Nie mam pojęcia, jeżeli chodzi o nowe opcje. Raczej wątpię.
Ale jest supported - czyli nie zgadujemy/domyślamy się, co ten moduł robi, tylko wiemy, że to takie coś od silnika :)
dokładnie. można się ciut bardziej obawiać uruchomić np proxi bez oficjalnego wsparcia. u mnie na pewno w 4.4 ciagle nie ma mojego ecu, innych nie sprawdzałem jeszcze, ale w 4.3 było jeszcze kilka innych brz wsparcia, z każdym jednak się łączylem ok do odczytu
Pobrałem, sprawdzę niebawem. U mnie ostatnio nie chciał się połączyć z jednym modułem wymagającym adaptera 6, mimo, że z innym w tej samej części połączył się bez przeszkód. To chyba było w części dot. wskaźników (ICP). Wersja pełna.
A tak na marginesie: też mam wersję "portugalską". :)
jaki masz interfejs? w razie czego rezystor usunięty?
co do Portugalii, wg mnie był jakiś zamęt po stronie FCA bo u mnie była faktycznie Portugalia (nie tylko wg MES, ale WItech2), gosć zmienił mi w ASO i już pokazywało Polskę u niego, konfiguracja proxi (zrzut hex CTRL+ALT+C (czy coś takiego) w MES) zmieniły sie 2 bajty, ale MES 4.3 ciągle pokazywał Portugalię. 4.4. już pokazuje Polskę.
Ciekaw jestem czy u innych też jest to źle ustawione, no i bardziej czy to wpływa na cokolwiek (np jakieś parametry algorytmów związanych z grzaniem, ładowaniem, klimą, cyrkulacją oleju po wyłączeniu silnika itp)
Ja obstawiam, że ktoś wpisywał na pałę P,O brał łyka espresso i klikał enter i stąd mamy Portugalię.
Mam VScan na USB od Viakena, symbolu nie pamiętam i adaptery. Generalnie, poza wspomnianym przypadkiem łaczę się wszędzie. Z akcji nieudanych mogę wspomnieć tylko próbę uruchomienia automatycznych świateł drogowych (wyczytałem chyba na alfaowner, że jak jest kamera systemu pilnowania pasa to nie ma problemu). MES zmianę przyjął ale nie zapisał. Temat odpuściłem, próbowałem z kolegą w serwisie Alfy - też bez powodzenia, widocznie nie do końca prawdę wyczytałem.
może, ale skoro w MES były 2 różne kody hex przypisane do Portugalii, to błąd główny swoją drogą mógł się wziąć z błędu/literóki w jakiejś tablicy kodów. na to oczywiście może i sprawa z włoskim podejściem do pracy.
sprawdź multimetrem czy nie masz rezystora jeszcze miedzy pinami 6 i 14.
Inna sprawa że z moich interfejsów, jeden (bez rezystora, VGate Scan), który działa świetnie w każdej 159 (robiłem na nim nie raz proxi tam), nie działa w Giulii wogóle, a działa za to zwykły ELM na USB bez rezystora. Mam też takiego ELMa na BT, i on wchodzi do większości modułów, ale chyba do 2 czy 3 nie wchodził (ponad to nie wchodził do Proxi bo był komunikat że transmisja jest zbyt wolna).
Żeby zrobić całe proxi trzeba 2ch adapterow.
Inny adapter jest do ABS, inny do silnika
Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
u mnie dalej jest unsupported.
Linie can są 3 to i 3 wtyczki
pad mi laptop, musialem zainstalowac na innym, ale nie moge uruchomic elm327, wywala mi czasy blad, brak dostepu do portu COM...
sterowniki najnowesze FTDI.
- - - Updated - - -
pad mi laptop, musialem zainstalowac na innym, ale nie moge uruchomic elm327, wywala mi czasy blad, brak dostepu do portu COM...
sterowniki najnowesze FTDI.
kabel od pmfactory chyba byl na prolific-u a nie ftdi
do usunięcia
czy zwykły kabel kkl obd można na cana przerobić? Julka jest na cenie czy zwykłym obd?
