Tarcz jestem już pewien, będą gładkie Zimermmanny, ale nie wiem jakie klocki do tego. Zostać przy DS Performance, czy dać coś innego?
Jeszcze jaki płyn hamulcowy polecacie? Mój raczej nie był zmieniany i wypadałoby go zmienić.
Printable View
Tarcz jestem już pewien, będą gładkie Zimermmanny, ale nie wiem jakie klocki do tego. Zostać przy DS Performance, czy dać coś innego?
Jeszcze jaki płyn hamulcowy polecacie? Mój raczej nie był zmieniany i wypadałoby go zmienić.
Każdy płyn bedzie dobry. Jesli masz esp to płyn do esp trzeba kupic.
Co do klockow - jaki charakter ma Twoja jazda? Trackday, rally cross?
Na codzień jazda po mieście, ale czasem jak wyskoczę na trasę to już przestaje być wolno. Ogólnie lubię dynamiczną jazdę i jak się uda to może wyskoczę na jakiś tor.
Co do klocków to ja np. w 166 3,2 mam premiery i jest wystarczająco i przyjemne są , auto używane spokojnie (stosunkowo).
W 156 2,5 miałem jakiś czas DS uno - cholernie dobre, ale i cholernie szybko znikała tarcza - do minimalnej grubości nie wiem czy 10tys było w tym dwa trackday'e. Pyliły niemiłosiernie. Tarcze znikły a klocki mają jeszcze 2/3.
DS 2500 (DS performance teraz tak?) - teraz tam mam, coś pośredniego bardziej w kierunku premier niż tych DS uno.
Wg mnie wystarczy spokojnie Premier. Nie będziesz tak klął przy myciu felg :) , choć Ty masz Ti wzór chyba, to nie ma takiej tragedii jak w wieloszprychowych.
Zamiast Premier zastanów sie nad Textar - mniej gąbczasty pedal oraz znaczniej mniej podatny na fading. Dodatkowo lepszy wspl tarcia, niewiele ale jednak.
Te Performance też nieźle pylą, tylne felgi lekko zakurzone, a z przodu porządna warstwa pyłu i felgi w kolorze gunmetal :P Takie Textary nadadzą się też na tył? Bo mam do zrobienia hamulce na obu osiach.
Jeszcze odnośnie tego płynu do ESP, to jest jakoś powiązany z hamulcowym?
Nadadzą sie textary na tył.
A felgi trzeba zawoskowac i sie nie brudzą tak bardzo.
Co do plynu - skrót myślowy - plyn hamulcowy do aut z esp jest inny niz do tych bez. Niższa lepkość.
Wymiana plynu min raz na dwa lata, jesli intensywnie używamy układ hamulcowy to przynajmniej po zimie.
Jesli szalejemy po torze to co kilka ewentow albo nawet po każdym. Koszt bardzo niski a warto.
Jakbym nie miał powłoki na felgach to na przodzie bym nie chyba trafiło z myciem tego. A tak wystarczy woda z szamponem i luksus.
Na moim zdjęciu troche wstecz masz textary po przebiegu 2kkm. Troche deszcz po drodze przepłukał felgi, lezy na nich fk1000
od kiedy jest inny płyn hamulcowy do aut z esp?
ds2500 to nie jest ds performance, dsperf to odpowiednik dawnego ds2000. jedyne ds z homo na ulicę.
Z płaskiej powierzchni felg owszem, ale w kątach - wrrr :) A jak się zapiecze na gorąco to kaplica detailerska ;)
Textary - nie są tak powszechnie dostępne jak brembo, ferodo, ale chyba faktycznie przy wyborze warto ich także poszukać.
(tak jest , DS performance to DS2000, nie 2500. To co pisałem odnosi się do DS Performance)
Ja tam nie narzekam jeśli chodzi o mycie, u mnie leży Gyeon RIM i tak jak napisałem mycie bezproblemowe.
