Po zaparkowaniu i przesunięciu dźwigni w pozycję P auto czasami przepuszcza blokadę i zaczyna się staczać. To coś prostego? Od czego zacząć?
Printable View
Po zaparkowaniu i przesunięciu dźwigni w pozycję P auto czasami przepuszcza blokadę i zaczyna się staczać. To coś prostego? Od czego zacząć?
Siemka. Udało się Wam zrobić kalibrację poserwisową/końcową za pomocą MESa? Wyskasowałem dane statystyczne i teraz pojawia się kontrolka błędu o konieczności kalibracji poserwisowej - zgodnie z opisem silnik jest wyłączony (Start/Stop'u nie mam). MES opluwa mnie komunikatem : błąd zakresu.
No i teraz nie wiem. Po wywaleniu statystyki widzę kosmiczną poprawę w działaniu skrzyni. ZERO szarpania. Podejrzewam, że poprzedni właściciel wymieniał sprzęgła i wszystko ale już nie zrobił adaptacji.
Sam sobie odpowiem. Po 24h postoju próbowałem zrobić to sam i o dziwo MES opluł mnie znowu komunikatem o błędzie - ale ze skrzyni zaczęły dobiegać jakieś dziwne dźwięki. Następnie błąd zgasł ale skrzynia przestała reagować na zmianę biegów. Wykonałem adaptację jeszcze raz nic to nie zmieniło. Wykonałem tzw. clutch bleed, ponownie adaptację (znowu ten sam błąd) i .... wykasowałem błędy. I wszystko działa jak ma działać. Coś ta procedura jest niedopracowana, ale teraz skrzynia działa jak marzenie.
P to mechaniczna blokada. Ząb który wskakuje w odpowiednie miejsce żeby zblokować samochód.
Czy znacie jakiegoś ogarniętego mechanika z Warszawy lub okolic który ogarnia skrzynie TCT? Kupiłem Giuliette i jakoś dziwnie zmienia biegi od 1 do 3 od 4 do 6 jest wszystko ok a na tych niższych biegach szarpie i słabo redukuje. Serwis Euromobil krzyknął 410 zł za wymianę oleju w skrzyni oraz 350 zł za diagnozę w sterowniku oleju nie zmieniają. Proszę o pomoc
Do tureq
Wyślij mi kontakt na prywatną wiadomość, może będę mógł pomóc.
Hi
Ja trochę w nawiązaniu do wątku od #piotr_147
W mojej 940 veloce 2016 mam taką sytuację. Uruchamiam, jadę, nagrzewa się, silnik ciepły lub dopiero osiągający temp 90C i po zatrzymaniu (najczęściej jakieś ruchliwe światła) auto nie przyspiesza normalnie tylko toczy się 20 km/h, obroty nie wzrastają (mimo operowania pedałem gazu), biegów nie zmienia. Wtedy przy życzliwych, wspierających trąbnięciach innych kierowców muszę zatrzymać się, wyłączyć silnik i po ponownym uruchomieniu znów staje się tą narowistą Giuliettą, biegi wchodzą, obroty też.
Nie wiem czy to skrzynia czy może coś ze sterowaniem gazem?
Może ktoś z Was coś kojarzy w takim temacie.
Cześć,
Czy rozwiązałeś problem ?
Mam bardzo podobne historie ze skrzynią: w chłodniejsze (lekki mróz) i wilgotne dni (po deszczu) tylko rano po postoju. Wbijam D i mruga. Samochód jak na biegu jałowym -> P i znowu D auto jedzie ale zmienia tylko do 2 biegu. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika nie chce odpalić, trzeba wyjąc kluczyk odczekać chwilę i jest wszystko ok. Zero kontrolek i błędów. Akumulator ma rok oleje w skrzyni świeżo wymienione. Tak jak pisałem sytuacja zdarza się tylko co jakiś czas i tylko w zimie.
