Maćku a był byś w stanie wytłumaczyć mi czemu po załączeniu wentylatora płyn w zbiorniczku zniża swój poziom?
Printable View
Maćku a był byś w stanie wytłumaczyć mi czemu po załączeniu wentylatora płyn w zbiorniczku zniża swój poziom?
Oj tam, od razu uszczelka pod głowica. To już by była poważna awaria.
Alfy się poważnie nie psują. To musi być jakaś denerwująca pierdoła.
Stawiam na rozszczelniony wymiennik ciepła płynu chłodzącego. FAP poinformował wszystkie ASO o wadliwych obudowach i, że montują już nowy typ. Najlepsze jest to, że wiedzą o wadliwej części, ale nie mają jej na swoim magazynie. Czekam już ponad 2 tygodnie i na dzień dzisiejszy nie wiadomo kiedy będzie.
Codziennie rano zalewam zbiorniczek do pełna i jeżdżę obserwując wskaźniki.
a do tego żadna kontrolka się nie zapala, wskazująca na ubytek płynu chłodniczego. U mnie też kiedyś płynu było sucho i kontrolka nawet nie mrugnęła. U ojca w transporterze (wiem, wiem, gdzie ja z tym VW wyskakuje?:P) zabrakło kilka ml płynu i od razu kontrolka to wyświetliła. Tak tylko teoretyzuję, porównuję, podaję...
To fizyka - ciecz w miarę nagrzewania zwiększa swoja objętość, zwiększając jednocześnie ciśnienie w układzie (żeby kompensować zmianę tej objętości jest właśnie zbiorniczek wyrównawczy), a przy schładzaniu (a tak się dzieje przy załączonych wentylatorach chłodnicy) zmiejsza swoją objętość
Płyn dolany we wtorek i niestety wycieka. Trzeba do serwisu się udać.
Obudowa wymiennika płynu chłodzącego wymieniona po 3 tygodniach oczekiwania. W ramach dobrej współpracy dostałem do zabawy Giuliette 120KM TB.
Przejechałem 85km na 10l benzyny, także komputerowe spalanie powyżej 11l/100km. Dlatego mam diesla :-)
Najbardziej w tym samochodzie spodobało mi się zawieszenie. Jest idealne na nasze dziury.
Obiektywnie silniczek dla przeciętnego użytkownika jest wystarczająco mocny.
Cieszę się, że rozstanie z moim Mito trwało tylko 4h.
W każdej Alfie dobrze, ale w Mito najlepiej:-)
oleju przybywa?
olej jest spieniony?
pod korkiem oleju jest "masło"?
kopci jakos dziwnie, szczegfolnie po odpaleniu?
czuc spaliny z zbiornika wyrownawczego?
to obvjawy upg ;]
jesli nie szukaj zaciekow rozowych na przewodach, zlaczach itp
sprawdz czy nie ma plam pod autem
plyn chlodniczy jest slodki, wiem obrzydliwe ale skuteczne ;]
nieszczelna chłodnica wymieniona.
Niedługo czas na wymianę świec - mam zapytanie, jakie świece polecacie - w serwisie koszt 1 świecy 50 zł plus robocizna. Mam możliwość zakupu świeć Boscha z upustem stąd moje pytanie jakie świece do Alf są ok.
Pytanie - mając zdolności manualne można samemu dokonać wymiany? Tak tak, śmiejcie się.