W środę będę miał nowe heble na aucie, komplet gładkich Zimermmannów i do tego klocki Textara, może ten setup wytrzyma więcej jak 10 kkm :D
Nie Q... tfu jak to wymówić :) żaden, tylko masz kilka ramion na felgę raptem i masę miejsca między nimi , i nie tak bardzo jeszcze pylące DS performance :)
Chyba bardzo przyzwoity zestaw, ten co wybrałeś, ale coś mało mu dajesz na wykazanie się :) , jak się po 10tys zwichruje to nic lepszego niż Brembo gładka z ostatnich lat z niewiadomej fabryki (ponoć wcześniej były tylko z Włoch - puchar Alfy 156 jeździł przecież na gładkich brembo +DS3000) .
Od dość długiego czasu. Lepkość niższa około 2.5x. Chodzi o nieklejenie sie zaworow w module esp.
Łatwo wyguglac. Mozna tez w instrukcji serwisowej to sprawdzic.
Tutaj przykład podziału - szczegóły chyba tez sa:
https://www.motointegrator.pl/szukaj...mulcowych-304/
Oczywiście bedzie działać jak wlejesz ten bardziej lepki, ba - nawet dolanie wody pol na pol niewiele zrobi :D
Tutaj masz posta ze zdjęciem zimówek, tak fajnie się myje tyle ramion :P
http://www.forum.alfaholicy.org/hamu...ml#post1676164
W dodatku rodzice mają Passata z takimi felgami
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=174976&stc=1
przy ori hamulcach też jest zabawy
Dzięki, zapisuję adres, choć tarcz 305x28 (5x98) textar "chwilowo nie ma" i cen brak, ale wiszą na stronie że niby w ofercie będą, teraz dokłądnie nie poprzeglądam .
Co do klocków to do swapa z Mito QV/Punto Abarth też sporo jest, to zdaje się taki sam zacisk jak Clio jakimś RS czy Megance RS, więc z klockami mniejszy problem. Ale jak te textar tarcze będą to może wystarczyć.
Kandy, co do felg to ja mam GTA wzór szprychowy ten który mnie wkurza najbardziej w sensie mycia, nawet ramiona mają tam zamkamarki wzdłuż, nie mówiąc o innych kątach, no nieważne, przynajmniej nie jest nudno - raz są biało-srebrne, później grafit, później prawie czarne, później znów , bez malowania ;)
Z tego co tak na szybko porównywalem to klocki też pasują z 159 z dużym brembo. Jutro sprawdzę dokładnie, ale wydaje mi się że powinny pasować
Jakie jest dopuszczalne bicie nowych tarcz? Czy 0,05/0,5 mm (nie wiem które) to dużo jak na nowe tarcze?
Raczej 0.05
Ale kazdy producent podaje swoje.
Brembo chyba pisze o 0.1 dla osobowek
Edit:
Mam
http://www.bremboparts.com/pl/strefa...rukcje-montazu
Tak czy inaczej 0.5 to juz zle wg mnie
0,05mm bo 0,5mm to wyrywa kierownicę z rąk :)
Tak, 0.05 to max dopuszczalne przez Brembo w instrukcji (mierzone o ile pamiętam 1cm od krawędzi) i zdecydowanie już wyczuwalne, będzie się tylko pogłębiać. 0,03 już czuć.
Może piastę masz skrzywioną- ją też powinno się mierzyć, zdaje się jeszcze ostrzejsza norma bo to mniejsza średnica.
Lub błąd montażu. Można jeszcze próbować poprzekładać tarczę względem piasty , dokręcić (ważne - tak samo silnie wszystkie śruby) i ponownie pomierzyć. Ja to raz zastosowałem, niby coś tam lepiej było ale i tak tarcze do wymiany niedługo poszły.
