widzialem kiedys rocznik 2007 do kupienia na mobile de i autoscout24
Printable View
widzialem kiedys rocznik 2007 do kupienia na mobile de i autoscout24
Mnie najbardziej ciekawi spalanie tego auta. 200 koni, 1,5 tony wagi i 11 litrów przy nieprzepisowej jeździe to dużo? :) 2.5 V6 w 156 nie spalało podobnie? Rzeczywiście nie da się zejść do poziomu 8 l/100 km? Miał ktoś okazję to sprawdzić?
I pytanie chyba główne do raftera: jak wygląda spalanie w TFSI?
Co do TS to dajcie spokój :D Każdy silnik kręcony do takich obrotów jak TS byłby na to narażony. Tym silnikiem ciężko jeździć na niskich obrotach, niektórzy zapominają o rozgrzaniu oleju. Diesla ciężko wkręcać na wysokie obroty, więc takich problemów nie ma :P
Alfa nam się kojarzy z benzyniakami tak, a może to się niedługo zmieni jak będą w nie inwestować i się sprawdzą, np. z okresu pięciu lat wstecz Audi mi się wcale nie kojarzyło z TDI a teraz... 3.0TDI i 4.2TDI hmm
tylko turbobenzyna, zaden turbodiesel.
Mówi się, że opinia o awaryjności Alfy bierze się z zasłyszanych opinii bądź stereotypów.
Większości sympatyków marki się to nie podoba, a jednak teraz mamy do czynienia z podobnym zjawiskiem wewnątrz tej grupy.
Odrobinę niesmaczne i to nie dlatego, żebym nie był zadowolony z mojego TSa, który bądź bo bądź ma już nabite niemal 200k (pewnie mam licznik w drugą stronę przekręcony, bo żaden TS tyle nie wytrzyma ;)) tylko dlatego, że piszą to ludzie którzy raczej nie mieli z tymi silnikami nic wspólnego (jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu).
A w temacie:
Nie miałem okazji jeździć ani JTDm ani TBi, jednak coś mi mówi że wybrałbym TBi.
Przekonacie mnie do diesla jak któryś z następców 599GTB będzie napędzany takowym :D
Kolego sedici, niewiem skad wynika twoja niechec do silnikow T.S ( znana chyba wszystkim na 2 popularnych forach) Czyżbyś w przeszlosci zaniedbal poziom oleju w posiadanym T.S ? Fakt, czesto czyta sie na forum o panewkach w T.S , co mnie osobiscie przeraza. Jedank ja posiadajac AR 1 rok i przejechaniu ponad 20 - 25 kkmm, zlego slowa powiedziec nie moge, zapewne tak jak i reszta ktora wymienia olej ( dobry olej a nie z beczki 2 krotnie przepalony) na czas. Fakt oleju troche wezmie, jednak nie odbiega norma od reszty silnikow. Nie to ze moja bella jest bezawaryjna, zeby nie bylo ze leje i jezdze. Wymiana klockow, filtrow, plynow i innych czesci eksp. zawias, lozysko w moim przypadku + jakies duperele (zacinajacy sie zamek, urwany przycisk od opuszczania szyby itd, chyba kazdy posiadacz auta uzywanego powinien miec to uwadze).
Ps.
No chyba Cie nie zjedza. Przynajmniej statystycznie
Grupy społecznościowe:
JTD/ JTDm Diesel Power
Uczestnicy 27
V6
Uczestnicy 22
Boxer
Uczestnicy 20
Twin Spark
Uczestnicy 19
Statystycznie widac kogo na 4um jest najwiecej :)
Peace :)
Diesle......eh.....jedyny Wasz plus to ekonomia, i czym tu się chwalić?
Wciskanie w fotel to iluzja turbiny a prawda jest taka że gdy zapnięcie trójke ja jeszcze uciekam na dwójce i ta zasłona dymna z tyłu :D
Taki troche off top ale to opowiem:
Na światłach w Gdańsku staneło obok mnie A4 TDI B5 czy B6 (aż tak ich nie odróżniam)
auto po polskim Tuningu:p czarne szyby biały lakier naklejki na drzwiach z allegro. Zielone i rura Audi mnie goni patrze w lusterko a za nim dymu jak przy starcie wahadłowca ze śmiechu mało co nie przegrałem:P
Z tym dymem to już jest urban legend.
Mój nie kopci w ogóle :p
Co do turbobenzyniaków vs turbodiesli to muszę przyznać, że turbobenzyna jest super. Jest tylko jedno ALE, w moim przypadku niestety na pierwszym miejscu jest ekonomiczność. Dojeżdżam do pracy ok 50km w jedną stronę i niestety turbobenzynka nie wchodzi w rachubę.
[QUOTE=alfasound_mania;244211]Diesle......eh.....jedyny Wasz plus to ekonomia, i czym tu się chwalić?
