...ale fakt że Madzia tymi wykrzyknikami się trochę nie potrzebnie unosi:D ..a ja tymczasem idę spać, Dobranoc:D
Printable View
...ale fakt że Madzia tymi wykrzyknikami się trochę nie potrzebnie unosi:D ..a ja tymczasem idę spać, Dobranoc:D
Gdyby mojego zdjęcia nie było w konkursie,to napisałabym to samo! Wcześniej nie byłam zarejestrowana,więc się nie wypowiadałam. Ale zawsze zastanawiałam się nad kryteriami,jakimi kierują się głosujący na fotkę miesiąca. Niektóre fotki,które wygrały w poprzednich miesiącach,chyba nie bardzo się nadają do kalendarza. Ale ogólnie gratulacje dla właściciela konkursowej 155,bo ma piękny samochód:)
ale co znaczy że się "nie bardzo nadają do kalendarza"?
przecież głosują userzy czyli potencjalni nabywcy tego kalendarza. Kalendarz jest/będzie dla forumowiczów... więc oni głosują, im się podobają zdjęcia, oni kupią kalendarz...
tutaj nie leży decyzja co pokażemy światu jako kalendarz Alfaholików tylko jaki my będziemy mieć kalendarz... a będziemy mieć taki na jakie zdjęcia zagłosowaliśmy ;) a więc skoro zagłosowaliśmy na takie zdjęcia to wg. nas te foty nadają się na kalendarz :)
jakie zdjecia, taki kalendarz.. i w sumie tyle
Słabizna straszna w październiku, ale z braku laku głos poszedł na 6... Ech, a nieraz po 3-4 genialne foty były, że aż nie wiedziało się, na które głosować, a teraz w sumie żadne się nie kwalifikuje...
No to krótka piłka: ktoś nie zauważył ogłoszenia, że jest nabór do jury? Nikt się nie zgłosił, a saroo dostał "koleżeńską" propozycję i ją przyjął. Pierwotnie w jury było trzech członków, jak ktoś ma ochotę dołączyć do saroo - zgłaszać się do kogoś z administracji, albo na konto Administracja.
Piękne fotki, 4 daje radę.
Swoją drogą kilka razy wysyłałem swoje zdjęcia do tego konkursu. Niestety musiały okazać się zbyt słabe. Ale czy to jest powód do bluzgów? Jeśli się konkurs komuś nie podoba, niech nie bierze w nim udziału, baaaaa nawet może nie głosować.
Głosują tutaj zwykli użytkownicy forum i samochodów a nie znani specjaliści fotografii z całego świata. Głosowanie opiera się na odczuciach subiektywnych, więc nie widzę tu żadnego problemu, czy ktoś głosuje na krajobraz w tle, czy na auto czy może na błyszczące kołpaki.
Bo to jest "fucha" w której trzeba twardym być, i mam nadzieję, żę saroo się nie zrazi tym wszystkim, bo w innym wypadku możemy zapomnieć o tym konkursie.
A chyba jednak lepiej, żeby był nawet w formie w której nie wszystkim to odpowiada, niż żeby go w ogóle nie było...
Bo jak widać po ilości zgłoszeń jest takie zapotrzebowanie na forum.
zdjęcie nr. 4 :) głos poszedł
7 Głosik prosze
Wszystkie ładne ale jednak 4. najlepsze głosik poszedł
Również się zgadzam :D Całkiem niezłe zdjęcia, będzie świetny kalendarz!
Nie mam zamiaru zrażać się niektórymi wypowiedziami. A to że moje decyzje nie są podzielane przez wszyskich użytkowników, cóż jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Gdybym miał dzisiaj jeszcze raz wybierać zdjęcia do konkursu, ponownie byłyby to te same prace. I nie mam zamiaru tłumaczyć dlaczego wybór padł na to a nie na inne zdjęcie.. Cały czas będę podtrzymywał moje słowa że w konkursie biorą udział te lepsze z nadesłanaych przez danego użytkownika zdjęć. Zresztą wyniki ankiety mówią same za siebie :)Cytat:
Napisał pafka
Tak jak pisze Tuti, jeśli ktoś chcę spróbować swoich sił, zapraszam do współpracy.
Głos oddany na zdjęcie nr 9 bo dla mnie liczy się pomysłowość ujęcia a nie Photoshop i to na tyle;-)
Większość jest ujęć z zewnątrz a ja z chęcią bym przez miesiąc popatrzyłem też trochę na środek niż na zdjęcia podrasowane z zewnątrz
Głos na 4. Zdjęcie 3 też ładne ale za dużo liści :) - na listopad byłoby idealne.
