Potwierdzam. Mam tak samo. Dodam jedynie, ze zimny silnik dla elektroniki Julki to jakieś poniżej +10 stopni (w lecie rzeczywiście S&S potrafi wyłączyć silnik na pierwszych światłach).
Printable View
Ja to raczej obserwuję po "ssaniu". Jeśli na luzie jest pow 1.000 obr., to S&S się nie załączy.
To mniej więcej przekłada się na ciepły dzień, gdzie po przejechaniu kilkuset metrów ssanie przestaje wzbogacać mieszankę.
Pojeździłem dwa dni (aku się podładowało) i jak najbardziej SS działa poprawnie. W moim przypadku to na 100% nieregularne użytkowanie auta .... wynika z tego że jak zostawię auto w garażu na 5-6 dni z włączonym alarmem to poziom naładowania spada na tyle że SS musi poczekać.
Ależ Panowie, to przecież dobrze, że gdy akumulator jest częściowo rozładowany to system S&S nie działa - oznacza to, że ktoś myślał podczas projektowania tego systemu.
Ten system to bajer, gadżet więc niech działa tylko wtedy gdy może - jeżeli coś jest nie tak w samochodzie muszą działać ważne systemy jak wspomaganie hamulców, układu kierowniczego itp.
Ależ nikt nie mówi że to źle :) Dzielimy się tylko swoimi spostrzeżeniami :)
A czy ktoś wie jak działa S&S przy TCT? Bo raczej sprzeglem operować nie będę...
Obstawiam, że nie...
Czytałem na forach o Mito z TCT, że S&S wyłącza się po puszczeniu pedału hamulca. Niestety opinie nie były zbyt pochlebne dot. współpracy TCT z S&S. Podobno opóźnienie zapłonu silnika było na tyle duże, że przykładowo na wzniesieniach samochód zaczynał się staczać (i Hill Holder nie zadziałał). Obejściem tego problemu było zapalanie silnika przed puszczeniem hamulca poprzez użycie manetki do zmiany biegów lub przełącznika sekwencyjnego w skrzyni. Zasadniczo współpraca tych dwóch elementów była na tyle zawodna, że Alfa niedawno wypuściła nowe oprogramowanie, które ma się też już znaleźć także w Giulietcie. Nie udało mi się jednak znaleźć opinii po aktualizacji softu.
Szczęśliwie zawsze zostaje możliwość wyłączenia S&S.
Rozumiem ze to przy opcji Hill Holder (to działa tak samo jak auto hold w VW?). a jak nie jest aktywna? To przecież nie mogę puścić hamulca bo osoba przede mną mogłaby mieć pretensje ;)
Z tego co wiem, to Hill Holdera nie da się wyłączyć. Problem właśnie w tym, że samochód się staczał mimo Hill Holdera. Głównym źródłem problemu jednak nie był tu Hill Holder tylko zbyt duże opóźnienie zapłonu po puszczeniu pedału hamulca. Miejmy nadzieję, że w Julce już nie będzie tej usterki.
W VW po włączeniu tej funkcji na światłach nie trzeba trzymać wcisnietego hamulca.
Na światłach generalnie nie powinno się trzymać wciśnietego hamulca, bo daje się światłami po oczach kierownikowi który jest z tyłu.... Co do hill holder w alfie, to ma on za zadanie pomoc mało doświadczonym kierowcom w ruszaniu pod górke i tyle, wiec nie ma co od niego wymagać więcej.
Właśnie Hill Holder w VW nie wymaga trzymania wciśniętego pedału hamulca. Szkoda, że nie jest podobnie w Alfe - podłokietnik dość skutecznie przeszkadza w operowaniu hamulcem ręcznym.
Podłokietnik jest dużo wygodniejszy niż w 147 i mnie w niczym nie przeszkadza...
Pierwszy raz jeżdze samochodem z system start stop. Generalnie system w praktyce się dobrze sprawdza, wyłacza silnik wtedy kiedy to jest możliwe i wszystkie parametry (akumulator, klima etc.) na to pozwalają. Zauwazyłem jednak, że po szybkiej jezdzie po autostradzie zajechawszy na stacje benzynową pierwsze co zrobił system start stop, to wyłączy mi silnik. Nie powinno się silnika po takiej jezdzie od razu wyłączać, turbina jest bardzo rozgrzana i trzeba chwile odczekać. Tego S&S chyba nie bierze pod uwagę?
S&S bierze pod uwagę turbinę, de facto chłodzoną cieczą, więc skoro wyłączył silnik to zapewne oznaczało że system mógł sobie na to pozwolić :)
Pytanko..
Już nie wiem co nowego wymyślić. Mojej mamie S&S włącza się baaardzo rzadko. Jak ja jadę, to każde swiatła, korek, 100% 'włączalności', a gdy ona jedzie, to SS po prostu się nie włącza. Jeździmy na dynamicu, obserwuje czy puszcza sprzęgło i czy wrzuca luz, wszystko robi tak jak powinna jednak ss się nie włącza... Ktoś ma jakiś pomysł?
