Toyota zdaje sie
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Nagrzewa się wszystko, kolektor potrafi się zrobić czerwony .
Czyżby?
Wypalanie w oplu czyli takim samym badziwiu jak Alfa
https://www.youtube.com/watch?v=D2QdpiA7VX8
Intuicja podpowiada mi ze @sdero zlogowal auto w czasie wypalania, albo odczytał z programu co ma się dziac podczas procedury regeneracji i wie dokladnie o czym mówi.
temperatura w głowicy musi mocno wzrastać, jak wynika z tego opisu.
Z jednego prostego powodu. Ideą regeneracji DPF jest wypalenie sadzy. A skoro sadza się pali (a musi zainicjować ten proces znacznie wyższa temp. niż normalnie) to i wydech za DPF się rozgrzewa. Opisany przez ciebie sposób regeneracji występuje w ciężarówkach. Tam owszem jest wtryskiwacz na wydechu, który dawkuje paliwo
Być może takie rozwiązanie jest też stosowane w niektórych sam. osobowych, ale jest to kategoria "egzotyki" niż standard
Nie chodzi o dodatkowy wtryskiwacz tylko o dotrysk paliwa w suwie wydechu.
Jeśli według Was paliwo jest podawane tylko w suwie sprężania to skąd rozrzedzanie oleju? Gdyby tak było wszystko by się wypaliło...
Tak, jest to dokładnie widoczne w oprogramowaniu sterownika. Widać to też w logach podczas wypalania.
Nagrzewa się dokładnie wszystko, a nie tylko sam DPF. Natomiast z uwagi na konstrukcję i to że dopalane są też inne produkty procesu spalania, które kumulują się w DPF w jego okolicy jest wyraźnie cieplej.
Kurde źle mi wkleja
Na przykładzie Audi.
Przy okazji do czego służą klapy w kolektorze
https://www.youtube.com/watch?v=x3K3BHtlfVk
Słuszna uwaga.
Możliwości są dwie..albo audi robi już coś czego nie wiemy, albo tłumaczenia z niemieckiego na angielski dokonali ludzie premiera Morawieckiego.
Witam panowie,
Niestety i mnie dopadła usterka głowicy. Opisze jak to wyglądało w moim przypadku.
Auto am od sierpnia 2019 2.4 210KM z 2008r, przebieg 204k km. Od jakiegoś czasu zaczął ubywać mi płyn chłodniczy z eskalacją w okresie przed świątecznym gdzie cały zbiorniczek wyrównawczy płynu wyparował na dystansie 30 km jazdy po mieście. Przestało działać ogrzewanie, później wyskoczył komunikat pomiędzy zegarami o braku płynu i wskaźnik temp skoczył na 120C.
Poziom oleju taki sam, brak masła na korku oleju i na bagnecie, płyn chłodniczy czysty, dymienie o tej porze roku ciężki do określenia.
Auto pojechało do mechanika, wycieków brak, duże ciśneinie w układzie chłodzenia, spuchnięte węże. Zrobienie obejscie na chłodnicy EGR - dalej to samo.
Jutro lub w czwartek ma być ściągana głowica i sprawdzanie szczelności. Jeżeli okaże się być pęknięta głowica to co robić, dać do spawania, kupić regenerowaną czy szukać od 156/Cromy?
Przeczytałem już kilka wątków na forum, ale tematy były sprzed kilku lat więc proszę o opinie co mozna zrobic dziś ????
z tego co ja się orientuję (z lektury forum) to spawanie raczej niepolecane mocno. reszta rozwiązań OK, choć nie szuka się z Cromy (choć może i też?) tylko z AR156 20V (już nie pamiętam, wersja 175HP?). nawet nigdy nie miałem 2.4 więc wybaczcie, bazuję na wiedzy którą tylko z ciekawości zgłębiałem dawno temu.
aaa, tzw regenerowane te 2-3 lata temu to były nówki, ale nazywały się regenerowane pewnie z jakiś względów - trzeba było oddać cokolwiek na wymianę (jakąkolwiek głowicę, w jakimkolwiek stanie)
albo polowanie allegro/olx - coś tam czasem wyskoczy
Większość ma tych głowic ma za sobą niejasną przeszłość nie jesteś w stanie stwierdzić czy i jak zostały naprawione jeżeli się da to spawaj swoją głowicę ale niech pospawają wszystkie mostki bez względu na to czy są popękane moja pękła na trzecim cylindrze i pospawali trzeci no i po trzech latach pękła na drugim teraz włożyłem głowice z Alfy 166 ale kupno takiej głowicy to nie koniec wydatków musisz dokupić dźwignie zaworowe bo w 166 i 156 były 6mm zawory w 159 są 5mm i dźwigienki nie pasują poza tym trzeba skracać śruby którymi przykręcasz obudowę wraz z wałkami do głowicy.
Skąd masz te informacje co do spawania ???
I dlaczego takie głupoty wypisujesz o jakimś skracaniu śrub ??? Totalne kłamstwo!!!
Wszystkie silniki 2.4 od mocy 175KM mają dokładnie takie same wałki rozrządu i takie same obudowy, to nie wiem dlaczego chcesz coś tam skracać ???
Nie wprowadzaj w błąd innych.
Co do opcji zmiany na starszą głowicę , to jest jedyne i najtańsze z rozsądnych rozwiązań. A zakup nowych czy nawet używanych dźwigienek zaworowych to wydatek ok. 17zl (nowe) za sztukę x 20 . A jak kupujesz głowicę, to się kupuje już z nimi w cenie głowicy. A używane ok. 150-200zł za komplet.
