Tak, to normalne. Podobnie dzieje sie jak wylaczysz zaplon - klapki tez jeszcze sie chwile ruszaja.Cytat:
Napisał tomkap
Printable View
Tak, to normalne. Podobnie dzieje sie jak wylaczysz zaplon - klapki tez jeszcze sie chwile ruszaja.Cytat:
Napisał tomkap
Panowie ratujcie!!! byłem już w dwóch serwisach (Fiata), nie mogą nic znaleźć, wentylator kręci mi jak wściekły zaraz po przekręceniu kluczyka. W serwisie twierdzą, że wszystko OK ale jednak nie jest OK. Wczoraj koleś sprawdził mi ilość czynnika w układzie klimy i okazało się że jest jakieś 400( jednostek czy coś) więc za mało. Nabił na nowo do 750. Po odpaleniu i włączeniu klimy ciśnienie na przewodzie wysokiego ciśnienia wzrosło do 16, wentylator dmuchał i dmuchał (na drugim biegu) ale zbił do około 12. Koleś odjął trochę czynnika _ 650. Wentylator trzyma ciśnienie w okolicy 9 - 10, więc już powinno być lepiej, ale nie jest bo cały czas dmucha i nawet jak zgaszę silnik, a potem przekręcam zapłon załącza się teraz nawet od razu na drugi bieg. Jeżeli chodzi o przekaźniki to zrobiłem podmiankę dziś z kolesiem, on moje ja jego i to samo u niego OK u mnie kręci. Czy ma ktoś pomysł jak sprawdzić czy Presostat się sie zawiesza i daje cały czas sygnał do wentylatora, czy może sie rozłącza, a pomimo tego wentylator kręci - w serwisie nie mają zielonego pojęcia jak to zrobić _ FACHOWCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - Już się przekonałem, że z pomocą tego forum mogę zrobić więcej niż ONI.Cytat:
Napisał Maciek-156
Na 99% 550g :).Cytat:
Napisał pablop
Teraz mam 600, a miałem 400 i wentylator i tak kręcił jak wściekły
Dla zainteresowanych - sprawa ma się tak. Pojechałem do serwisu w innym mieście, posprawdzali, pooglądali i brak pomysłów, ale okazało się, że Presostat mają na stanie więc mogą go założyć na próbę. Na nowym Presostacie wentylator załączył się po przekroczeniu ciśnienia 10bar, i tak sobie kręcił, kiedy ciśnienie wzrosło do 20bar załączył się bieg drugi. Wentylator zbił ciśnienie do około 18bar i tak się utrzymywało. Po wyłączeniu klimy bardzo powoli ciśnienie spadało, a po osiągnięciu 10bar wentylator się wyłączył. Biorąc pod uwagę, że ilość czynnika jest około 600, obstawili chłodnicę klimy, która faktycznie wygląda na zmęczoną. Co o tym myślicie??? 1 Czy ktoś orientuje się czy chłodnice były takie same w JTD??? 2 Czy warto kupić chłodnicę z Allegro (około 280zł, a w serwisie oryginał 1000, podróbka 500)