mam taki problem - niedawno wymieniałem skrzynię TCT (kompletna używana, nie miała zdejmowanych sprzęgieł - są mało zużyte). kupiona w/g sprzedającego z niskim przebiegiem, mechanik potwierdził, że nie wyglądała na zmęczoną
Po instalacji bardzo szarpała zmiana na biegi parzyste (najbardziej z jedynki na dwójkę, trochę mniej z trójki na czwórkę i najmniej z piątki na szóstkę, zmiany w dół nic nie szarpało, poza tym skrzynia pracowała 100% normalnie). w miarę im więcej przejechałem szarpnięcia robiły się coraz łagodniejsze, wszystko wskazywało na to, że "samo się ułoży"
problem zaczął się dziś, od wymiany skrzyni auto zrobiło mały przebieg ok 100km, podjeżdżając pod górkę i musząc się zatrzymać przed pieszym auto przeszło samo z D na N (co nie jest normalne) i potem miało problem żeby przejść z powrotem na D. chwilę później przestał działać wsteczny (miga R, nie wrzuca biegu w ogóle, słychać dźwięk próby zasprzęglenia jakby, wywala też błąd - kontrolka skrzyni), a chwilę później w ogóle przestała działać połowa biegów (błąd tryb manualny niedostępny) - zmienia 1/3/5 albo 1/2/4/6 nie wiem jak dokładnie ale na pewno pomija co drugi bieg
na forum zagranicznym wyczytałem, że to źle zrobiona kalibracja, ale mechanik który to ustawiał twierdził, że tam za bardzo nie ma żadnych opcji czy ustawień, po prostu się odpala kalibrację i to już. szarpania przy zmianie biegów na parzyste też tłumaczył tym, że kalibruje się jakby sprzęgła były nowe a tu nowe nie są
edit: kolejnego dnia auto odpalone rano, na początku wszystko działa pięknie - biegi załącza i zmienia idealnie. problem pojawia się ponownie po około 20 minutach jazdy
w związku z powyższym czy znacie kogoś z Łodzi lub okolic kto dobrze robi kalibracje skrzyń TCT? dalej to auto nie pojedzie, chyba że na lawecie
Panowie, co tu pisać popatrzcie na filmik. Sporadycznie przy próbie ruszenia z garażu, pod światłami - czyli ma być jedynka. Auto nie rusza, mruga w zegarach N a na tunelu mruga D. Wystarczy zrobić N i następnie D, jest dobrze. Chyba kroi się poważny defekt. Za co się brać? Może już był taki przypadek. Kalibracja na nowo nic nie zmieniła.
https://www.youtube.com/shorts/jTwdaRyEXFg
mam ten sam problem po wymianie kompletnej skrzyni, patrz post wyżej
Czym robiłeś kalibrację? Mi takie coś się robiło jak nie dokończyłem kalibracji.
A macie sprawne i naładowane akumulatory?
ja mam sprawny i naładowany, kupiłem nowy akumulator przed oddaniem na kalibrację do ASO (specjalnie tam dałem bo u majstra który montował skrzynie w ogóle nie chciał przejść proces kalibracji mimo, że z godzinę nad tym siedział), w ASO zaproponowali wymianę sprzęgieł na nowe
auto jak już wrzuci 1 to dopóki się nie zatrzyma zmienia biegi bardzo ładnie. po wysprzęgleniu ma czasem problem żeby zasprzęglić, mam wrażenie że im dłużej trwa dany przejazd tym ten problem się nasila
Kalibracja zrobiona w ASO, akumulator OK. Chyba pojeżdżę z tym i zobaczę na rozwój wypadków, nie ma się do czego przyczepić.
mam prośbę: jak problem ustanie, albo zrobisz jakąś interwencję która pomogła podziel się tutaj. ja aktualnie zostawiłem auto u mechanika bo mam jeszcze problemy z silnikiem do kompletu, więc będę miał teraz wymieniany moduł MA, ale ten problem ze skrzynią mam do rozwiązania
opcja domyślna to raczej zakup i wsadzenie nowych sprzęgieł, ale czytam o tym sporo i jest też coś takiego jak czujnik położenia sprzęgła który może paść. mi w MES mechanik pokazywał że sprzęgła pierwszego ładnie aktualizuje pozycję, natomiast sprzęgła drugiego jakby miał problem z pobraniem tej wartości
a tak wyglądają przebiegi parametrów sprzęgła podczas jazdyZałącznik 286245
może ktoś skomentować?
