Działać działa, ale co to jest za działanie :p. Po sofcie już jakoś idzie dalej :)
Moze powinienes zdiagnozować auto? :)[/QUOTE]
Myśle, że wystarczy wsiąść do mojej 156 to zrozumiesz o co chodzi :)
Printable View
No to mi sie humor poprawil,bo widze,ze nie tylko mnie wkurzaja takie dopiski na temat Alfy 159 2.4 :) jasne,ze nie jest to rakieta ale milo smiga:) no i wlasnie moim zdaniem najprzyjemniej przyspiesza od 120 do 200 km/h :) Mi ten silnik pasuje baardzoo bo brzmi swietnie jak na diesla i jakos tak..hmm..auto z tym motorem wydaje mi sie o klase wyzsze ;)nie wyobrazam sobie 1.8mpi..bez urazy oczywiscie.A najwiekszym plusem dla mnie jest wygluszenie auta i zwarta budowa w srodku.Nigdy nie kupie juz Smiecvagena ;) Odkad mam Alfe wszystkie auta sa jakies takie..brzydkie? zwyczajne?
Ps.Ladny offtopic sie zrobil :) Pozdrawiam
Czytam te wpisy i sie zastanawiam, czy mówimy o konkretnych egzemplarzach, jakoś nie spotkałem jeszcze właściciela tej jednostki, który by na nią narzekał ;)
Dla mnie z punktu widzenia użytkownika dwóch zadbanych wersji 2,4 w wiekszosci to co piszecie to mity np.:
1) waga
2) dynamika
3) usterkowość
...
9tka z silnikiem 2,4 jest wg mnie autem b dynamicznym, wagi nie czuć absolutnie. Auto przyspiesza tak ze nawet nie wiesz kiedy to 150 masz przekroczone ;) a jak sie zatrzymuje licznik koledze to rzeczywiście warto to zdiagnozować ;)
A moze twojej cos dolega? Ja swoja jak wracam na urlop do Pl to ganiam troche przez niemcy i naprawde to auto sie rozpedza :) 230kmh bez proszenia i to w qtronicu. Do 150kmh to tak jak Szewi napisal,nawet nie wiadomo kiedy.A co do mitow o wadze itp? Mazda 6 3.0 v6 220km ma chyba 8 do 100 a jest lzejsza.Ale nie wazne jest tak naprawde czy ma 8 czy 6 do 100 wazne jak sie tym autkiem przyjemnie smiga.Jaka jest precyzyjna w prowadzeniu itp ;) Podniecac sie "ile ma do sety " to moga sie dzieci do lat 15stu.Bo w rzeczywistosci te 8 do sety w dieselu wystarcza do tego by miec banana na twarzy :) to diesel wiec ciagnie od dolu.Dla mnie bomba :) Ale faktem jest,ze apetyt rosnie w miare jedzenia ;) Pozdrawiam
Kolego co ty za bzdury wypisujesz? Alfa 156 2.4jtd 175km ma identyczne osiagi jak Ar 159 2.4jtdm..8,3 do 100kmh a niestety 156 nie ma nawet szans jesli chodzi o wykonczenie,wyciszenie i ogolna jakosc.A to co napisales o 600nm w 159 by dorownala 156 to nawet nie skomentuje.Pozdrawiam i skonczmy juz ta dyskusje bo na prawde nie ma to sensu a i tak kazdy kto to czyta i ma 159 wie o czym mowie.
A Ty nie zauważyłeś, że 156tka kolegi mlody2788 ma 280KM i ponad 550Nm? dlatego 159 w serii wydaje mu się słabe i wcale nie dziwię mu się, że ma takie odczucia.
Więc czasem Ty się powstrzymaj od głupich komentarzy.
Co do moich odczuć, mam wersję 200konną i uważam, że to auto bardzo dobrze jeździ i jak na nasze warunki drogowe to ta moc jest w zupełności wystarczająca.
Jak by tu weszli właściciele jakiegoś seata arosy 1.6 SDI, czy fabii 1.4 to by się popłakali ze swoich osiągów :D
Dokładnie, a jak komuś mało 200kunia to zawsze można zmienić autko na 300 czy 400 i wtedy będzie wystarczająco dynamiczne.
Panowie F1 chyba tylko wasze wymagania spełni:)
Polskie drogi i 200 kucy to zdecydowanie za mało to fakt, od świateł do świateł nie wystarczy :)
:blink::blink:Oczywiscie masz racje jesli bierzemy pod uwage dlubana 156 i seryjna 159. Ja caly czas pisalem o seryjnych autach co powinienes wywnioskowac z moich komentarzy.Wiec to ty sie wstrzymaj od "glupich" komentarzy. Nie atakuje tu nikogo a juz nie napewno Mlodego,bo jesli mial na mysli swoja dlubana 156 to fakt,seryjna 159 moze byc dla niego powolna :) 280km musi na prawde sie odpychac.Ale jesli rozmawialismy o seryjnych autach to tamto porownanie bylo bezsensowne.
