-
można zrobić próbę przelewową jak najbardziej.
Jeśli ucieka przelewem to jak piszą wyżej zawór powrotny musi być uszkodzony w co nie warto się pchać bo to koszt koło 300zł i nie ma gwarancji że podkładek nie musisz wymienić. Skok kulki w tym zaworku to ok 0,54mm +/-0,04mm. Czyli musi być bardzo precyzyjny. Jeśli leje na przelew poszukał bym drugich wtryskiwaczy.
-
Dzięki Koty ! :P
Za tak liczne odp..
Byłem na kompie
podpinamy a tu sruu 15 błędów.. ale były one od poprzedniej naprawy.
Błędy zostały usunięte i cisza , nie wyskakuja żadne..
Jedyne co mnie zanepokoiło to wyskoczył błąd EGR-a Lecz on wcale nie był ruszany od dnia zakupu..
Poradzili mi aby go wyczyscił
i zmienił filtr paliwa..
wiec za filtr 5 dych..(do ojca mercedesa z tego samego rocznika 25zł) :D
kupiłem ,wracajac od mechaniora , przycisłem jej do oporu na każdym biegu..
i bez problemu zaczeła sie wykręcac do 5 tyś obrotów..
Dojechałem do domu i wymieniłem filtr , nie ruszałerm jej jeszcze , dziś wyczyszcze egr-a
i zobaczymy efekty..
jedyne co sie zmieniło to rozruch silnika jest nieco dłuższy niz przedtem.
szarpanie jest ale nie za każdym razem , raz łagodnie a raz to chce kierownice urwac..
I zrobie próbę przelewową..
jesli możecie zalinkujcie mi jak robi sie tę próbe z dokładnoscia bo juz nie pamiętam..
po południu dam znac co i jak
Pozdrowienia z garazu ;)
Trzymajcie sie.
-
-
Panowie jeszcze jedno pytanko
Pewien kolega napisał "sprawdz działanie wastegate czy nie puszcza spalin w wydech"
Co to jest i gdzie to jest ?:)
- - - Updated - - -
Tomek921 Więlkie dzieki bracie ;)
-
Pawel8513 jaką masz wersję silnikową? 105, 115, 140 czy 150 KM?
-
Wastegate to zawór upustowy ,znajduje się na turbinie.
-
tomek921 : moja wersja to 105 km
bez zmiennej geometrii spalin..
MADMAN : wielkie dzieki za odp ;)
-
Witam , musze poruszyc znów ten temat niestety :/
Byłem na tym kompie usunąłem błedy i nowe sie nie pokazały , wymieniłem filtr paliwa , wyczysciłem egr'a
teraz po przejechaniu 10 km jak ruszam z pod świateł gwałtownie dodając gazu to alfa szarpnie i zgaśnie, zapali sie marchewa, lezc po odczekaniu około 1 min wszystko wraca do normy marchewka znika i alfa chodzi normalnie, juz nie wiem co sie dzieje , może wy bedziecie bardziej doświadczeni ?
Co może sie dziac..
Czekam na wszelkie odpowiedzi
-
Napisz jakie miałeś błędy.
-
Kolego jeżeli zapala Ci się marchewka to dobrze by było zczytać błedy ECU, wtedy coś podpowiemy :)