PEWU ja juz auto oceniłem w całości dlatego wybór padł na 147. Mysle ze musze byc ukierunkowany odnosnie silnika bo tak to moge jezdzic i ogladac kazda napotkana 147, takie jest moje zdanie, ale dzięki za kazde słowo a to sie ceni. :)
Printable View
PEWU ja juz auto oceniłem w całości dlatego wybór padł na 147. Mysle ze musze byc ukierunkowany odnosnie silnika bo tak to moge jezdzic i ogladac kazda napotkana 147, takie jest moje zdanie, ale dzięki za kazde słowo a to sie ceni. :)
Podłączę się pod wątek
- Jak jest z klapami wirowymi? Podobnie jak w 159? (czyli 120KM wersja ich nie ma, 150KM ma?)
- Jak to jest z Q2 i wykopywanie się ze śniegu? Teoretycznie powinno ciągnąć zawsze po tym, gdzie nie ma uślizgu, ale wolałbym usłyszeć opinię kogoś posiadającego Q2 (może być i GT Q2)
--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
Chodziło mi nie o model tylko o konkretny egzemplarz. Z jednej strony masz rację ale pytanie brzmi ile jesteś w stanie "poświęcić" aby dostać auto z konkretnym silnikiem kosztem np. wyposażenia lub też stanu ogólnego. Jak wybierzesz silnik, wyposażenie, na którym Ci zależy to wybór znacznie się ograniczy. Według mnie oglądanie każdej 147, która jest w pobliżu ma sens bo będziesz miał porównanie.
Ja ze swojej strony mogę Ci tylko życzyć dużo szczęścia i cierpliwości w poszukiwaniach. Inna sprawa jeżeli masz samochód i nie zależy Ci na czasie, wtedy faktycznie można się skupić na konkretach. Oby Ci się udało, bo warto. Alfa daje dużo przyjemności z jazdy. Ja wcześniej miałem astre f i polo 6n i zupełnie nie ma porównania do 147.
Ja swoją kupiłem w sumie przypadkiem bo po 3 miesiącach jeżdżenia za samochodem to był jedyny sensowny wybór (szukałem polo, ibizy bo wtedy nie miałem jeszcze pojęcia :)) ale mi się spieszyło bo byłem bez auta.
Ja jeżdżę Alfą 147 JTD 115KM od września, zrobiłem nią jakieś 5 tysięcy km, jest to mój pierwszy samochód. Co do awaryjności: awarii brak. Czeka mnie wymiana zawieszenia, ale to jest normalne, należałoby też wymienić sprzęgło. Reszta działa pięknie. Szczerze mówiąc jestem niesamowicie zadowolony z auta, jeździ fenomenalnie, wygodne, trzyma się drogi wspaniale. Na zakrętach człowiek wie, że jedzie :)
Zgadzam się jednak z przedmówcami, żebyś nie nastawiał się aż tak na jeden konkretny silnik. Alfy bywają bardzo zaniedbane, zajeżdżone, a jak taką kupisz, to będziesz klął jak szewc na nią i sprzedasz z nastawieniem "nigdy więcej Alfy". Szukaj zadbanego egzemplarza - ze 115 KM cinek jest w stanie wycisnąć spokojnie 140 KM, więc moc będzie. Tylko nie będzie 6. biegu, który (z własnego doświadczenia) na autostradzie bardzo by się przydał. Szukanie zadbanego egzemplarza 150 KM, z niezłym wyposażeniem może zająć bardzo dużo czasu.
Nastawianie się na markę+model+silnik to ciężka sprawa ... ja 4 miesiące szukałem Peugeota 406 2.0HDI i ... kupiłem całkiem przypadkiem niezłą Alfę :D
ci co żle trfili, juz dawno nie czytają tego forum:cool: ja też pojechałem kupić peugeota, ale że pan sie spózniał i miałem troche wolnego czasu pojechałem z nudów zobaczyc Alfę, no i jest... jak na razie zrobiłem termostat i zaślepienie EGRa. czas pokaże:)
Cinek Cinek, tak o nim mówicie, rozumiem ze jest to koleś co ogarnia alfy na cała polskę tak? czy ktoś to z forum jest. ?? ile taka impreza podniesienia mocy kosztuje. ?
Podobnie mi. Bez pośpiechu i emocji. Kupiłem z lawety, z delikatnym uszkoszeniem. Sam wybrałem dobrego fachowca, kupowałem części i pilnowałem żeby wyszło cacy.
I tak jest. Autam głównie jeździ żona - ja tylko delektuję się jazdą w weekendy kiedy wypucuję auto i zatankuję :). Do tej pory przejechała 13 tys. km(aktualny przenieg ok 110 tys.km) - bezawaryjnie. Drobną obsługę robię sam(jestem z wykształcenia i zamiłowania mechanikiem) i muszę powiedzieć a raczej potwierdzić to co pisali przedmówcy - Jak dbasz tak masz.
Co do Cinka - moja 147-mka ma silnik 93 kW czyli 126 KM taka wersja na francję, chociaż eper po VIN-ie mówi 150 KM - w jaki sposób jest ograniczona moc? Czy duży problem jest tylko przywrócić jej te 150 KM?
Pozdr.
DF
kamis24 mowa o człowieku, który jest użytkownikiem tego forum i jednocześnie zajmuje się profesjonalnymi modyfikacjami softów. Jego firma nazywa się bodaj Cinsoft. Impreza tania nie jest, ale czasem pojawia się specjalna oferta dla forumowiczów :)