Wciskanie w fotel to iluzja turbiny a prawda jest taka że gdy zapnięcie trójke ja jeszcze uciekam na dwójce i ta zasłona dymna z tyłu :D
Z tym dymem to przesada :) Poniżej prosty przykład jak gość zapina 2 w benzynie i co robi JTD :) http://www.youtube.com/watch?v=ft889f4e_Qw
Moje zdanie jest takie... że jeźdźmy tym na co nas stać... Służbowo jeżdżę Berlingiem 16 HDi 95 PS Prywatnie Alfą 156 SW 2,4 JTD 150 PS a oprócz tego mam do weekendowych "przepałów" Sierrę RS 500 Cosworth 2.0t 270 PS (mam nadzieje, że ktoś z was przynajmniej wie oczym piszę
) która pali około 25 litrów
Piszecie koledzy o silnikach V6, V8, wersjach GTA - dlaczego takich nie kupujecie?(A jak kupicie to pchacie LPG) Tylko jakieś przechodzone 1.8 2.0..... - czyżby nie było Nas stać? Prawda jest taka, że czytając to forum można znaleźć tematy o bieżnikowanych oponach, innych druciarskich sprawach a Wy mówicie o 3-stu konnych motorach. Inną sprawą są goście, którzy robią wiejskie tuningi - z 1.8 chce zrobić GTA :) a ma łyse opony i dywaniki z biedronki za 20 zł, ma kasy na świece zapłonowe :)
Osobiście mam wielki szacunek do miłośników samochodów, którzy dbają kochają i pieszczą swoje maszynki ... i nie ważne że jest to 1.6 TS czy 2,4 JTD czy nawet 1.9 TDi Ładne zadbane w idealnym stanie techniczny i niezwieśniaczone autko to jest to.....
Jeżeli kogoś uraziłem z góry przepraszam ....
Zgadzam się w 100% z tym co pisze HALTI. Szczególnie o tych bieżnikowanych oponach :D
Jakie dymienie? Moja nie kopci wogóle. Wciskanie w fotel to iluzja turbiny??? Mam prawie 170 KM i około 8.5 s. do setki.
Możesz nie wierzyć, ale tak jest. Sprawdź sobie na you tube, jest dużo filmików z alfą 156 2.4 jtd (przyspieszenie 0-100). Ja u siebie sprawdzałem stoperem, więc napisałem "około 8,5 s". Miałem prawie łyse opony i spore problemy z trakcją, ale sprawdzę jeszcze na wiosnę na nowych oponach.
"Piszecie koledzy o silnikach V6, V8, wersjach GTA - dlaczego takich nie kupujecie?(A jak kupicie to pchacie LPG) Tylko jakieś przechodzone 1.8 2.0..... - czyżby nie było Nas stać?"
Muszę się bronić, bo wywołałeś mnie do tablicy z tymi V8 :D.
V8 4,2l Mercedes 420SEC- sprzedany, bo potrzebowałem 4x4
V8, 5,2l Jeep Grand Cherokee- się spalił trochę:P
A4 1,9TDI 130KM- się sprzedał z zyskiem
Benzyna 0,7l turbo 106KM w Smart roadster- czeka na zakończenie procesu z PZU.
Dzielę się więc opinią na temat silnikówz którymi jeździłem.:)
A z opinią, czy lepiej benę czy gnojówę lać do baku, to jest jak z dziurą w dupie...
...każdy ma swoją.:D
Hehe stoperem to można zmierzyć bieg dziecka na 100m:P
a co do opon, jeżeli miałeś łyse tak jak twierdzisz, to na nowych tylko pogorszysz wynik:P bo
- nowa opona będzie cieższa
- łysa opona ma większą pow.styku z nawierzchnią heheheheheheheheh a nie mowiłeś aby było mokro
możesz przyjechać na alfadiaga, to ci garantuje że Ci wyjdzie z 10,5 :P jak nie więcej...
Przechodzone to są diesle - które z salonu wyjeźdzają po to aby zrobić pół miliona km;) a potem wpadają w łapki szczęśliwych posiadaczy z przebiegiem 98tyś km
a co złego w LPG? LPG spełnia u Mnie 3 funkcje:
A-dzięki temu mój motor z przebiegiem 180tyś km pali zaledwie 0.12l / 1000km oleju, przy dynamicznej jeździe
B-mam auto które nie pracuje jak traktor, a jest tańsze w eksploatacji od diesla
C-mam wszystkie zalety benzyniaka (łącznie z pełnym sterowaniem mieszanką itp. lpg poprzez komputer od benzyny) + więcej mocy
http://www.forum.alfaholicy.org/
więc naprawdę to bardzo głupie rozwiązanie... ;););) a skoro zwiększenie mocy + obniżenie kosztów eksploatacji to takie głupie, to nie wiem po co reszta 'głupków' robi chip tuning w dieslach w celu wlasnie zwiekszenia mocy, i (niby) zmniejszenia zużycia ropy
Z tego co słyszałem to jest to prawda. W Niemczech opłaty za diesle są tak duże, że żeby opłacało się kupować diesla trzeba robić 40 tys. km rocznie. Potem takie 5 letnie auta lądują na allegro z przebiegiem 120 tys. km.
