-
Witajcie
Podepnę się pod temat. Również nie mam oświetlenia kufra w mojej 159. Zamek kompletny wymieniłem na nowy i w dalszym ciągu brak. Żarówka ok. Mam wrażenie że gdzieś masa się zgubiła gdyż podając masę z innego miejsca niż przewód wtedy lampka zapala się.
Może wie ktoś jak jest wykonana ta instalacja ? Być może jest to przetarty przewód ale nie wiem gdzie :-(
pozdrawiam Michał
-
Brozek- pierwsze co powinieneś napisać to czy masz berline czy sportwagona... :)
U mnie w berlinie to byly po prostu zlamane kable w miejscu gdzie jest wyginana wiazka. Po lewej stronie jest taka gumka- sciagnij ja i wyciagnij troche wiazki z auta. Znajdz miekkie miejsce, sciagnij tasme izolacyjna i bierz sie za łączenie kabelków :D
P.S. Swoją drogą nie rozumiem po co od razu wymieniać zamki... u ojca w Megane II kombi w ASO też mu wymienili zamek (klapa sie nie otwierala czesto), po czym po tygodniu bylo to samo. Okazalo sie, ze wiazka byla zlamana i wystarczylo zlutowac i zabezpieczyc przewody.
-
Dzięki AirAjti za info.
Mam sedana a zamek wymieniłem bo komp wyświetlał cały czas otwartą klapę bagażnika
Sprawdzę jeszcze te przewody i dam znać co i jak :-)
-
A no chyba że tak :P
Otwórz klapę i pomiętol tę gumę zakrywającą wiązkę :) u mnie zaczynało coś lekko stykać i żaróweczka mrugała. I to było ostateczne potwierdzenie diagnozy (po wcześniejszym oczywiście zakupie żarówki niepotrzebnie).
-
pomiętosiłem i nic nawet nie mrugnęła :-(
-
To jeszcze nic nie znaczy... być może tak się tam połamało, że nie ma szans.
Bardzo łatwo to rozebrać. Wyciągasz gumę, ściągasz taśmę z wiązki i masz jak na widelcu. 5 minut roboty... potrzebny Ci tylko będzie nożyk do tapet.
-
w weekend się tym zajmę :-)
-
Witajcie :-)
tak jak mówiłem tak tez zrobiłem w weekend dobrałem się do tych przewodów od klapy bagażnika. Po zdjęciu izolacji okazała się jedna wielka choinka kilka przewodów uszkodzonych. połączyłem i działa :-)
Dzięki serdeczne Panowie za pomoc :-)
-
Każdego sedana to dotyka :)
Zdrówko :D
-
Nie chcę rozpoczynać nowego tematu i spróbuję zapytać tu. Podobny problem z zamkiem bagażnika znalazłem przypadkowo na forum Fiata Stilo. Chłopaki stamtąd znaleźli rozwiązanie dość oryginalne. Tak samo jak im bagażnik się otwierał jednak nie zapalała się lampka oświetlenia bagażnika. Rozwiązaniem jest albo wymiana zamka albo zabawa w jego rozbieranie i wymiana mikrostyka. Z tego co przeczytałem to zrozumiałem że są 2 mikrostyki w zamku (chyba).
Sprawa jest dla elektryka co się trochę zna na rzeczy.
Chodzi o to że jeśli po otwarciu bagażnika zapala się nam na desce komunikat otwartego bagażnika a nie zapala się lampka to znaczy że czujnik (nie wiem jak to nazwać może mikrostyk) odpowiedzialny za sygnał który idzie do komputera działa a mikrostyk odpowiedzialny za podanie prądu do żarówki nie działa. Z tego wynika że są 2 mikrostyki w zamku. I teraz sedno. Czy można jakoś połączyć kabel po którym idzie sygnał do kompa o otwartym bagażniku z kablem idącym do żarówki? Z tego co pamiętam są chyba 4 kabelki i brązowy jest odpowiedzialny za prąd od żarówki? Czy takie coś jest możliwe i czy nie ma efektów ubocznych?
Chyba jakoś szczególnie tego nie zagmatwałem.