Ale na poboczu .... wśród zieleni ładnie będą wyglądać na tle dwóch Smurfów i Suszarki ;)
Printable View
Ale na poboczu .... wśród zieleni ładnie będą wyglądać na tle dwóch Smurfów i Suszarki ;)
Koledzy, z ciekawości, gdzie znajdę warunki przetargu?
to prawda ze AR nie sprzedaje 159 na stalowkach?
"
Alfy mają także problem z oponami. Zimowe ogumienie założono na stalowe felgi, które nie mają atestów bezpieczeństwa.
Zobacz też: Alfa Romeo w policji. Piękna, ale czy skuteczna? [GALERIA]
To wynik dokumentacji przetargowej, w której zapisano, że zimowe opony mają być, dla oszczędności, założone na stalowe, a nie aluminiowe felgi.
Ponieważ producent zwycięskiej Alfy Romeo nie produkuje stalowych obręczy, założono je od innej marki, modyfikując je tak by pasowały. Jednak zimowe opony wystają poza obrys karoserii, co jest niebezpieczne dla innych kierowców, gdyż podczas jazdy z dużą prędkością rozrzucają kamienie z drogi.
Według KGP producent przestawił jednak dokumenty potwierdzające bezpieczeństwo tego rozwiązania."
http://www.gadu-gadu.pl/policyjne-al...-pelne-usterek
W przetargu to chyba chodzi o to decydowała najniższa cena, co eliminuje podejrzenia korupcji, przynajmniej na etapie roztrzygania. Mniemam, że gdyby ktos z Alfy dał łapówę to niewygodny wpis o stalówkach raczej by się nie pojawił. ;)
http://przetargi.policja.pl/portal/z...51Ctr09MK.htmlCytat:
Napisał wodzu
Jak ktoś ma trochę czasu to fajne rzeczy można tam znaleźć :)
łapówki nawet w policji haha, a to prawda z tym prześwitem, bo w Alfie prześwit malutki, oj malutki :)
teraz zamiast "kierowcy alf sie nie pozdrawiaja bo widuja sie rano w serwisie" bedzie "kierowcy alf nie placa mandatow bo widuja sie z policjantami rano w serwisie" :D
dobre
niedobre, utrwala stereotyp marki, tym razem zupełnie niesłusznie.
Obejrzyjcie jak się bawią nowym nabytkiem w stolicy ;) :
http://www.onet.pl/_mv/UAH8cQcui7.a.1.flv
Dziękuję bardzo. Faktycznie ciekawa lektura. Zwłaszcza pytania i odpowiedzi część druga.
Taka moja mała konkluzja o przetargu.
Jeżeli polskie prawo będzie zawsze brało pod uwagę tylko cenę w przetargu, to nie ma się co dziwić, że wychodzą wózki i w efekcie trzeba do całości dokładać.
Odnośnie działań KGP. Dla mnie osoby prowadzące przetarg to urzędnicy absolutnie niekompetentni. W prywatnych firmach juz dawno by wylecieli na pysk. Polecam internetowe forum policji i wątek o radiowozach. To nie pierwszy raz gdy próbuje się wprowadzić "bubel" do użytku Policji. I nie mówię tu o samych samochodach, ale o wyposażeniu "policyjnym" robiące z ALF radiowozy. Mam nadzieję, że tak jak pisze w którymś artykule, Wojewódzkie komendy Policji nie odbiorą tego sprzętu i zrobi się cyrk. Na drogach będzie jak zwykle, nic się nie zmieni i za jakiś czas będzie można odkupić od Policji, tanie nieżywane samochody:D
A zwycięzca przetargu ACM MariCar, za robienie negatywnego wizerunku firmie Alfa Romeo wg. mnie powninien pownien stracić autoryzację FAP i wylecieć z rynku.
Myślę, że to jest możliwe.
A myślisz, że FAP by się zgodził na tekst w stylu "spoko nie mamy stalówek, ale wciśniemy im od citroena. Co prawda nie pasują, ale założymy dystanse. Trochę gumy będą wystawać, ale przecież wciskamy auto Policji, to się nie kapną, że będą łamać przepisy PRD. Zresztą pewnie to nie my pierwsi im taki numer zrobimy, chyba".
Mnie się wydaje to niemożliwe, ale ALFĄ:D i omegą w tym temacie nie jestem. Jeżeli było jak sugerujesz to dla mnie jest masakra:(
Policja niedawno kupiła Lancie Delty, tam też takie jaja z kołami były?
Bo jak wadliwą elektrykę jestem jeszcze w stanie zrozumieć, to już problem z gumami jest absurdalny poprostu:mad:
Sugerujesz, że to używki??
Szczerze, nie wierzę. Tak wiem, nie muszę. Poza tym to nie zmienia faktu, że stalówki można było zamontować, tak dla świętego spokoju, żeby się , jak sugerujesz, paści pozbyć. No chyba, że na każdej osi inna piasta, ale to już wogóle bajka.
Proszę, poszerz moją wiedzę, co za auta idą na przetargi.
Hehe, w kolejnych częściach też wałkują temat, nawet proponują dorzucenie do zamówienia 240 dodatkowych alusów(po 2 na auto, oprócz kompletu 5 pełnych kół) na podmianę gdyby te miały się uszkodzić.;) Inna sprawa, że wtedy może nie zeszliby aż tak nisko z ceną i nie wygrali przetargu.
