Potwierdzam.
https://czarnepaliwo.pl/glowna/446-r...-75w85-1l.html
Printable View
Musi mieć parametr LS - ograniczony uślizg.
Ja wlałem zaraz po kupnie przy ok 2 tys/km to:)
https://d23zpyj32c5wn3.cloudfront.ne...pdf?1492016023
Wszystko w porządku napęd Stelvio Q4 weszło ok 1.3 l do przelewu.
- - - Updated - - -
Tak jak najbardziej.
No ale właśnie ja mam zwykły dyfer bez LSD, czyli szpery i dlatego pytałem czy mogę zastosować olej Ravenol DGL 75W85 LS, czy jest jakaś wersja tego oleju bez oznaczenia LS do zwykłych dyfrów?
Z karty danych technicznych, którą właśnie przeglądnąłem wynika, że można stosować do do mechanizmów różnicowych z LSD i standardowych. Wszystko jasne, dzięki za informację.
Mam właśnie 70tyś i też jakby coś zaczęło szumieć... czy u Ciebie to szumienie po wymianie oleju w dyferencjale zniknęło...?
https://www.forum.alfaholicy.org/giu..._toczenia.html - tutaj opisałem mój przypadek...
Czytając posty w tym temacie i ja skusiłem się na wymianę oleju w tylnym dyferencjale przy przebiegu 53000 i byłem lekko zdziwiony. Olej nie wygląda tak jak u was, jakaś smoła wręcz nie wiele różnił się od nowego oleju
Olej wymieniony , nic się nie zmieniło . Jak jechała tak jedzie :) Dyfer słychać tak samo. Stary olej był nieco bardziej ciemny niż nowy,żadnych opiłków osadu itp. Przebieg 30tys km
Jak coś to mam 1l oleju do sprzedania. Penrite. Oddam za 50zl +ew paczkomat za 9zl. Nowka sztuka. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2021/12/25.jpg
Ile oleju wchodzi na wymianę? 1.1 ltr-dobrze pamiętam? Czy ew litr wystarczy?
Zależy od dyfra, do jednego 0.9 do innych litr a do lsd 1.1l, ale litr z reguły styka.
litr Tuteli to ok 180 pln wiec byłoby lepiej wiedzieć czy więcej niż litr
No to bierzesz 2 litry, ile pójdzie tyle pójdzie a jak ci zostanie to oddajesz do sklepu, w czym tu widzisz problem?
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
mi wychodzi że są 3 rodzaje dyfrów, 2 wersje z LSD i do nich wchodzi albo 0.9 albo 1.1 a ten bez 1.4L - podaje nominalne fabryczne ilości oleju, bo z reguły ludzie dają radę wlać setkę więcej. kilku posiadaczy Giulii z 2016 niezależnie czy golas czy nie może sie zdziwić że ma włożone LSD - w ePer pokazuje dyf bez i z jako dla tego auta a empiryczny przypadek choćby auta kozaka pokazuje że można się załapać na miły gratis. Inna sprawa że proxi powinno być zmodyfikowane pod LSD, już kozak testuje nowe ustawienie - kto wie, może moduł ABS daje rozwinąć bardziej skrzydła LSD
Witajcie.
Czy ten Olej może być do tylnego dyfru i do skrzynki W Giulii Q4 ?
http://https://allegro.pl/oferta/ole...itr-7539031132 Tutela Transimission Matryx
Szukam tego Transmission Axle Fluid, ale w necie ciężko znaleźć, a do serwisu mi jest bardzo nie po drodze...
Nie nadaje się
Ma być taki jak potrzeba - parametry !!!
Właśnie wymieniłem oleje w przednim i tylnym dyferencjale. Zlany lej z przedniego dyferencjału był jasno-zółty, przeźroczysty: ogólny stan bardzo dobry. Mimo wszystko zalałem ten dyfer nowym olejem: Ravenol MTF-1 75W85 GL-5 w ilości 0,45 litra, a według instrukcji powinno wejść 0,5 litra (co ciekawe, ten olej Ravenola MTF-1 jest koloru czeronego). Olej zlany z tylnego dyfra (Limited Slip) był gęsty i czarny, a wlałem: Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 w ilości 1,1 litra. Za dwa miesiące będzie kolejna wymiana oleju w tylnym dyfrze, żeby wypłukać cały syf z poprzedniego oleju, który prawdopodobnie przejechał maksimum 83000 km. Jednoczenie zmienię olej w dyferencjale międzyosiowym (skrzynce rozdzielczej) na ten sam, co w tylnym dyfrze Ravenol DGL 75W85 LS GL-5. Taki olej jest obecnie wlany do tej przekładni. Ciekawostką jest to, że ok. 25000 km temu w ASO Alfy Romeo wlali do tego dyferencjału międzyosiowego nastepujący olej (uwaga: lepkość !!!): Tutela Transmission X-Road 75W-140. Potem nastąpiła naprawa tego dyfra, ponieważ były wycieki oleju na pierścieniach uszczelniających. Po wymianie pierścieni uszczelniających przekłądnia została zalana Ravenolem 75W85 LS.
Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić działanie ASO polegające na wlaniu oleju o lepkości 75W-140?