Wlasnie bede na etapie reklamacji brembo 330 wzgledem bicia
Maskara byla po chyba 3 mscach jazdy
Wine swoja raczej wykluczam bo styl jazdy mam ten sam od 18 lat wiec raczej wczesniej bym cos popsul
No ale licze sie z tym ze pierwsze co bedzie to "wina uzytkownika"
No ale zobaczymy
Hamowanie na trasie np ze 120 to byl strach i zlosc i wibrator w opcji gratis dla rak na kierownicy :-)
Po kilku mscach musialem kupic nowe tarcze 330 i troche to wku wia bo jednak wymianka i czas to tez nie jest za darmo
No ale poczekam na rozwoj sprawy
To są tarcze Zimermmanna. Obie były zakładane i było mniej więcej takie samo odchylenie od 0. Skończyło się na tym, że zamiast cieszyć się z nowych tarcz, które nie biją, pojechałem je reklamować... Na piastach nie ma bicia, jest minimalne 0.01 przy otworach na śruby, a wg instrukcji Zimermmanna może być do 0,03.
Z piastą to norm nie pamiętam.
Ciekaw jestem jak takie reklamacje wyglądają, w Twoim przypadku nowe na nowe to jeszcze pewnie wymienią (wcześniej sami pomierzą na pewno więc potrwa), ale w przypadku Bociana - napisz jak to się zakończyło.
No a ja właśnie do 166 dziś Zimmerman gładkie chciałem zamówić , Kandy - gdzie kupowałeś ?
Tez jestem ciekaw
Wiadomo ze ja nie udowodnie
Ale jak pisalem - ja wiem ze nie moja wina bo gdybym zle ukladal hamulce to przez 18 lat na pewno juz wczesniej bym mial taki przypadek a jednak nie mialem nigdy
Zobaczymy co wymysla
W jednym ze sklepów Profi Auto, ale nawet na rabacie warsztatowym (który jakimś cudem dostałem :D) nie przebili ceny na www.brakes.pl (ofc znalazłem to po dokonaniu zakupu). Tam będę zamawiać tył, bo nigdzie ich nie mają, a tam przynajmniej można to zamówić
Na brakes.pl się nie mogę cały dzień dodzwonić, zamówiłem z polecanego tu Lewian.pl - Textary tarcze do 166 , trochę droższe ale nie mogłem czekać już. Mierzyć będę, zobaczymy.
Osobiście nie miałem problemu z kontaktem z nimi, a w dodatku zamiast czekać na ściąganie tarcz, to wzięli to od innego dostawcy i jutro będzie wysyłka.
Szkoda, że wcześniej nie przeczytałem o Lewianie, tam mają jeszcze taniej :/
Ja jestem po wymianie w 166 z brembo - przyczyną problemów było wydaje mi się przede wszystkim zapiecznie wewnętrznych klocków w zaciskach. Przegrzewało i zwichrowało tarcze bo pewnie nie odbijały całkowicie. Musiały wewnętrzne nierówno trzeć (jest rant zardzewiały szer 1cm na wewnętrznym obwodzie tarcz i klocki wewnętrzne nierówno zebrane) . Na prowadnicach miały owszem luz, ale góra-dół w wewnętrznej części zacisku jest ciaśniej niż w zewnętrznej! Miedzy takimi blaszkami . Zewnętrzne klocki luźne, wewnętrzne ledwo wyszły. Wydaje mi się że spuchło aluminium pod tymi blaszkami w tej wewnętrznej części. Ale balem się je odkręcać bo czuję że uszkodziłbym gwint tych śrubek które je trzymają i wtedy kaplica (naczytałem się o pozapiekanych odpowietrznikach w tych zaciskach) . Poczyściłem te blaszki, przyszlifowałem trochę (w sumie niewiele więcej niż farbę) na krawędziach klocków i luźno weszły nowe. Ale zewnętrzne mają luźniej . Bicie pomierzone i na jednej stronie 0,02 na drugiej 0,03 . Na piastach 0,01 nie przekraczało. Hamuje póki co bez bicia przy docieraniu. Zobaczymy . Tarcze textar gładkie + Ferodo Premier.
trochę odkopię temat ;)
czy ma ktoś w 159 SW 2,4 założone takie coś?
http://www.brakes.pl/product_info.ph...40_43750_43751
daje to radę? Jak macie to z jakimi klockami? Ewentualnie inaczej - może ktoś poleci jakiś sensowny zestaw na przód do w/w samochodu z programem na 240/550
Ja jeżdżę na Zimmermannach. Co prawda w Alfie mam gładkie 330, ale wiercone mam w innym aucie.