Jak coś to niech ktoś lepiej poinformowany zdementuje :)
widzę, że ruszyłem dume 2,4JTD-m ów
pseplasam :P
A ja uważam że osiągi silników napędzanych ropką, też potrafią zwalić z nóg :D
A tu dowód: http://www.youtube.com/watch?v=GM90riXuUQM
"cuoresportivo+LPG to brzmi naprawdę dumnie" to mnie przekonało, że jestem posiadaczem tego gorszego silnika Alfy Romeo.
zasadzę ziemniaki na mojej działce to mi będziesz mógł poorać traktorem
Widać że jesteś do tyłu że nie wiesz że już jest w sprzedaży w salonach mito turbo z lpg, musisz napisać do AR do włoch list, że jak jej nie wycofają i nie przestaną iść w tym kierunku to podetniesz sobie żyły :D :D
ale nadal jest to CUORESPORTIVO - z lpg, a nie CUORETRAKTORE
Właśnie skoro to pogoń za ekonomicznością to czemu nie benzyna i LPG i nie piszcie o zakatowaniu silnika przez gaz bo te czasy już mineły i instalacje są naprawde na wysokim poziome dowodem na to może być to że firmy w tym już też Alfa Romeo fabrycznie montuje LPG.
A opowieści o 8,5 sekundy do setki to dobry żart to szybciej niż 159 2.4 JTDm.
Musisz pamiętać że stoper nie jest miarodajnym sposobem na sprawdzanie przyśpieszenia zresztą tak samo jak licznik samochodowy.
Tak no pewnie, dane katalogowe seryjnego silnika 2.4 jtd to 9.4 do setki a ja przy większej mocy będę miał 10.5, logiczne nie? Jak łyse opony 5-cio letnie mają lepszą przyczepność to po co kupować nowe? To nie są slicki! Guma się starzeje i po kilku latach już nie ma takich właściwości co nowa. Alfa 159 2.4 jtdm ma 8.4 s do setki, tylko porównaj wagę 159 do 156.
Chyba sam nie wierzysz w co piszesz , to niby z dobrymi oponami i bez problemów z trakcją to ile byś miał niby do tej setki 7.5 sekundy zdajesz sprawe Sobie z tego jakie to liczby? Zmierz profesjonalnie przyśpieszenie i przyznaj się do błędu.
A jak już mowa o przyśpieszaniu i chipowaniu Diesli to zawsze mnie to intrygowało po co Wam te klekoty skoro zależy Wam na jak najszybszym dotarciu do setki trzepnij Sobie GTA i gwarantuje że pomknie jeszcze szybciej:p Pozdrawiam
CUORESPORTIVO z 1.8 i do tego słynnym TS-em haha jasne :D coś jak by 16 zaworowy polonez z czerwonym polem od 7tyś.
NO napewno "sportowe serce" bardziej pasuje do klekota wymyślonego do napędzania ciągników.
Aha i nie porównuj Alfy do polonezów bo jeździsz tą samą marką to tak jakby ktoś powiedział do Swojego brata że ma paskudną matke.
Pozdrawiam.
Pokaż mi te 5 litrów na sto jak przeganiasz te Twoje benzynówki:p
Powiem tak, nie staram się udowodnić wyższości diesla nad benzyną, sam myślałem o 2,5 V6, tylko spalanie mnie przeraziło, a tutaj mogę cisnąć i wiem że nie wiele więcej mi spali. Co do przyspieszenia to wiadomo, dobre opony dobra nawierzchnia i doświadczony kierowca. Wiem że mierzenie stoperem nie jest dokładne, ale tyle zmierzyłem i napisałem w jaki sposób. Jakbym zmierzył profesjonalnie na pewno wynik byłby gorszy, ale na pewno nie było by to 10,5 s.
Porównałem TS-a do silnika w polnezie z tą różnicą ze TS wyżej się kreci. Ja nie upieram się ze JTD to CuoreSportivo jakim to jest TS i dumni jego posiadacze z rajdówkami mające silniki w przedziale 1.6 - 2.0l. A mój traktor nie ciągnie wozu, a Alfe 166 i nie jedna wiscigówka z TS-em pod maską dostała baty. Pomyśl ciegniesz swoje wsciekłe 1.8 do odcinki a obok Ciebie przejeżdża 166, myslisz pewnie V6 a tu z tyłu 2.4 JTD, fakt po durnowatym chipie ale mimo to klekot a nie GTA i nie było by Ci odrobine głupio?