Tylko że to nie są prywatne pieniądze, żeby je wydawać wg. własnego uznania - kryteria wyboru powinny być chyba jasne a aukcja daje 100% przejrzystość zakupu. Jeśli trzeba brać pod uwagę inne kryteria to wypisuje się je w specyfikacji przed złożeniem ofert - i tak też zrobiono przecież.:) Jak to Twoim zdaniem powinno wyglądać?
chciałem tylko napiać że dziś w Bydgoszczy po raz pierwszy widziałem 159 w barwach policyjnych z kogutem :) wyjeżdzało chyba od ASO Autex w kierunku bazy Policyjnej.
Nie orientuje sie ktoś czy w okolicach BDG też coś bedzie jeździć ?
policyjne alfy w akcji
http://www.tvnwarszawa.pl/stolica,ne...wki,70691.html
"Alfa 156 to porażka a nie samochód"
Hahaha co za burak.
HAHAHA koła faktycznie wystają. Kąt skrętu pewnie zajebisty mają.
Dziś pod Bydgoszczą
http://img267.imageshack.us/img267/222/20110215.jpg
co tak z przyczajki? było sie zatrzymać, przywitać, zajrzeć jak tam poupychali te wszystkie fotoradary....
Jak powinno to wyglądać, to chyba wszyscy w miarę wiedzą
Miałem okazję przyglądać się jak odbywał się przetarg w "mojej firmie" na pewne specyficzne urządzenie. Z samym ogłoszeniem jest już sporo zachodu. Natomiast co ważne, zwycięzca nawet po dostarczeniu sprzętu nie dostał pieniędzy dopóki nie spełnił wszystkich warunków z przetargu. W tym przypadku chodziło o szkolenia dla użytkowników i testoanie sprzętu przez 14 dni po szkoleniu. Dopiero po tym czasie kasa została przelana, około 600 000 zł.
Daję słowo, można zrobić porządnie przetarg, bez przekrętów.
Może w Policji brakuje kompetentnych ludzi?
Nie chcę osądzać, bo żaden ze mnie specjalista, ale ja bez pasujących stalówek bym aut nie odebrał.
Widzę, że parę alf już jeździ. Przypuszczam, że do momentu jak Policja trafi na jakiegoś adwokata. Wtedy się okaże, a to że radar nie może pracować jednak z wentylatorem, a to folia ekranująca bez atestu lub ze względu na szrszy rozstaw, źle odczytuje prędkość:), lub inny radiowóz, wezwany na miejsce kontroli, zabierze alfie dowód za wystające oopony poza obrys pojazdu.. Nie wiem, polecam zaglądać na IFP, tam szybko wyjdzie w praniu, co jest z alfami nie tak. Bo to że wyjdzie to jestem pewien, choć pewnie więcej będzie się mówić o wyposażeniu policyjnym, niż o samym, wspaniałym, samochodzie.
I jeszcze jedna moja uwaga, jak kogokolwiek będą ścigać, to trzeba uciekać na drogę gminną, osiedlową itp. byle nie była równa. Ze dwa razy zgubią misę olejową i wtedy alfa stanie się radiowozem autostradowym.
Chodziło o samo roztrzyganie o zwycięzcy - zrozumiałem, że wg. Ciebie aukcja jest złą formą z zasady - stąd moja riposta. Co do reszty, czyli kwestie płatności, samego odbioru to się zgadzam. Faktycznie przecież w kilku komendach fury już jeżdżą więc jak oni to odebrali? Ale czy ktoś za cokolwiek wziął w łapę to jakoś wątpię. Jakby miał wziąć to zrobiłby to na etapie przygotowania przetargu - po prostu dopuszczając alusy w specyfikacji. Teraz to podejrzewam, że nazwyczajniej w świecie wyszedł bajzel i olewactwo.
Zdecydowanie się zgadzam.
Natomiast zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia.
W specyfikacji była mowa o regulowanej wysokości pasów. W 159 tego nie ma.
Wiem również, że był protest w tym temacie. Chyba Kia. Ale że kia nie brała udziału w przetargu, podobno, to został odrzucony.
Ktoś zna bliżej temat, jak to się rozstrzygnęło?
na lato maja alu czy beda na stalowkach jezdzic?
szkoda ze alfa nie robi takich fajnych stalowek jak opel ktore wygladaja jak alufelgi
Alfa to raczej w ogóle nie produkuje żadnych felg, co najwyzej zleca to firmom trzecim jak Speedline, czy Zender ;)
Potwierdzam... w Bydgoszczy dostali dwie sztuki 159 :)
Mam nadzieję, że niedługo jakąś spotkam. Póki co mam "firmowy" kalendarz 2011 właśnie z naszą policyjną 159 :D
http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...stanse,1597326
Jak było to sory ;)
ciekawe czy w "uwaga pirat" beda odcinki z alfami w akcji
Słyszał ktoś że Alfy nie mogą wyjechac na drogi ponieważ fotoradary nie maja homolgacji? Policja nie może nimi mierzyć prekości podczas jazdy, bo głupoty pokazują.
Oj kuźwa sorry, nie przyuwazyłem. Pobierznie przeleciałem posty :/
dzisiaj widzialem w tv alfa w lublinie, prowadziła kondukt pogrzebowy zmarłego biskupa
Jest na youtube przejazd Konduktu zmarłego Biskupa