Trzeba spuszczać olej. Możesz to zrobić sam, pod warunkiem że masz warunki ;)
Printable View
Koledzy, mam takie pytanie - ile łożysk jest na prawej półosi?
Ewentualne zużycie łożyska półosi dam rady zauważyć poruszając półosią w okolicy tego łożyska, czy zostaje zrzucenie półosi i ocena na blacie?
Coś mi miauczy podczas jazdy, po przejechaniu ok. 1 km (po rozgrzaniu łożyska), głównie podczas przyspieszania, mniej przy hamowaniu, miauczenie jest przerywane - nie jest silne ale wkurzające. Przednie piasty z łożyskami mam względnie nowe, opony także nówki, więc je wykluczam, podejrzewam albo łożysko na półosi albo tylne łożysko koła.
Jakby co to mam SNRa łożysko podpory półosi bo u mnie okazało się jednak że mam dobre. Jak ktoś z okolic Bytomia to zapraszam
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka
SimonV - mam dokładnie to samo. Od niemal 4-5 miesięcy coś mi stuka i miauczy. Z tym, że u mnie miauczenie występuje już chwilę po ruszeniu, przerywane w chwili hamowania i ustępuje po przejechaniu około 10 km.
Wyważałem koła, sprawdzałem autko u mechanika i na stacji - nic nie znaleźli, wszystko sztywne i cacy.
Dopiero w zeszłym tygodniu (po prawie pół roku szukania usterki) zaczęło być widać, że łożysko prawego tylnego koła jest do wymiany. Być może stukanie i miauczenie to dwie różne usterki, ale pojawiły się razem. Łożysko już zakupione (SNR) i jadę wymienić w najbliższy piątek więc dam znać czy pomogło na miauczenie.
Dziś był pierwszy naprawdę ciepły dzień i o dziwo miauczenia nie miałem. Więc albo łożysko już mi się tak wyrobiło, że miauczeć przestało, albo wpływ ma na to temperatura i za chwilę samo minie.
No właśnie tak mi się wydaje, że łożysko bardziej by huczało - przerabiałem już temat. A to miauczenie mam już od ponad roku, tylko delikatnie nasila się i coraz bardziej mnie wkurza.
Jeśli to łożysko podpory półosi to mam chyba sposób na sprawdzenie - psiknę WD40 i zobaczę czy dźwięk ustanie/zmniejszy się.
Ja mam podobny problem. Delikatnie słychać dźwięk jak by zużywającego się łożyska. Bez względu na wrzucony bieg i obroty silnika (na początku myślałem, że to łożysko napinacza paska) ale po wciśnięciu sprzęgła i jak obroty silnika spadną do 1000, dźwięk dalej pozostaje nie zmieniony i zmienia się w zależności od prędkości samochodu. A co ciekawe jak jest mokra nawierzchnia to tego dźwięku w ogóle nie słychać (może po prostu zagłusza go dźwięk opon po mokrej nawierzchni). Dlatego myślę, że łożysko w jakiś sposób się rozszczelniło. Może ten test z WD40 nie jest taki głupi.
Zanim powymieniacie pół auta sprawdźcie czy to nie szum opon. 159 jest słabo wygłoszona. Ja kupiłem łożysko podpory , sprawdziłem łożyska kół a okazało się że opony szerokie ( 245 i 235 zima ) na dodatek w negatywie ( auto mocno obniżone ) huczą tak mocno.
Mam opony ok 4 mm asymetryczne z nierówno zużytym bieżnikiem (po poprzednim właścicielu, zapewne jazda z niewłaściwym ciśnieniem) i też huczą w niskim zakresie prędkości, jakby łożysko dawało o sobie znać.
U mnie wymiana łożyska w kole jednak nie pomogła na miauczenie. Więc szukam dalej.
Kolega (emerytowany mechanik) po usłyszeniu tego dźwięku doradził aby poszukać kawałka prostej i nieuczęszczanej drogi, rozpędzić auto i zgasić stacyjkę. W ten sposób można wykluczyć ruchome części z paska osprzętu zanim zabierze się za półosie.