Drugie pytanie, da się jakoś wyłączyć kontrolę trakcji ?
jeśli chodzi o kontrolę trakcji to może jest podobnie jak w fiacie bravo, czyli działa podobno taka opcja: zaciągnij ręczny i przejedź się na tym trochę po około 30 sekundach wyłącza sie ESP (nie wiem czy nie reszta też ) ale tylko do następnego odpalenia:crazy_pilot:
oczywiście nie biorę odpowiedzialności za poczynione w tym kierunku kroki czy wynikłe usterki :angel::nono:
Zdaje się że ABS też. Nie wiem jak wygląda rozklad ciśnień w obwodach przód tył i jak uwzględnić wielkość hamulców ale biorąc pod uwagę że w aucie z abs nie ma mechanicznych korektorów siły hamowania kół tylnych,może się zdarzyć tak że mniej obciążone koła tylne się zablokują wcześniej i piruet na drodze gotowy.
Coś czytałem na włoskim forum że na hamowni z rolką na jedną oś mieli kłopoty z pomiarem (bo interweniowała elektronika) i wyciągali jakiś bezpiecznik, ale zapewne efekt ten sam co z jazdą na ręcznym-brak działania całego układu.
Możnaby próbować oszukać czujnik przyspieszenia bocznego ale to grubsza sprawa i też nieprzywidywalna ale i to nie wpłynie "pozytywnie" na możliwość "mielenia" kołami
No nic, myślałem, że jest jakiś bardziej cywilizowany sposób wyłączenia esp ;) A nie macie pomysłów co do tego start&stop? bo to ciekawa sprawa...
może tu się podłączę, bo pośrednio dotyczy to właśnie S&S,
otóż w chwilę po odpaleniu silnika za przy pomocy tego właśnie systemu z nawiewów wydobywa się przez chwilę taki dziwny zapach, nie jest to smród ale taki dośc specyficzny zapach, trochę jak wtedy gdy wyłączamy klimę, po chwili takie takie samo dziwne powietrze leci.
Tylko, że póki co nie miałem okazji nawet klimy użyć a sam samochód ma 3 tygodnie.
Czyżby podmienili mi filtr na jakiś stary? i to on powoduje ten dziwny zapach?
To nie teoria tylko praktyka. Ja nie napisalem ze jak masz zapiete to zawsze zadziała (szczegolnie teraz zimą bedzie sie wlaczac stosunkowo rzadko-lub wcale) tylko ze nie zadziała jesli nie masz zapietych pasów, a to zasadnicza roznica ;)
---------- Post added at 22:03 ---------- Previous post was at 21:47 ----------
Nie sadze zeby ktos Ci cokolwiek podmieniał. Zauwazylem u siebie to samo.Niewiem z czym to wiązac . Mam nadzieje ze nie jest to efekt przypalania rozrusznika od nadmiaru uruchomień w krotkim czasie ... ;)
Dzis przyrzalem sie temu nieco blizej i w zasadzie to nie jest kwestia systemu S&S. Efekt wystepuje niezaleznie od tego czy jest on wlaczony czy nie. Mozna wyłaczyc recznie silnik i odpalic go np po 2min i bedzie to samo. Aso twierdzi ze to wina filtra kabinowego ( u mnie jeszcze fabryczny) ale mi sie nie wydaje bo przeciez powietrze przez filtr przechodzi caly czas a nie dopiero po uruchomieniu silnika. Wydaje mi sie ze to jest zwiazanie bardziej z nagrzewnicą lub jakims innym elementem (moze turbina??) ktory po wył silnika przestaje byc chłodzony (brak obiegu płynu) i dostaje nieco wyzszej temperatury co w efekcie powoduje ten dziwny zapach
no to może pocinę ich o wymianę, bo w sumie dośc nowy samochód jest.
może wymienią, i wtedy zobaczę, jeśli będize się powtarzać to będzie znaczyć, że TTTM
Filtr z węglem aktywnym + wilgoć która się wytraca przy wyłączaniu klimatyzacji przez system S&S = nieprzyjemny zapach. Miałem to samo tuż po odebraniu AR156 - po wyłączeniu i ponownym włączeniu klimatyzacji nieprzyjemny zapach. Pomaga wymiana filtra kabinowego - o dziwo o wiele lepiej sprawdza się zwykły filt papierowy bez warstwy wegla aktywnego
S&S na pewno zależy od klimy i ogrzewania tylnej szyby. Stojąc na skrzyżowaniu zdarzyło mi się uruchomić samochód poprzez S&S bez naciskania sprzęgła wlaczając właśnie klimę lub ogrzewanie szyby. Swoją drogą niegłupio to pomyślane. Moim zdaniem działania S&S zależy od a tyle wielu czynników, że po prostu trzeba na nim jeździć, a nie próbować zrozumieć jego algorytm, bo pewnie nawet serwis go nie zna.
ten system nawet spoko diząła wg mnie :) jak stoi na światlach i zaszalejesz z nawiewiem t opo chwili silnik się wzbudza :)
ale tak jak mówiłem ,gdy nastawiona jest max temp czyli 32 bez klimy jeszcze to (o ile jest mono, a nie, że druga strefa ma 22) to silnik też nie zgaśnie ;)
Ale po co ustawiać 32C?! Przecież to klimatyzacja automatyczna - przy temp powiedzmy 0C, czy ustawisz 15C, czy 32C, to do osiągnięcia tych 15 będzie dmuchać z grubsza tak samo...
fakt ja nie uzyłem klimy póki co bo i tak tylko grzeję, przez co póki co ręcznie reguluje sobie nawiewy
Wystarczy włączyć Auto i wcisnąć A/C, żeby wszystko działało automatycznie bez sprężarki (dioda przestanie świecić), ale poniżej 5C sprężarka i tak nie działa, mimo że dioda się świeci.