W mojej Belli poprzednia właścicielka (dunka) rozrząd robiła dopiero przy 150 000 i też pompy nie wymieniała , co mnie zresztą nie dziwi bo ASO nie uznaje pompy jako części rozrządu.
Printable View
Albo robie kompletny rozrząd (pasek,napinacze , pompa ) albo nie robie wcale!!! jaki jest sens wymiany samego paska skoro znając życie zaraz stanie pompa a co za tym idzie pasek przeskoczy i.................. reszty pisac nie trzeba.Mechanik u którego naprawiam auta nawet niechce szłyszec o wymianie samego paska ,niewiem czy to jest spowodowane ostrożnością czy czymś innym, ja jestem zdania że trzeba zrobic kopletny rozrząd i kolejne 60 tyś mieć wszysto w nosie
tak na marginesie: kupiłem cały zestaw napędu rozrządu z pompą z autosklepu24
przez święta sobie wymienię
dzięki, pozdro
Bene.
Procedury serwisowe to jedno ale pozostaje jeszcze zdrowy rozsądek.
Pompa ma łożysko które jest tak samo obciążane jak łożysko napinacza i rolki prowadzącej - w takim samym stopniu ulega zużyciu. Logika wskazuje, że powinna być wymieniona razem z kompletem rozrządu. Jeśli ktoś tego nie robi wiele ryzykuje.
Naprawiałem kilka silników w których rozrząd uległ uszkodzeniu przez zatarte łożysko pompy. Za czasów kiedy prowadziłem serwis samochodów włoskich nie udzielałem gwarancji na napęd rozrządu jeśli klient rezygnował z wymiany pompy.
Pompa - ok 100 PLN, remont głowicy - ok 3000 PLN - gdzie logika ?
Pompa może pracować przez 150, 200 tysięcy km , może i więcej - świadczy to tylko o wysokiej jakości części ale jest to loteria.
W takiej sytuacji z każdym przejechanym kilometrem wzrasta ryzyko poważnego uszkodzenia silnika.
Witam.W 2009 roku kupiłem AR 147 JTD 115KM,od razu zrobiłem kompletny rozrząd jak do tej pory zrobiłem niecałe 20 tyś.km,ponieważ mam drugi "zwykły" samochód i mam takie pytanie kiedy trzeba zrobić kolejny raz rozrząd w moim przypadku?Pozdrawiam wszystkich
Mam taki sam silnik w 147, pierwszy raz rozrząd zrobiłem po 78 tysiącach. Rolki, pompa wody SKF i pasek Gates.
Wymiana rozrządu wiąże się nie tylko z ilością przejechanych kilometrów ale też warunkami w jakich jest eksploatowany samochód - dokładne dane są podane w instrukcji ale jak dla mnie 120000 km to trochę za dużo dla rozrządu:)
P.s. jak wymieniać to tylko z pompą wody...
zamówiłem części do rozrządu i dziś przyszły.
patrząc na to załamałem się i dziwie się dlaczego to kosztuje tyle pieniędzy. Ta pompa wody albo rolka prowadząca warta jest 20zł.
Na dobrą sprawę to zamast kupować nowe części można wymienić za parę groszy w tych elementach łożyska i zamknąć się z rozrządem w 150zł. Wiadomo - pasek nowy