U mnie nasilił się problem po wymiane kół na 18' 235.
Jedynka daję gazu i zaczyna coraz bardziej harczeć.
Hałasuje na każdym biegu jak wcisnę sprzęgło to ciszej ale jak auto jedzie trzymam sprzęgło i dodaję gazu to też trochę słychać.
Skrzynia czy to łożysko?
Zlokalizowałem chyba. Jednak łożysko tylnego koła. Posadziłem żonę za kierownicą, a sam wędrowałem po aucie o osłuchiwałem w różnych miejscach. Ewidentnie odgłos był najśilniejszy kiedy z poziomu bagaznika przyłożyłem ucho do prawego nadkola. Na lewym nadkolu cichutko, a prawe szumi i pomiaukuje. W weekend wymienię piastę i zobaczymy czy pomoże.
Przy okazji zauważyłem lekkie skrzywienie na prawej przedniej tarczy (powstało niedawno po najechaniu na dużą dziurę w połączeniu z ostrym hamowaniem). Pojutrze jadę na przetoczenie tarcz - są względnie nowe.
Od pewnego czasu (ok. 4 miesięcy) mam u siebie dźwięk podobny do łi łi łi łi. Dźwięk ten jest uzależniony od prędkości. Słychać go przy prędkości 60 km/h i mniej. Największą częstotliwość ma przy 60 km/h i im wolniej się jedzie tym te łi łi łi łi jest coraz mniej intensywne tak jakby było to uzależnione od prędkości obrotowej kół. Dodam że dźwięk jest słyszalny najbardziej gdy auto toczy się na 4 biegu. Gdy wcisnę sprzęgło lub toczę się na luzie albo gdy dodam gazu dźwięk jakby ustępował, przynajmniej ja już go nie umie usłyszeć. Ale gdy auto jest zimne to te łi łi łi łi jest słychać niezależnie od tego czy auto jedzie na luzie czy toczy się na biegu. Na tym dźwięku już przejechałem 4 000 km i żadnego innego problemu nie mam, dźwięk nie nasila się. Nie występują dźwięki które by wskazywały na m32 np https://www.youtube.com/watch?v=95ApAEbGP2M
Nie znam się za bardzo na mechanice ale gdy auto toczy się na biegu (bez gazu) to czasem nie działają jakieś opory ze skrzyni na półosie czy przeguby wewnętrzne? Bo jak wcisnę sprzęgło to dźwięk ustaje. Nie wtedy ma sił działających na układ. Nie wiem nie znam się nie orientuje. Wybaczcie.
Nie rozwiązałem. Dodam że ów dźwięk jest subiektywnie słyszalny bardziej z lewej strony tzn od kierowcy. Wymieniłem łożysko lewego koła i nic, to samo. Myślę że to może być półoś lewa. W październiku oddam na warsztat i niech zobaczą co to może być. Gdyby to była skrzynia to by problem narastał a tu jak było tak jest. Bo jedynie co kręci się w rytm koła to półosie. Jak koło stoi to i półoś się nie kręci. A możesz nagrać swój dźwięk?
Panowie tylko lewa poloska to ta krótka bez podpory. Tam nie ma co kwiczeć. Ja u siebie mam wieczne " huczenie" od momentu jak auto poszło w dół . Negatyw ząbkuje opony. Jeździłem dotąd na kierunkowych a one dopiero są głośne. Przyszły sezon i nowe asymetryki- zobaczymy co będzie.
u mnie też jest ten dźwięk.
Objawy podobne jak u kolegi jarecki82
Wymieniłem łożysko przednie lewe dźwięk był zupełnie inny), i łozyska w skrzyni biegów (również inne dźwięki) a dziwięk pozotsał.
Łożysko podpory półosi miałem sprawdzane i jest ok.