Ps. Mlody jak ty wycisnoles 280km z 2.4jtd ? :blink:
Wg zeperf różnica jest spora w elastyczności:
http://www.zeperfs.com/en/duel1164-2252.htm
Waga 159 robi swoje.
Tak się składa że mam te oba auta, Jeżeli porównujemy serie to 159 jest wolniejsza, 156 w serii ma ograniczone doładowanie na pierwszych dwóch biegach, dlatego czas do 100 km\h masz zbliżony. Natomiast 2.4 w 156 w serii lepiej się dokręca do 4k. To co pisałem o ponad 600NM, to jest porównanie do obecnej mocy w 156.
Jak to z ograniczonym momentem? Ze zacznie oddawac moment np.od 3ciego biegu jak np mazda 3 mps czy jak? Szczerze nie slyszalem o czyms takim :confused: na zagranicznych forach ktos tam lata 159 zrobiona na 270km i w qtronicu..niby nic sie nie dzieje ale ta skrzynia podobno wytrzymuje max 450nm wiec nie ma duzego marginesu..bo o ile w 2.4 nie wyciagne wiecej jak 230km to ten silnik gania momentem..czuje ze 500nm zabije skrzynie :(
Poprostu obcina się moment na pierwszych biegach - ustawia się limitery.
Nie doładowanie tylko właśnie moment ;) W 20v tak jest w 16v nie ma ;)Cytat:
Napisał mlody2788
Dzieki Maly za wyjasnienie :) ale czy moment niszczy skrzynie tylko na pierwszych biegach?przeciez jak docisne na np.4biegu a momen bedzie maksymalny to nie rozleci sie ? Wiem,ze moze zadaje glupie pytania ale denerwuje mnie turbo dziura a podobno po chipie jest duzo lepiej..tym bardziej ze KreatorMocy dal mi dobra cene na dpfa i chip..bo bede jakos w maju w Pl i chce wywalic klapy i dpf. Choc nie powiem,ze jesli nie bede robil chipa to uderze z dpfem do Ciebie. Ps.Prosze napisz mi na priv ile za dpf i chipa u ciebie? Wiem,ze nie madz hamowni ale ponoc dobrze ci to wychodzi ;) Pozdrawiam
Mam hamownie tylko jeszcze nie otworzona ;)
450Nm powinno dać co najmniej 250KM więc jesteśmy jeszcze w "bezpiecznej" granicy.
Chyba sie dogadamy :) odezwe sie w maju.Do 20maja pewnie jeszcze hamowni nie otworzysz? A no i jak to jest,ze przyjmujesz i w warszawie i w lublinie? Jestem z okolic wolomina wiec warszawa bardziej pasuje ;)
Chyba sie dogadamy :) odezwe sie w maju.Do 20maja pewnie jeszcze hamowni nie otworzysz? A no i jak to jest,ze przyjmujesz i w warszawie i w lublinie? Jestem z okolic wolomina wiec warszawa bardziej pasuje ;)
Tylko Warszawa. Jak coś to priv nie róbmy bajzlu.
Jeśli uważasz, że waga powoduje że "powyżej 150 licznik jakby się zatrzymuje", to musisz przypomnieć sobie fizykę z podstawówki :)
Waga stanowi problem przy dużych przyspieszeniach, o których nie ma mowy przy 150 km/h. Duża waga będzie więc wadziła na zakrętach, a także przy niskich prędkościach typu 40-70 km/h. Jeśli powyżej 150 km/h auto wolno przyspiesza to jest to problem dużego oporu powietrza i/lub niewystarczającej mocy do takiego oporu powietrza.
Potwierdzam. Właśnie przesiadłem się z AR 156 2.4 jTDM 175 KM na 159 2.4 jTDM 210 KM. 156 jest żwawsza. Co prawda 159 jest Q4, co ją dodatkowo spowalnia, ale sądzę, że "ośka" również by za 156 - tką nie nadążyła. Natomiast to, że AR 159 2.4 jTDM 210 KM "nie jedzie", to dokładnie, jak napisał kolega wcześniej (2 lata temu), musi być opinia pilotów statków kosmicznych. Może Hana Solo - tego z "Gwiezdnych Wojen"... :cool:
159 zarówno 2.4 210 KM jak i TBi jadą obie bardzo ładnie.
Czy 2,4 210km były tylko w manualu?
Po co pytasz o to samo w dwóch tematach jeden pod drugim?