nie sądzę żeby to było łatwe, raczej na odwrót. 40zł kosztuje ELM chińczyk bez rezystora w lubianej/nielubianej PMFactory - działa całkiem sprawnie. nie widzę sensu pytania o przerabianie czegokolwiek
weź tego nawet nie podłączaj do auta
W jakim aucie? z którymi modułami? Pisałeś że masz KKL. KKL w Giulii/Stelvio nie działa, tak jak i nie działa w Giulietcie, natomiast np w 159 kilka modułów obsłuży (silnik, ABS, xenon, skrzynia automatyczna, TPMS tylko). Polecam choćby stronę MESa jeśli chodzi o kompatybilność interfejsów z danymi autami/modułami.
chodziło mi o giuliette;) jak nie zadziała to coś muszę kupic;)
no to jak działał w Giulietcie to nie KKL, strasznie namieszałeś w postach :)
no to moze zadziała w Giulii? Tylko musisz dokupić na początek adaptery tzw szary i granatowy (typ 6 i 5) - PMFactory na alledrogo
Przestrzegam przed kupnem kabla typu https://allegro.pl/oferta/interfejs-...usb-7217983457 - ten interfejs ma błędy w sterownikach i niestety próba proxy przy pomocy MES kończy się błędami, silnika, S&S i wyłączeniem DNA oraz miganiem licznika przebiegu. Kolejne logowanie do Body pokazuje, iż MES nie łączy się niemal żadnym węzłem elektroniki samochodu.
Jeśli ktoś kupuje gdzieś indziej niz w PMfactory, czy innych zalecanych źródłach to sam prosi sie o problemy. Po to jest założony temat gdzie kupic kabel zeby nie trzeba było nacinać sie na jakies zamienniki.
https://allegro.pl/uzytkownik/PMfact...2-uni-1-2-1024
kupione było dokładnie tu https://allegro.pl/oferta/stn1170-el...6CMsPlqlaW7U0A czyli u Viaken-a - jednego z polecanych sprzedawców.
ja kupiłem od PMFactory i mi ładnie działa;) więc też polecam;)
który kupiłeś?
czy ktoś może zrobic wykres oscylacji sondy lambda ( drugiej ) w 2.0t i wrzucic ? chodzi mi o wartosci jakie powinna pokazywac sprawna sonda.
Po temacie już. Dzięki
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ktos sie orientuje czy tylko witech odblokuje pompę paliwa w alfie po wypadku. Mes tej funkcji nie ma moze innym kompem
Wciśnij guzik pod fotelem kierowcy
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Mam problem z połączeniem się z modułem ABS w Giulii bez SGW. W momencie kiedy podłączę szary adapter do złącza w samochodzie, interfejs do adaptera i całość do komputera z oryginalnym MES 4.5 to po kliknięciu connect w MES samochód wyrzuca na zegarach wszystkie możliwe błędy. ABS, Hill Holder, wspomaganie kierownicy, check engine itd. Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem? Mam dwa różne interfejsy, które same pracują bez zarzutu. Zaczynam podejrzewać wadliwy adapter.
Ale szary jest od ABSu wiec to normalne...
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Przygotowuję się do aktywacji trybu Race i sprawdzam wszystko przed wykonaniem PROXI.
Jest nowy MES 4.6:
- Added information for more ISO codes from 2015-2019 vehicles
Added "Speed limit" setting for CAN Monitor / Vehicle Settings
Improved support for Battery pack control (500e)
Fixed PROXI alignment problem with US 500 and Uconnect
Support for Magna Q4 Transfer Case (Giulia, Stelvio)
Support for Steering Lock TRW (Giulia, Stelvio)
Support for Haptical lane feedback (HALF) camera Bosch (Giulia, Stelvio)
Support for Driver assistant system module (DASM) radar Bosch (Giulia, Stelvio)
Support for Engine sound enhacement module (ESEM) (Giulia, Stelvio)
Support for Torque vectoring module (TVM) (Giulia, Stelvio)
Support for Body Computer Delphi (EV) (500e)
Support for Instrument Panel Marelli TFT (EV) (500e)
Support for CAN Setup / PROXI Alignment Procedure (EV) (500e)
Support for CAN Setup / PROXI Alignment Procedure (330 MY19) (500L 2019+)
Support for Body Computer Delphi (263) MY15 (Doblo)
Support for Parking control Valeo (Front & Rear) (Giulietta)
Support for Bosch Motronic Me17.3.0 Injection (1.4 8V Brazil) (Uno 2015)
Support for Bosch ABS/iTPMS (Uno 2015, Mobi)