Sprawdziłem przed chwilą na zimnym silniku mam 750-850obr.bez falowania.
Printable View
Sprawdziłem przed chwilą na zimnym silniku mam 750-850obr.bez falowania.
u mnie z tym falowaniem jest tak ze jak ruszam kierownica to troszke wskazowka sie ruszy albo nacisne sprzeglo i puszcze.Pozatym jest rowniutko.Po odpaleniu na mrozach jest ok.1000 obrotow ale szybko schodzi do wartosci ok. 750
u mnie jakoś to inaczej jest... jakby cały czas pomiędzy ssaniem a bez ssania :P czy zimny czy ciepły... ale jak zgaszę i zaraz ponownie odpalę to jest 750 obrotów ale wystarczy że podniosę obroty pedałem gazu i już wracają do tego stanu pomiędzy 1000 a 750 obrotów... poza tym zaobserwowałem jeszcze że jak włączę np awaryjne światła to wskazówka obrotomierza sobie rytmicznie podryguje w rytm awaryjnych :P i tak samo jak u innych że pokręcę kierownicą itp... wszystko co zmienia napięcie jest okraszone reakcją na obrotomierzu, delikatną ale jednak :) nie wiem czy to norma czy u mnie coś z regulatorem napięcia...
---------- Post added at 20:35 ---------- Previous post was at 16:02 ----------
Dziś wieczorem prze gazowałem trochę auto i rozgrzało się dosyć porządnie, po tym obroty spadły do ok 750 więc albo aku się faktycznie doładował albo gdzieś coś z układem paliwowym było delikatnie przytkane choć żadnych szarpnięć trudnego odpalania itp nie uświadczyłem... ewentualnie wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej trochę przekłamuje i za szybko pokazuje 90 stopni a w rzeczywistości jeszcze silnik ich nie osiągną i dopiero po uzyskaniu na prawdę temp roboczej ecu obniża obroty... hehe dużo tych teorii :)
też tak miałem..winny jest akumulator. Prawdopodobnie w 159 jest system zapobiegający cąłkowitemu zaniku prądu i przy słabym aku automatycznie podnoszone sa obroty silnika na jałowym tak aby alternator mógł zapewnić wystatrczjącą ilość prądu do obsługi wszystkich urzadzeń. Mi przy słabym aku obroty wskakiwały na 1000, po doładowaniu prostownikiem jest teraz ok.
oczywiście że celowo :) trzeba dać chwilkę silnikowi żeby wypełnił się olejem itp... szkoda tak piłować nie dość że zimny to jeszcze bez smarowania :)
Dziś podłączyłem zimnego do kompa i miałem równo 900 obrotów w FES jest napisane, że 900 (+/- 50) powinno być. Na ciepłym nie mogłem sprawdzić bo do roboty musiałem się spieszyć więc wieczorem sprawdzę. Co do korekt wtrysków to jakoś dziwnie to było dwa wtryski na plusie dwa na minusie i skakały od wartości bliskiej 0 do ponad 1 z tym że na zimnym silniku...
Spalanie na jałowym biegu i zimnym silniku skakało od 0,9 do 1,2 l/h
Pozdrawiam
nie no jasne że bez przegazowywania... ale bardziej chciałbym żeby ktoś przeanalizował moje parametry które podałem :)
aro_1977 celowo stoje 5-10 min.W miedzyczasie odmarzaja mi nieco szyby.Co w tym dziwnego??Zadnych przygazowek nie robie!!!Silnik zaskakuje i sobie poracuje a ja w miedzyczasie odsniezam/poskrobie szyby jak jest potrzeba itp.O co Ci chodzi??