Jeśli potrafisz to zrobisz to sam, ale skoro pytasz to sugeruję udać się do chip tunera. Zaślepkę dołóż najlepiej przy EGR.
Printable View
Jeśli potrafisz to zrobisz to sam, ale skoro pytasz to sugeruję udać się do chip tunera. Zaślepkę dołóż najlepiej przy EGR.
Panowie, założyłem zaślepkę i alfa nie odpala w ogóle. Tuner musi pierw wyłączyć to dziadostwo?
Czy czasem nie odpiąłeś wtyczki od EGR? Z zaślepką auto powinno odpalać nawet lepiej.
Auto powinno palić nawet z odpiętą wtyczką.
W przypadku kiedy jest pęknięta obudowa chłodniczki egr a planuje "wywalić" egr to samo zaślepienie zaworu wystarczy czy trzeba też tą obudowę wymienić aby nie było wycieków ?
Obudowę musisz wymienić. Ale jeśli chcesz zaślepić zawór to poszukaj patentu na wywalenie tej chłodniczki. Nie wiem jak w 2.0, ale w 1.9 dało się bez problemu.
W 1.9 też był egr chłodzony cieczą?
EGR nie jest chłodzony cieczą, chłodniczka ma za zadanie schłodzić spaliny przed dotarciem do komory spalania.
W przypadku wycieku płynu chłodniczego powinnien on zostawiać takie białe ślady? Mam ubytek płynu na poziomie ok 100ml/1000km więc ciężko go będzie wychwycić...
Płyn, który odparuje, powienien zostawić biały/różowy nalot. Ale czasem często to wychwycić. W przypadku 2.0 często pęka ta obudowa.
Ta obudowa u mnie jest właśnie zapocona, jednak prędzej to wygląda na olej, możliwe że coś komuś się kiedyś ulało bo ubytków oleju nie ma. Wymieniłem również ostatnio korek zbiorniczka płynu chłodzącego, w starym korku uszczelka miała już mniejszą objętość niż w tym nowym, jednak raczej to nie była wina tego elementu.
Raz na jakiś czas podczas delikatnego(bardzo delikatnego) przyspieszania w okolicy 1500obrotow auto zaczyna szarpac, po przegonieniu alfy problem znika ale jak znowu troche pojezdze to powraca ten sam objaw, winowajcy nalezy szukac w zacinajacym sie zaworze egr? Czy moze np. winna jest sonda lambda ? Problem chyba wystepuje tylko wtedy kiedy silnik nie jest rozgrzany do 90*
Zaślep EGR całkowicie a przekonasz się.
Chłodniczke należy także jakoś "usunąć"? Był tutaj kiedyś wrzucony link z plikiem w pdfie z opisem jak pozbyć się egru w 1.6jtd w którym to ponoć jest takie samo rozwiązanie jak w 2.0 jednak link nie działa, ma ktoś to na kompie zapisane?
Dla testu wystarczy, że włożysz pełną zaślepkę. Potem gdy zdecydujesz się na usunięcie zaworu będziesz mógł myśleć co dalej.
a jakbym tak dla testu odpial wtyczke od egr, wywali checka ale bedzie on wtedy w pozycji zamknietej i objawy szarpania powinny ustacczy moze auto przejdzie od razu w tryb serwisowy ?
Tryb serwisowy. EGR musi być podłączony. Tylko zaślepka.
Montaż takiej z dziurkami jest bezsensu ?
http://allegro.pl/45-b-zaslepka-egr-...926021504.html Coś takiego będzie pasować ? Odnośnie tej chłodniczki, trzeba ją jakoś usuwać w przypadku pełnego zaślepienia egr czy można ją zostawić ?
Po odpieciu wtyczki wyskoczy błąd A samochód jeździ normalnie. W moim przypadku szarpanie znikło i auto lepiej idzie od dołu. Minus dłuższe nagrzewanie ok 2-3km
Potwierdzam magil ma racje. Ja miałem też taki sam problem co ty Mati_95 po wyprogramowaniu egr-a z kompa problem ustąpił, od dołu faktycznie się zbiera lepiej.
Takie objawy mieliście? 3 tygodnie temu miałem takie same objawy, po przegonieniu auta problemu nie było. Obroty falują do prawie 1000obr, na filmiku przekraczają tą wartość jednak wtedy ruszałem autem. Po zagrzaniu do 90* jest wszystko ok.
https://m.youtube.com/watch?feature=...&v=wckRkgenAxE
W środę usuwam egr, ostatnio zacząłem więcej jeździć i problem już się nie powtórzył. Po zaślepieniu egr coś w spalaniu powinno się zmienić?