Jeśli chcesz dobre klocki to musisz niestety sięgnąć głębiej do kieszeni.
Pytanie na czym Ci zależy?
Jaki styl jazdy??
Wiercone, że względu na styl jazdy, czy raczej dla wyglądu?
ma hamować. Styl jazdy raczej dynamicznie. Dużo autostrad i zdarza się hamować z większej prędkości. Jestem fanem przysłowia często powtarzanego przez moją mamę - "Lepiej dźwigać, niż ścigać" ;)
myślę nad Brembo max albo Zimmerman z linka wyżej. Pytanie co lepiej hamuje i jakie klocki do tego.
Do hamowania Galfery lub Ds Performance. Testowałem oba klocki i hamują naprawdę dobrze. Co prawda na mniejszej tarczy ale z tlokiem brembo.
Jeśli chcesz coś naprawdę fajnego, odezwij się do kolegi Tommi. Ma w swojej ofercie klocki CL. Fajna mieszanka, dobry współczynnik tarcia. Pogadaj z nim, a na pewno coś Ci doradzi.
Jeśli chcesz tarcze Brembo to tylko Oro. Ale cena pewnie odstraszy;-)
Zakładaj Zimmermanna. Najlepszy stosunek jakości do ceny, a przy tym przeze mnie testowane od kilku lat. Jeżdżę tylko na Zimmermannach.
Jeśli chcesz aby to ładnie i skutecznie hamowaly, to niestety ale musisz sięgnąć do kieszeni. Dobre klocki to wydatek od 500-800 zł.
Tarcze to jakieś 700 zł.
Pozdrawiam
Witam.
Powie mi ktoś czy coś muszę "modzić", żeby włożyć tarcze 330mm, zamiast 310mm do 166 2.4JTD 175KM ?
Pasują P&P czy jak ?
Patrzyłem np na tarcze od 159 330mm i tez mają 28mm grubości jak w 166..
A rozstaw śrub i otwór centralny - 159 ma zdaje się inne przecież ? pomijając jak w zacisk to się by miało wpasować ? no i po co takie kombinacje?
j.w nie masz w 166 tyle mocy żeby gotować tarcze 310. Jest oczywiście od tego wyjątek - wozisz wóz po torze i każda poprawa hamowania jest na wagę złota, nadmuchałeś w tego diesla tyle powietrza że wypluł 2xx koni i hamulce nie ogarniają i ostatni chcesz żeby tarcze lepiej wypełniały koła, o ile poprzednie to można jeszcze o sensie podyskutować to o ostatnim powodzie nie bardzo jest jak :) bo to kwestia gustu.
No właśnie, żeby poprawić hamulce jak i wypełnić koło. Ale do rzeczy. Hamulce są, tył tarcze nowe klocki również, zaś przód odpowietrzalem, gdyż myślałem, że układ ma coś powietrza.. Tymczasem podczas hamowania wszystko ładnie pięknie, ale jak chce tylko dohamowac to pedal w podłogę, żeby coś lepiej hamowalo...
Jak masz słabą skuteczność i słabe czucie na seryjnych brembo i 310mm w 166 to zdecydowanie coś nie tak - mechanicznie. trzeba znaleźć co to i naprawić.
Ewentualnie w najlepszym wypadku - coś z dotarciem klocków na tarczach nie tak. Lub jakieś marne po prostu. Ale zmieniać nie ma co na większe. Tylko większa masa nieresorowana będzie itd.