GPS oszukuje a nie auta.
Printable View
GPS oszukuje a nie auta.
Dziwne że wszystkie auta pokazują złe prędkość. Bo ja porównywałem bardzo dużą ilość aut z różnymi nawigacjami. Drogimi i tanimi. Zawsze auto na liczniku miało więcej jak nawigacja. A co powiecie o fotoradarach? Bo one zgadzają się z prędkością liczników w naszych samochodach. Nie ze się tu mądruje czy coś. Ale od zawsze byłem przekonany ze GPS zaniżają prędkość. Przecież to TYLKO GPS.
Dlaczego dziwne? Moim zdaniem wcale nie. Jakby liczniki zaniżały to producenci narażali by klientów np. na mandaty.
Jak miałem LR to licznikowo było 140 czy 145 a wg GPS 120 :)
Nie wierzę że wszystkie auta oszukują na liczniku.
A GPS pokazują ok.
Bo gps pokazuje przecież prędkość rzeczywistą - a licznik nie może wskazywać prędkości mniejszej niż rzeczywista - inaczej nie przeszedł by homologacji, zresztą testy (np. gazety motor) z wykorzystaniem profesionalnego sprzętu np. racelogic - pokazały , że wszystkie auta pokazuja więcej niż gps (w zależności od modelu od 3 do nawet 10 już przy 100km/h), co w przypadku porshe przy 300 na liczniku rzeczywista prędkość to 270km/h - ten przypadek wyszczególnili pamiętam,
wracając do tematu - może mieć to związek z czujnikami abs?
To uwierz lub wierz w to że masz nasz wyjątkowo żwawego makarona. Mam kolegę który mi raz tłumaczył że jego auto pokazuje prawdziwą prędkość na prędkościomierzu, bo jest większa od tej z GPSu, 220 na zegarach, a na GPsie 210 nie było :cool:
Podstawowa sprawa z ilu miejsc bierze odczyt licznik samochodowy, a z ilu GPS??????????
Dlaczego po zmianie rozmiaru opon auto nagle jedzie wolniej lub szybciej????????????
Co do twojego ździwka że wszystkie auta oszukują to masz rację dwa nie oszukują- Impreza STI i Yaris pierwszej generacji- kilka lat temu jedna gazeta zrobiła taki test
Panowie liczniki w samochodach zawsze pokazują większą prędkość. Jest to nie raz mówione w "Uwaga Pirat" w tvn turbo. Kolega Bond 007 ma rację.
Wystarczy wspomnieć, że bicie wszelkich rekordów np. Bugatti Veyron odbywa się przy użyciu sprzętu GPS
W każdym razie wczoraj sprawdziłem jak się na autostradzie zbiera moja Zafira i co ciekawe - przy prędkości 200 kmh jedzie O WIELE stabilniej niż moja AR155, w której miałem odczucie, że praktycznie unosi się nad drogą :)
Ogólnie pokonanie małego łuku na niemieckiej autostradzie w mojej byłej 155 przy 200kmh było jednym z największych stresów jakich doznałem za kółkiem :D Spociłem się w 30s :D
Rzućcie sobie okiem w wolnej chwili na zaprzyjaźnione forum, chłopaki dobrze sie wykręcali w temat pomiarów prędkości, zaczyna sie od kolegi seb80 i dalej ciągną temat: http://www.hayka.pl/viewtopic.php?f=4&t=826&start=100
Wysłane za pomocą Poczty Polskiej poleconym priorytetem..
Dodano po 5 minutes:
P.s. Do pomiaru veyrona top gear używał http://www.dewetron.com/int/products...ors/dewe-vgps/
Wysłane za pomocą Poczty Polskiej poleconym priorytetem..
noo yyy 300 po autostradzie w nocy - nie wiem co myśleć. Szacun ? Kretynizm ? Nie wiem. Chyba taki styl życia - na krawędzi.