Nie będę zbyt oryginalny, głosując również na 4 :D Fotki nie są takie złe, jak piszą niektórzy, z tą różnicą, że jak dla mnie SUBIEKTYWNIE :D w tym miesiącu nie było problemu z wyborem - jest jeden zdecydowany lider i dla niego gratulacje :)
BTW - fotkę Julki bym sprzedał FAP-owi, bo jest IDEALNA jako jedno ze zdjęć prasowych/do kalendarza całego o Julce/do katalogu :D Ale nie na stronę kalendarza prezentującą tylko Julkę (właścicielom najmłodszych Belli pozostaje się sprężyć w 2 ostatnich miesiącach i zrobić jakieś bombowe zdjęcie, które wygra, bo warto by było, żeby choć jedna Julka i jedno MiTo - też chyba nie ma - o ile pamiętam - były w kalendarzu) :P
tylko 4 .najlepsza 155
Głos na 1 super fotka
nie mam pojęcia którego usera jest 4 (ktos tu o kolesiostwo wszystkich podejrzewa) ale najbardziej w oko mi wpadła i tyle. dodam że nie znam się na fotografii jestem leszczem w tej dziedzinie
Ciężko wybrać w tym miesiącu, ale poszło na 4 :D
hmmm , nie wiem ale jak dla mnie podrasowywanie zdjęć w programach jest jakby to powiedzieć nie wporządku , np. zdjęcie 2 jest tak sztuczne ze szok :(
Jak dla mnie hmmm zdjęcia powinny być naturalne :)
Obróbka komputerowa jest integralną częścią współczesnej fotografii. Nie oznacza to bynajmniej że poddane takiemu procesowi zdjęcie nie moze być naturalne. Jak w każdej dziedzinie i tutaj nalezy zachować umiar. Choć nawet i gruntownie obrobione zdjęcie moze się podobać, wszystko jest kwestią wiedzy i umiejętności.
dlatego kiedyś fotografia była sztuką a teraz jest ..........:(
No niby masz rację,ale nie każdy ma możliwość podrasować swoją fotkę... Byłoby to fair, gdyby to był konkurs dla profesjonalistów...wtedy każdy mógłby się popisać swoimi możliwościami. Wiem,że można poprosić kogoś z jury o pomoc w obróbce,ale to nie to samo:( I nie piszę tego złośliwie...żeby potem nie było,że jestem jakaś nerwowa:D
czy można zrezygnować z uczestnictwa w konkursie? Czy regulamin to przewiduje?
głosik na 6 :))
Nie, po prostu nie mam zamiaru uczestniczyć w takiej farsie. Mam gdzies wygraną, że tak powiem...:)
W tym ze nie mam zamiaru brac udzialu w dalej w czyms co nie ma nic wspolnego z konkursem na zdjecie miesiaca
nie bawicie się tak jak ja chcę to zabieram zabawki i idę do domu ;)
gdyby twoja fota była nr 1 na pewno wszystko by ci odpowiadało
a na koniec :
po mojemu przy kolejnym głosowaniu dajcie tylko sondę i zero możliwości postów ( ktoś się nie będzie zgadzał z zasadami głosowania to nie weźmie w tym udziału i tyle )
end
:crazy_pilot:
Na początku wkurzało mnie to, że zdjęcie dajmy na to listopada nie ma nic wspólnego z listopadem a to na kalendarz przeca, ale widocznie nie ma takiego wymogu, bo to jury kwalifikuje zdjęcia do konkursu i wie co robi (np. zdjęcie załóżmy maja w garażu podziemnym:D)
Przeczytawszy kilka postów poczułem się jak na targowisku, więc popieram pomysł boćka by ograniczyć wszelakie konkursy fotograficzne do sondy i oszczędzić wszystkim owego targowiska a przede wszystkim tym, których zdjęcia się tutaj znalazły, bo nie ma to za wiele ze zdrową krytyką (większość krytyków muzycznych to niedoszli muzycy, którym po prostu nie "poszło" na ścieżce kariery).
Jeśli chodzi o obróbkę przy pomocy szopów, to jest powiedzenie, że z obróbką cyfrową jest jak z makijażem - delikatny i gustowny może podkreślić urodę natomiast nachalny i ostry wręcz przeciwnie, pogorszyć sprawę.
W ostatnim konkursie national geographic obróbka była niedozwolona łącznie z kadrowaniem, tak więc kwestia konkursu.
Osobiście (jeszcze) nie używam, bo nie mam stosownego programu. Obróbką można poprawić wiele niedociągnięć zdjęcia, więc amatorom takim jak ja polecam się skupić na ograniczeniu do opcji aparatu i pracą nad kompozycją kadru. Pozdro dla wszystkich alfistów i "pstrykaczy".
Teraz też fotografia jest sztuką, tylko dużo bardziej dostępną. Jak napisał Tuti, kiedyś rolę Photoshopa pełniła ciemnia fotograficzna i nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo można było ingerować w zdjęcie.
Jak to nie każdy ma możliwość? Jest pełno darmowych programow graficznych, dających duże możliwości a nawet programy komercyjne są dostępne w wersjach trial. Że trzeba umieć z nich korzystać? Wcale nie trzeba, jest masa tutoriali w internecie.Cytat:
Napisał Madzia M.
Współczesny sprzęt fotograficzny jest w większości tak niedoskonały że zdjęcia wręcz wymagają delikatnej korekty w postprocesie. Tym bardziej jak korzysta się z automatyki dostępnej w aparacie, bo ta bez dokładnych wytycznych fotografującego dąży do neutralności, szarości.
Może i są darmowe programy ale nie każdy czuje się na siłach,żeby zrobić to samemu:cool: Piszesz,że "jest masa tutoriali w internecie"...ja np. nie wiem co to jest... nie znam się na tym. Jak ja Ci napisze,żebyś poszedł do "mopro",to będziesz wiedział o co chodzi:P? Nie wydaje mi się:D I to właśnie miałam na myśli...żeby były równe szanse.