Czy ten dźwięk nie jest związany z paskiem rozrządu, albo paskiem osprzętu? Bo przypomina dźwięk jakby coś się o coś ocierało, albo wpadało w rezonans...
No tak jakby coś ocierało...? Ale co? I nie jest to huczenie tylko dźwięk pulsacyjny. Podobnie jest w przypadku scentrowanego koła roweru gdy bok felgi ociera o klocek hamulca. Chyba każdy wie o co chodzi. Poza tym mam pojawiło mi się to w lutym na zimowych oponach (225/50/16 goodyear) na których jeżdżę już 3 sezony a wcześniej nie było tego czegoś. Po przekładce na letnie (225/50/17 Michelin) jest to samo. Co roku mam robioną geometrie ale wiadomo ustawione jest to co można ustawić.
Ściągnij koło, podlewaruj lewa stronę i odpal auto. Zapodaj 1ke i puść sprzęgło. Mechanizm roznicowy nie pozwoli by auto spadło z lewarka. Jednak zabezpiecz sobie klinami koła i dla pewności podłóż koło/klocek pod próg. Będzie ci się kręcić lewa strona więc nasluchuj.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
U mnie łi łi łi przeszło. Nie mam pojęcia co konkretnie pomogło, bo jak już nie denerwowało to nawet nie zwracałem uwagi. Dziś kolega z którym jeżdżę do pracy zauważył i faktycznie cisza.
W między czasie wymieniałem wahacze dolne i regenerowałem zaciski.
Nie jestem pewien, ale chyba znalazłem przyczynę tego dźwięku (słyszalnego też jako szuranie na postoju, przy wciśniętym sprzęgle i na luzie i na biegu, ale zawsze podczas dodawania gazu).
Mam luz na przegubie wewnętrznym z prawej strony. Po jego przyblokowaniu dźwięk zanika, a po jego puszczeniu (przy wciśniętym pedale gazu na około 1750 obrotach) dźwięk powraca. Po wciśnięciu znów zanika.
Jak wymienię przegub to dam znać czy faktycznie to jest przyczyną.
Boję się tylko że będę zmuszony wymienić całą półoś a nie tylko sam przegub.
Oby nie łożysko mechanizmu roznicowego. PS. Sorry nie doczytałem że na postoju też.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
U mnie też jest delikatny luz na kielichu przegubu wewnętrznego prawego. Może to jest to.
Hello,
wymieniał ktoś łożysko podpory prawej półosi ?
Dużo z tym problemu ?
Może ktoś opisałby całą procedurę po kolei ? ;)
No ja wymieniałem . Trzeba cała półoś zdemontować bo zbija się łożysko w stronę skrzyni. Niestety wiąże się to z wyciekiem oleju ze skrzyni jak już wyciągniesz półoś. Na tyle silnika/ miski masz bodajże 3 śruby by odkręcić podporę . Ja robiłem to przy okazji remontu skrzyni i miałem wszystko rozebrane i teraz nie powiem ci czy wystarczy odkręcić śrubę centralna przegubu zewnętrznego i któryś ze sworzni wahacza żeby mieć możliwość wyciągnięcia półoski. Jedno jest pewne że widełki sanek trzeba zbić bo przegub przez nie nie przejdzie.
Trzeba odkręcić podporę półosi, nakrętkę, sworzeń dolnego wahacza i jeśli dobrze pamiętam, to również drążek kierowniczy. Trzeba manewrować zwrotnicą w taki sposób, żeby zdjąć ją z półosi.
Łożysko być może będzie trzeba trochę podgrzać przed demontażem.
Witam mam taki sam dźwięk szurania jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=TdbW...ature=youtu.be
który został dodany przez [MENTION=30769]olo_84[/MENTION] w ty poście http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1879917
Ale dźwięk występuję tylko po założeniu zimowego kompletu kół 205/55 R16.