Witam
Czy w silniku 2,0 po wyłączeniu EGR w programie trzeba również zaślepić go fizycznie?
Jeśli zawór jest zamkniety, szczelny a sprężyna nie zużyta to nie jest to konieczne.
Ja dla pewności bym zaslepil gdyż ciężko jest samemu ocenić stań zaworu.
Tak z ciekawości, bo zawór EGR nowy do Alfy kosztuje ok 250 PLN, jaki jest sens zaślepiana, a nie po prostu wymiany? nie licząc różnic w czasie dogrzewania się i "lepszego" zbierania się na dole?
A racja, tutaj to ponad 750 PLN kosztuje. Nie mniej pytanie podtrzymuję. Bo jak rozumiem awarie EGR zdarzają się żadko, zwłaszcza jeśli to nowe urządzenie, jaki w takim razie jest sens zaślepiania i przeprogramowywania, a nie po prostu wymiany i zakupu nowego? Nie mam diesla, a diesla szukam i wolałbym wiedzieć przed zakupem czego oczekiwać :)
Myślę, że są dwa nurty - jedni chcą mieć samochód w fabrycznej konfiguracji, niezależnie od wchodzenia w temat co to i po co jest EGR.
Drudzy wiedzą co robi EGR i ufając własnej wiedzy mechanicznej eliminują część, która się zepsuła i może zepsuć drugi raz, a bez której samochód funkcjonuje normalnie, czasem nawet lepiej.
A pozbycie się EGR ma jakiś wpływ na DPF? Czy jedno i drugie niezależne od siebie ?? :)
Witam,
podobne objawy daje zabrudzona sonda lambda. Niestety w 2,0 jest w takim miejscu, że czyszczenie jej się należy co najmniej raz w roku. Szarpanie sporadycznie się zdarza i osobiście nie zdiagnozowałem w 100% przyczyny. Raz pomogło tankowanie innym razem czyszczenie sondy itp. itd......
Panowie czy ktoś może skracał przy okazji zaślepienia egr tą fajkę od przewodu? Ta co wchodzi w kolektor ssący, nie ogranicza przepływu przypadkiem.
Załącznik 247702
Proszę, o odpowiedzi jak ktoś się orientuje.
Konkretnie chodzi mi o tą fajkę co wchodzi w kolektor ssący.
Załącznik 248069
Jeden z najbardziej obleganych tunerów jakich znam mówił mi ostatnio, że absolutnie nie wolno zaślepiać EGR przy aktywnym filtrze FAP w tym motorze. Zawór ten odpowiada za gospodarkę termiczną silnika/turbiny przy wypalaniu DPF gdy mieszanka zostaje wzbogacona i dochodzi do wzrostu temperatury.Cytat:
A pozbycie się EGR ma jakiś wpływ na DPF? Czy jedno i drugie niezależne od siebie ??
Jedyne słuszne rozwiązanie jakie stosuje to wyłączenie EGR w sterowniku ale tylko dla normalnej eksploatacji tak żeby ECU mógł go włączyć podczas procedury wypalania DPF.
Metody szeroko stosowane w postaci fizycznej ingerencji nazwał druciarstwem :D i nieuctwem, które szkodzi silnikowi.
Także wolniejsze nagrzewanie to nie jedyny problem jak widać...
Tylko że podczas wypalania dpf-a w tym silniku egr jest cały czas zamknięty..
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Od niedawna posiadam ar159 2.0 170@194KM. Pełna ekologia na pokładzie. Autkiem zrobiłem z 2k km i zaczęło leciutko poszarpywać w zakresie 1000-2500, zwłaszcza na zimnym silniku - nie jest to szarpanie ale pojedyncze epizody - wciskam pedał przyśpieszenia autko się zbiera i jest lekkie szarpnięcie. Autko ma słaby dół, nawet na taką ilość koni, chociaż tutaj obstawiam łagodny program bo niby 405Nm ale 400NM to dopiero mam przy 2200-2300 obr/min :) dlatego obstawiam, że coś nie tak z zaworem EGR, zwłaszcza że nic z nim nie było robione a autko blisko 90k km przebiegu. Na chwilę obecną chcę kupić nowy zawór i tyle, nie ruszać nic z ekologii. Duży jest problem z wymianą tego zaworu w 2.0? W 1.9 16V to była bajka, sześc śrub, wtyczka i wymieniony:)
Z tego co tu sie czyta i co sam zaobserwowałem, to nie jest problem EGR. w 1,9 być może był przyczyną szarpania, ale z 2,0 proponuje prześledźic ostatnie strony tego wątku:
https://www.forum.alfaholicy.org/159...ladowania.html