
Printable View
Numberouno faktycznie źle odczytalem Twój post. Myslałem, ze założyłes od GTV do 166. najlepiej jakby sie ktoś pochwalil jeśli ma założone takie siłowniki, że klapa sama idzie do góry...
Podstawowe pytanie czy w ogóle geometria zawiasu pozwala na to. Mi się wydaje że nie. To tak jak z nogą. Zgina się dlatego ponieważ kolano nie przekracza linii kostka/staw biodrowy. Jeżeli by tak było (czyli noga "przegnie się" do tyłu) to już musimy mu pomóc. Nie wiem czy to dobrze Wam wytłumaczyłem ale może się okazać że dawanie mocniejszego siłownika jest bezcelowe.
Trzeba sprawdzić czy w końcowej fazie zamykania klapy dociska ją siłownik czy tylko ciężar klapy.
U mnie teraz jest -13 i auto jest przysypane śniegiem tak więc nie ma mowy żebym poszedł sprawdzić :P może ktoś ma garaż :P
Marek. Pisałem o tym właśnie przed chwilą. Według mnie konstrukcja zawiasu wyklucza taką opcję, żeby po zwolnieniu zamka klapa podnosiła się sama. Siłownik pcha ją do góry dopiero wtedy kiedy chociaż na kilka centymetrów podniesie się klapę ręką. Jeśli ktoś chce próbować to spoko. Według mnie jest to bezcelowe.
Właśnie tak myślałem. Więc nie ruszałem się sprzed kominka :P
Byłem przed chwilą sprawdzić i macie racje panowie.
Siłownik w początkowej fazie otwierania klapy jest" bardzo mocno położony" i tłok jest schowany cały, dopiero jak się klapę lekko podniesie ku górze siłownik się wysu(ó)wa :confused: i podnosi klape do góry. Myślę ,że włoski constructore specialnie taki patent wymyślił...
Koledzy jeśli macie uszkodzone sprężyny gazowe nie kupujcie używanych jest tyle dostępnych zamienników ceny zaczynają się od 30zł,wiecie co jest dobre stare wino i skrzypce!
Podumam nad tym otwieraniem może wiosną :D
Koledzy mam drobne pytanko dot. tych siłowników.
Napiszcie prosze jak macie u siebie zamontowane te siłowniki.
Dokladnie chodzi mi o to , czy "grubsza" częśc tego silownika po otwarciu klapy jest na dole , czy u góry?
Tak samo jakby ktoś mógł mi napisac jak to wygląda z maską.
Patrzylem na allegro i cos mi nei pasuje.
W mojej 166 grubsza czesc po otwarciu klapy jest na dole.
Byc może poprzedni wlasciciel pozakladal odwrotnie te silowniki w momencie jak mu sie oslabily aby zobaczyć czy to coś pomoże...
Będę wdzieczny za info.
Nie wiem co to zmieni takie obrócenie ale na pewno nie siłę :) to po co chcesz to obracać? W coś Ci uderza czy jak?