Miałem problemy ze skrzynią które wydawało mi się że to aku. bo komunikat był za niskie napięcie na pompie ciśnienia. Wymieniłem w listopadzie na Vartę. Problemy nie zniknęły.
Występują tylko przy rozruchu. Dodałem jeszcze jeden mostek (-) do silnika z aku. Jest tak że spokój mam miesiąc, dwa i znów awaria. Błędy kasuje i jeżdżę dalej.
Ktoś ma pomysły.
Witam wszystkich, jestem świeżym posiadaczem Giulietty 1.4 170 KM TCT - zauważyłem, że czasami w trybie P auto przy włączonym silniku toczy się do przodu na równej powierzchni (parking), tak powinno być?
Jestem laikiem w temacie motoryzacji, więc z góry przepraszam jeżeli to pytanie jest oczywiste. Szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego wątku.
Tryb P oznacza parking. Załączona powinna być mechaniczna blokada skrzyni biegów. Samochód nie powinien się toczyć. Może delikatnie bujać się przód tył. Efekt jakbyś zostawił samochód na biegu.
Hej. Proszę o pomoc ponieważ nabyłam Giuliettę 2,0 jtdm 150 tys km i skrzynia zaczęła delikatnie szarpać jak wskakuje z 3 na 4 i przy redukcji ale raczej z 3 na 2 i 1. Olej wymieniłam zaraz po zakupie i przez jakieś 1000 km było idealnie a teraz zaczyna przy tych biegach wpadać jakby w dziurę.
A czy może to być spalone sprzęgło??? :o
podjedź na diagnostykę do ASO lub serwisu który zajmuje się takimi skrzyniami. wymiana sprzęgła na ślepo do dosyć kosztowna zabawa - same części sprzęgło + dwumasa będzie ponad 4k, robocizna z kolejne 2k
Dzięki wielkie. Tak zrobię. Już się umówiłam do ASO w Sieradzu. Dam znać jak poszło.
te ceny co napisałem to jakby co w nieautoryzowanych serwisach, w ASO sprzęgła + dwumasa + wymiana i kalibracja będzie ponad 10k
orientuje się ktoś czy sprzęgło LUK 602000300 i sprzęgło Fiat OE 55253082 to to samo tylko zapakowane przez producenta?
na OE jest "made in Hungary", ktoś się orientuje gdzie LUK produkuje? nigdzie tego nie podają
Oprócz LUK'a, to z tego co wiem, nikt tego zestawu nie robi. Więc to powinno być to samo.
Czy możecie mi pomóc?
Szukam czujnika ciśnienia do actuatora skrzyni TCT (są dwa ). Nr na czujniku to 163000BA 050 13 MX8 53CP17-01.
Serwis alfy chce mi sprzedać cały actuator za ponad 11k. PLN (sam czujnik nie jest dostępny w serwisie).
Czy ktoś orientuje się od czego może pasować taki czujnik? (od selespeed? jest inna kostka ale 3 piny).
https://www.sequparts.com/pl/produkt...lfa-romeo-tct/
To nie będzie to?
To jest ten czujnik.
Niestety podobne oferty są na allegro - dostawa z chin 12 - 22 dni.
Wczoraj kupiłem na allegro, ale niestety dzisiaj dostałem zwrot zapłaconej kwoty z informacją - brak w magazynie.
- - - Updated - - -
Czy ktoś z was kupował z tego portalu www.sequparts.com ?
Niby adres mają z DE, Berlin dokładnie, ja osobiście bym zaryzykował. wysyłka nie jest jakaś strasznie droga
- - - Updated - - -
Z tego co widać na ich stronie to specjalizują się w częściach do automatów
Jeszcze chwilę poczekam - może ktoś z forumowiczów ma używany czujnik na sprzedaż ?
Jak nie - to będę musiał zaryzykować i kupić z tego sklepu z Berlina ?.