Spawać sobie zawsze można ale nigdy to się nie opłaca i za duże ryzyko ponownego pęknięcia akurat tej głowicy i znów koszty demontażu i montażu i nowych uszczelek . Żaden zakład nie weźmie na siebie kosztów ponownego demontażu i montażu i uszczelek (oni jak coś, to tylko znów podleczą spawem pęknięcia i dalej to samo!!!
Oczywiście przecież nikt też nie zabroni komuś zakupu za około 6 tyś. zł nowej głowicy.
Pozdrawiam wszystkich.
- - - Updated - - -
"Większość ma tych głowic ma za sobą niejasną przeszłość nie jesteś w stanie stwierdzić czy i jak zostały naprawione jeżeli się da to spawaj swoją głowicę ale niech pospawają wszystkie mostki bez względu na to czy są popękane moja pękła na trzecim cylindrze i pospawali trzeci no i po trzech latach pękła na drugim teraz włożyłem głowice z Alfy 166 ale kupno takiej głowicy to nie koniec wydatków musisz dokupić dźwignie zaworowe bo w 166 i 156 były 6mm zawory w 159 są 5mm i dźwigienki nie pasują poza tym trzeba skracać śruby którymi przykręcasz obudowę wraz z wałkami do głowicy. "
A ile Cie kosztowało kolego spawanie głowicy i jaki był koszt całkowity.
Moją głowicę będą ściągali dopiero w poniedziałek i się jeszcze zastanawiam którą opcję wybrać.
Spawanie jak stwierdził kolega [MENTION=28117]slawek986[/MENTION] to rozwiązanie niepewne i na krótką metę. Na forum bywały przypadki, że niektórym głowice pękały dalej od naniesionego spawu i znów robota od nowa. Ale każdy robi jak uważa.
Widzę że masz pojęcie co piszesz ano informuje cię że owszem wałki i obudowa jest taka sama ale gniazda gwintów w głowicy z 166/156 są krótsze i jak wkręcisz śruby z 159 to nie dokręcisz pokrywy.Co do spawania to mam takie informacje bo się tym zajmuję a nie tylko udzielam głupich rad i zarzucam kłamstwa choć sam nie masz pojęcia co piszesz.
- - - Updated - - -
To zależy od zakładu w którym będą taką usługę wykonywali cena za kompletną regenerację waha się od 1000 do 1800 pln. Pamietaj że nie każdą głowice da się pospawać to już musi sprawdzić zakład który zajmuje się spawaniem więc szukaj polecanych serwisów.
- - - Updated - - -
Kolego nie do końca masz rację jeżeli chodzi o spawanie ale nie będę nikogo namawiał,prawda jest taka że tych głowic nie popękanych praktycznie nie ma na rynku więc ciężko jest znaleźć taką która nie była spawana bo mało kto ci się przyzna że spawał cena nowej 14000.
Proszę podaj numer tej głowicy.
Jeśli jest od 175KM lub 180 lub 185 czy nawet 190 to wszystko jest dokładnie to samo - i wiem co ja piszę !!!
Jeśli ktoś zakłada coś co jest z innej pojemności (a takich podobnych jest kilka odmian jak chociażby łudząco podobna 150KM chociaż tam jest inaczej poprowadzony kanał olejowy i nie tylko)) to różnie bywa.
Ja bym prosił numer tej głowicy
A z resztą po co ja mam komuś jeszcze coś udowadniać czy wyjaśniać. Każdy robi jak mu tam lepiej.
Co do spawania, to jeszcze kilku kolegów z naszego forum buja się z mechanikami i zakładami napraw (spawania) głowic w sądach. Ciekawe dlaczego ??? Nawet na naszym forum jeden kolega dogłębnie opisuje swoja sytuację z pewnym zakładem w Polce warto może sobie poczytać.
Zawsze mozna pospawać i Alfy sie pozbyć a inny nabywca sie znów będzie z tym problemem mierzył.
Pozdrawiam i tyle w temacie.
- - - Updated - - -
A tak na marginesie to w słabszej wersji jest tylko mniejsze koło rozrządu na wałku a wszystko inne jest takie samo.
Jak jesteś taki szpec to znajdź koledze niespawaną głowicę i nie spinaj się co do śrub bo nie masz racji zrobię ci zdjęcia i ci udowodnię że głowica z starszych modeli ma pozamykane od dołu otwory na śruby mocujące górną pokrywę a w 159 otwory są na wylot i trzeba zeszlifować 5mm żeby śruby weszły.Nie widziałem głowicy 20V z silnika o mocy 150km nie wiem po co by to robili skoro 10V miały 150km.Co do spawania głowic to robi się to w o wiele poważniejszych sprzętach od JTDm i daje radę problem polega na tym że głowica w 159 ma wadę od cała filozofia.
Masz nr OE tej swojej głowicy?
Kolejny pacjent z pękniętą głowicą tym razem AR166 2,4 20V 175 km pęknięcie na czwartym cylindrze a jako że mam na wierzchu głowice z 159 210km i z 166 zrobię zdjęcia żeby każdy widział dlaczego nie pasują śruby pokrywy zaworów.Załącznik 266260Załącznik 266261Załącznik 266259To jest głowica z 166Załącznik 266266Załącznik 266268Załącznik 266270a to z 159 myślę że różnice widać bardzo dobrze.
jak dotąd sądziłem że 175HP nie miała problemu z pękaniem, w przeciwieństwie do 166 2.4 185HP (która jest chyba idento jak 200/210HP i ma DPF?). jakiś wyjątek?
jezu, to chyba, jak się kupuje 2.4 jtdm to trzeba profilaktycznie zespawać sobie głowice:)))
coś w tym jest, jak się trafi zdrowa używka z jakiegoś auta 175HP to może lepiej brać na zapas profilaktycznie. najwyżej kiedyś dobrze się sprzeda jak już nie będzie na rynku co kupować