-
ja tez wczoraj wymieniałem gumy na stabilizatorze, kupiłem w IC Imergom ze znaczkiem oryginalości Fiata po 25 zł za sztukę, odrazu tez łączniki poszły nowe bo stare były jeszcze oryginalne. Wymiana prosta najgorszy zabieg to rozdzielenie obejm, a co do zerwanego gwintu to weź inną śrubę tam wkręć może być tego samego rozmiaru, a jak to nie pomoże to mocowanie jest przelotowe więc od góry możesz nakrętkę nakręcić
-
tu nie chodzi o zerwany gwint bo to by było proste :) -śruba tak jakby pękła w połowie, jej łepek i powiedzmy 1/3 długości wyszły a reszta została w środku jakby w ogóle nie drgnęła.
dzisiaj się biorę za rozwiercanie, bałem się tylko jakiś negatywnych następstw związanych z metalową śrubą a aluminiowym mocowaniem ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
generalnie odkręcanie tych wszystkich śrub to droga przez męczarnie, jak nie zapieczone to to pozrywane :/
-
gumy kupione więc na dniach wymiana
-
powiem szczerze że wymieniałem ostatnio całe zawieszenie przód i tył włącznie z gumami na stabilizatorze i wszystkie śruby się elegancko odkręciły(co do niektórych miałem obawy), nic nie urwało nie nie obrobiło od nasadki itp. jedyny problem był z wybiciem nie których, po odkręceniu i z łącznikiem stabilizatora z tyłu jednym bo nakrętki kręciły się razem ze sworzniem dookoła a reszta elegancko więc skąd u wszystkich takie problemy z tymi śrubami??
-
filmik jako dowód, że naprawione plus instrukcja w pdf. - wkrótce zapewne ukaże się również w dziale "zrób to sam"
https://www.youtube.com/watch?v=0DWT0odcqhQ
pzdr !