Ludzie maja różne pasje
Hehe, ale fajny temat. Moja poprzednia 147 1.9 115 na niemieckiej autostradzie robila jakieś 202-205 licznikowe. Na tym samym kawalku bany moja aktualna 147 v6 robi 250 z malutkim plusem :D
Teren zabudowany :P więc więcej nie dusiłem ;D
.... no i tak diesel więcej by nie poszedł.
Wujek ... pier...isz, że głowa boli.
240 licznikowo na hiszpanskiej autostradzie platnej AP7 marbella-estepona,zawsze pustej he w cebulandii udalo sie zrobic ten zam wynik na a1 ale to juz nie ta sama droga.....aha auto jak w opisie,ta sama 9tka
Kurcze,
czytam te wasze osiągniecia i dochodzę do wniosku że moje ~180 w mojej 145 1,9 JTD to był w takim razie nie lada wyczyn.
AR 156 2.0 JTS opony standard 16" 205/55 z uszkodzonym wariatorem 198 km/h (według GPS, na liczniku około 205). Po wymianie wariatora 221 km/h według GPS, licznik prawie 230) :)
A moje 1.6 105 KM wczoraj uzyskało 195 km/h licznikowe. Spalanie 22 litry na 100 km. :)
Wysłane z mojego LG-P875
Moja 166 2,4 JTD z 2003 roku (wg. VIN 140 KM, choć nie wiem czy przypadkiem nie jest dłubnięta) na oponie 205/55 R16 osiągnęła prędkość licznikową 230 km... i teraz zacząłem się zastanawiać czy mi przypadkiem licznik nie przekłamuje...
Licznik na 100% przekłamuje tylko pytanie ile.
Albo jest dłubnięta, a ja nic o tym nie wiem... wszystko okaże się niebawem kiedy odwiedze hamownie. Wtedy wszystko raczej się wyjaśni.
192km/h wg gps a na zegarze przekroczone 200 km/h
AR 146 1.9td 90km 185/65/r14 - 190km/h(licznikowe) wroclaw-zgorzelec A4
AR 147 1.9 jtdm 150km 205/55/r16 - 230km/h(licznikowe) wroclaw-zgorzelec A4
Ci co zamykają na jutubach 147mkami liczniki (czyt. jada 240km/h i wiecej) to chyba po czipach albo na ostrych gorkach ^.- )
@KHOT przecież kolega napisał "230(licznikowe)" więc możliwe, że miał realne 205-210... Poza tym silnik silnikowi nierówny - jeden kręci się lepiej drugi gorzej
Tapatalknięte z Xperia Z1 Compact
Ja w swojej mimo 250 kucyków licznika nie zamknę, tak że gratulacje dla pana wyżej ;)
Tylko ty masz licznik do 300, on po Swapie do zapewne 240 może 260, historia zamykania liczników jest różna, bo liczniki są różne, mi w 2.5 260 sie domykało, ale fakt mam 4 kilometry z górki ;)
Dokładnie, w GTA jest do 300 a u mnie standardowo do 240 :D Generalnie nawet dobrze działa, sprawdzane GPSem przy licznikowym 100kmh na GPS jest 98 :)
Cytując klasyka, licznika nie zamyka ale i tak jest za....ście :)
Moja 164 na obwodnicy Lublina 215 na liczniku , a na gps 210 :) /pewnie ze 3 setki oleju zeżarła bestia:)
Moją jechałem 220km/h poszła by jeszcze ale mam przednią felgę do prostowania i są drgania przy wyższej prędkości.
Ja teraz jak mam wszystko git z zapłonem muszę swoją sprawdzić. Oczywiście jeśli będę miał okazje przejechać się po odpowiedniej drodze. ;)
Wysłane z mojego LG-P875
AR156 1.9JTD 105KM 2000r.
Fabrycznie Vmax: 188km/h. Leciałem 198km/h (GPS 194km/h). Do dwustu nie starczyło by drogi, czasu, paliwa w baku. Także fabrycznie jakiś bonus do silnika dokładają :D