Albo robie kompletny rozrząd (pasek,napinacze , pompa ) albo nie robie wcale!!! jaki jest sens wymiany samego paska skoro znając życie zaraz stanie pompa a co za tym idzie pasek przeskoczy i.................. reszty pisac nie trzeba.Mechanik u którego naprawiam auta nawet niechce szłyszec o wymianie samego paska ,niewiem czy to jest spowodowane ostrożnością czy czymś innym, ja jestem zdania że trzeba zrobic kopletny rozrząd i kolejne 60 tyś mieć wszysto w nosie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
tak na marginesie: kupiłem cały zestaw napędu rozrządu z pompą z autosklepu24
przez święta sobie wymienię
dzięki, pozdro
Bene.
Procedury serwisowe to jedno ale pozostaje jeszcze zdrowy rozsądek.
Pompa ma łożysko które jest tak samo obciążane jak łożysko napinacza i rolki prowadzącej - w takim samym stopniu ulega zużyciu. Logika wskazuje, że powinna być wymieniona razem z kompletem rozrządu. Jeśli ktoś tego nie robi wiele ryzykuje.
Naprawiałem kilka silników w których rozrząd uległ uszkodzeniu przez zatarte łożysko pompy. Za czasów kiedy prowadziłem serwis samochodów włoskich nie udzielałem gwarancji na napęd rozrządu jeśli klient rezygnował z wymiany pompy.
Pompa - ok 100 PLN, remont głowicy - ok 3000 PLN - gdzie logika ?
Pompa może pracować przez 150, 200 tysięcy km , może i więcej - świadczy to tylko o wysokiej jakości części ale jest to loteria.
W takiej sytuacji z każdym przejechanym kilometrem wzrasta ryzyko poważnego uszkodzenia silnika.
Ostatnio edytowane przez DamianS ; 21-03-2012 o 08:00
Witam.W 2009 roku kupiłem AR 147 JTD 115KM,od razu zrobiłem kompletny rozrząd jak do tej pory zrobiłem niecałe 20 tyś.km,ponieważ mam drugi "zwykły" samochód i mam takie pytanie kiedy trzeba zrobić kolejny raz rozrząd w moim przypadku?Pozdrawiam wszystkich
Mam taki sam silnik w 147, pierwszy raz rozrząd zrobiłem po 78 tysiącach. Rolki, pompa wody SKF i pasek Gates.
Wymiana rozrządu wiąże się nie tylko z ilością przejechanych kilometrów ale też warunkami w jakich jest eksploatowany samochód - dokładne dane są podane w instrukcji ale jak dla mnie 120000 km to trochę za dużo dla rozrządu
P.s. jak wymieniać to tylko z pompą wody...
zamówiłem części do rozrządu i dziś przyszły.
patrząc na to załamałem się i dziwie się dlaczego to kosztuje tyle pieniędzy. Ta pompa wody albo rolka prowadząca warta jest 20zł.
Na dobrą sprawę to zamast kupować nowe części można wymienić za parę groszy w tych elementach łożyska i zamknąć się z rozrządem w 150zł. Wiadomo - pasek nowy