Miałem to szuranie już tamtej zimy ale myślałem że to przez opony bo były to stare śmieci i po założeniu letnich 225/50 R17 była cisza, więc na tą zimę zakupiłem nowe oponki ale po założeniu zimówek wraz z nimi przybyło znowu szuranie.
Czy to możliwe że łożysko podpory półosi jest słyszalne tylko na 16 felgach a na 17 nie? Czy rozmiar koła może mieć na nie wpływ?
Ja bym obstawiał, że ciężarki w felgach 16 są źle umiejscowione i ocierają o zacisk. Zdejmij jedno koło i zobacz czy nie masz poprzycieranych ciężarków.
Felgi 16 stalowe więc ciężarki na zewnątrz koła, ale dla pewności odkręciłem koła i sprawdziłem czy nic nie ociera, wszystko OK.
Popsikałem tak jak mogłem bez kanału łożysko podpory WD40, zobaczę czy na jakiś czas przestanie hałasować.
A próbowałeś kręcić kołem jak auto było dźwignięte przodem, ewentualnie odpalić, dać na bieg i słuchać? Do tego pomogłaby zdemontowana osłona pod silnikiem.
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat bo już troche czasu minęło od ostatniego postu.
Potrzebuję wymienić to łożysko bo ewidentnie jest uszkodzone.
Czy ktoś może wymieniał ostatnio to łożysko i ma namiar gdzie to można dostać?
Doszukałem się, że pasującym łożyskiem jestem AB 40838, ale nie jest ono nigddzie dostępne.
Łózysko wyżej ma wymiar 68x45x14. Znalazłem łożysko o wymiarach 68x45x12 czy ma ktoś doświadczenie z zastosowaniem takiego zamiennika?
Pytałeś tutaj? Wg informacji na stronie mają takie łożyska.
https://www.iparts.pl/czesc/lozysko-...8-1014891.html
Witam. Czy jakieś wrażenia z użytkowania węższego łożyska można prosić ?? Hałasuje mi dziwnie auto, takie wycie/buczenie słyszalne najbardziej w zakresie 30 - 70 km/h niezależnie od obciążenia. Podejrzewam właśnie podporę półosi.
Koledzy od 2 tygodni pojawił się u mnie dźwięk jakby padniętego łożyska koła. Dźwięk dochodzi z przedniego koła po stronie pasażera. Pasażer też słyszy ten dźwięk i też wydaje mu się że po przednie prawe koło (ale nie jest pewny czy to jest łożysko, bardziej mu to przypomina wyząbkowanie opon). Ten dźwięk się pojawia od około 50 km Przy czym przy prędkości 60-70 jest bardziej słyszalny niż przy 100 km/h. Jazda slalomem nie wskazuje które to łożysko. Dźwięk jest tak samo słyszalny gdy skręcam w lewo jak i w prawo. Opony zmieniałem więc odpada wyząbkowanie. Czy jadę na luzie czy na biegu czy z gazem dźwięk jest ten sam. Auto na lewarku i żadnych luzów nie miałem na kole. Gdy zakręciłem to słyszałem jedynie dźwięki hamulców i skrzyni więc to nie pomogło. Jedynie co się zmienia to jego częstotliwość ale to chyba zrozumiałe. U ojca w fordzie też było padnięte łożysko i też jazda slalomem nie wskazywała które to dokładnie koło i dźwięk był też jak mi się wydaje inny ale tam buczało już od 20 km/h.
Przychodzi mi jeszcze łożysko podpory pół osi.
Jak te dźwięki rozróżnić? Na marginesie latem 2017 wymieniałem łożysko z przodu od kierowcy na SNR tak więc te koło odpada (tak myślę).
Dzięki wszystkim za pomoc. Rozwiązanie moje zagadki to łożysko.
Witam ma ktoś dostęp do tych łożysk półosi bo nie mogę znajsc
Witajcie,
Czy ktoś ma jakiś namiar gdzie dostanę łożysko?
Założyłem 68x45x12 ale pomimo tego że "weszło" To i tak e użytkowaniu jest problem