EDIT,pamiec mnie zawiodła, u mbie do LSD weszlo 1.25l chyba ze mechanik cos rozlal-w garazu butelka z ravenolem dgl zostalo 0.75l
Fabryka wlewa dwa różne oleje do dyferencjału przedniego (Petronas Tutela Transmission Hypoide Gear - SAE 75W80) i tylnego (Petronas Tutela Transmission LS Axle Fluid - SAE 75W85), dlatego nie sądzę, że odpowiedni dla przedniego dyferencjału bedzie olej typu Limited Slip, tj. taki sam, jak dla dyferencjału tylnego (mam z tyłu dyfer typu LS).
Obecnie w przekładni międzyosiowej jest Ravenol DGL 75W85 LS GL-5, stąd moja decyzja o wlaniu takiego samego oleju. Sugerowany przez Ciebie Ravenol DTF-1 wygląda według specyfikacji załączonej na stronie Ravenola na bardzo odpowiedni olej, zwłaszcza, że jest przeznaczony do przekładni BMW xDrive, a w Giulii jest taka sama przekładnia. Może go użyję zamiast DGL. Fabryka wlewa do skrzynki rozdzielczej Petronas Tutela Transmission Transfer Case - SAE 75W, API GL5. Zastanawia mnie fakt wlania wcześniej przez serwis ASO oleju Tutela Transmission X-Road 75W-140. Skąd pomysł użycia oleju o tak wysokiej lepkości: 140?
Oleje Ravenola moższ kupić w InterCars. Każda butelka jakiegokolwiek oleju Ravenola ma z tyłu opakowania dwie zdrapki, pod którymi znajdują sie dwa kody (PIN 1 i PIN 2). Poprawność, a tym samym autentyczność oleju, można sprawdzić na stronie Ravenola wpisując jeden z kodów ze zdrapki. Ponadto, na allegro są autoryzowani dystrybutorzy Ravenola.
Czy masz jakieś zastrzeżenia do jakości oleju Ravenola, zwłaszcza do przedniego dyferencjału?
Kilka dni temu wlałem do przedniego dyferencjału Ravenol MTF-1 75W85 GL-5, a do tylnego Ravenol DGL 75W85 LS GL-5. Ciekawostką jest, że olej Ravenol MTF-1 jest czerwony (jak oleje ATF).
Czy ktoś z posiadaczy Giulii zna numery katalogowe lub wymiary (M - średnica i długość) śrub (korków) spustowych skrzynki rozdzielczej (transfer case) i dyferencjału przedniego. Niebawem będę wymieniał olej w obydwu dyferencjałach (ponownie) i w skrzynce rozdzielczej. W dyferencjale tylnym jest korek spustowy M14 (imbus 8), ale wymieniając olej w przednim dyferencjale zapomniałem sprawdzić rozmiary korka. Nic teź nie wiem o rozmiarach korka w skrzynce rozdzielczej. Numer części (o ile taki występuje osobno) byłby najlepszym rozwiązaniem, ale jeżeli ktoś będzie znał rozmiary tych korków (średnice), to kupię nieoryginalne korki.
Dwa tygodnie temu ponownie wymieniłem oleje w:
- dyferencjale przednim (Ravenol MTF-1 75W85 GL-5), chociaż nie był zużyty, ale zostało mi pół litra tego oleju, więc aby go nie magazynować, wlałem do dyferencjału (0,45 L),
- dyferencjale tylnym LS (Ravenol DGL 75W85 LS GL-5), po 2500 km przebiegu, ale był już trochę ciemny (0,9 L).
A ponadto, pierwszy raz wymieniłem oleje w:
- dyferencjale międzyosiowym (Tutela Transmission Transfer Case SAE 75W, API GL5), ponieważ dotychczas był tam Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 wlany przez poprzedniego właściciela,
- silniku (Ravenol FES 0W30 Fiat 9.55535-DS1/GS1) wraz z ori filtrem oleju (K04892339AB) i ori filtrem powietrza (50534420).
Wymieniłem śrubę spustową wraz z uszczelką oleju silnikowego (55232574) i śrubę spustową oleju wraz z uszczelką w dyferencjale tylnym (M16x10). Przy następnej wymianie oleju w dyferencjale międzyosiowym (zostało mi jeszcze 1,1 L) również wymienię śrubę spustową wraz z uszczelką (M22x10).
Profilaktycznie po około 3000 km wymienię jeszcze raz olej w silniku wraz z filtrem oleju i śrubą spustową oraz oleje w dyferencjałach tylnym (LS) i międzyosiowym.
Dzięki tym zabiegom pozbedę się resztek olejów poprzednio wlanych (w silniku była Tutela Digitek 0W30), w dyferencjale międzyosiowym (Ravenol DGL 75W85 LS), a w dyferencjale tylnym (LS) przy mocno dynamicznej jeździe zawsze warto wymienić olej.
U mnie niedawno wymienione:
1. Dyfer przód - Ravenol MTF-1 75W85
2. Dyfer tył - Ravenol DGL 75W85 LS GL-5
3. Transfer case - Ravenol Transfer Fluid DTF-1
4. Silnik - Motul 8100 ECO-clean OW30 C2 + filtr Knecht OC 614
Skąd wziąłeś dane dla zamiennika filtra oleju, tj. Knecht (Mahle) OC 614? I dlaczego wybrałeś akurat ten typ oleju do Transfer Case?
Filtr z katalogu online knechta, olej z polecenia
Dziękuję.