Ja w tym budżecie zakupiłem p zero nero gt w rozmiarze 215/45 r17
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ja w tym budżecie zakupiłem p zero nero gt w rozmiarze 215/45 r17
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Za 1200 zł za 18 to dużo ?
P9
Z kapci na lato mogę polecić Goodyear EAGLE F1 GSD3 świetnie trzyma na mokrym i dobrze klei się na suchym asfalcie no i ładnie wygląda - dobrze osłania krawędz felgi.
Pirelli pzero nero gt- to samo co goodyear + świetna mieszanka gumy która po 3 latach wciąż wygląda jak nowa.
Michelin pilot sport 3- pęka mi guma na bokach opona wygląda jak by miała z 10 lat - słabo osłania felgę.
Do 1200zł szukać markowych używek czy kupować mniej markowe nówki? Chciałbym opony z charakterystyką bardziej sportową, żeby dobrze się kleiły do asfaltu. 215/45/17
Nowe uniroyale rs3 dostaniesz za 1200zl i to sa naprawde dobre opony
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Potwierdzam. Mam RS3 na letnich felgach i są świetne. Głośne i już po roku widać spore zużycie (może na ten sezon jeszcze starczą), ale na mokrym lepią się do asfaltu jakbyś na superglue jechał. Na suchym też jest bardzo spoko.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Chyba mój wybór padnie właśnie na nie. W opiniach niektórzy narzekają na hałas (też mnie to strasznie irytuje) ale wszyscy chwalą sobie przyczepność :P I co najważniejsze nie są drogie
No za ta cene lepszych nie dostaniesz..
co do halasu.. moim zdaniem najglupsza sprawa ktora mozna sie kierowac przy wyborze opon.. tak samo jest z scieralnoscia.
Ktoś ma doświadczenie z oponami Voyager summer (Dębica - Goodyear)? Albo z Fulda sportcontrol (też właściciel Goodyear)? 225/50/17
Obie opony mają bardzo podobny wręcz identyczny bieżnik ale cena już nie jest ta sama i etykiety są inne.
https://www.opony.net/opona/41830/vo...8_y_xl_fr.html
http://allegro.pl/4-opony-letnie-225...432879126.html
Kup uniroyale a nie kombinuj z jakims badziewiem ktorego nikt nie montuje..
Miałem pirelli cinturato wyprodukowane w niemczech po dwóch latach pojawilo sie bicie (z zewnątrz żadnych "obrażeń" ) do wyrzucenia. Miałem fuldę też ja odkształciło. Teraz kupuję tylko opony japońskie miałem Toyo w AR wyjeździłem do końca mam Toyo na drugim samochodzie teraz na AR - Falken. Tylko japończycy oparli się modzie na produkowanie szybko zużywających wyrobów. Opon wyprodukowanych w niemczech nigdy nie kupię.
Pozdrawiam forumowiczów
Do jakiej kwoty chcesz kupić opony?
Mój kolega na tegoroczny sezon kupił te świetne, wspaniałe, jakże niewiarygodnie trzymające się drogi RainSporty 3. Już na nich nieco zrobił, bo od kilku tygodni już na nich śmiga i cieszy się, że szybko się ścierają, bo do końca roku ich nie będzie i nie będzie musiał na nie się patrzeć.
Wcześniej użytkował Dunlopy i kupił, bo każdy zachwala, a jedyna w nich super sprawa to cena
Kupiłem Rainsporty 3 gdyż dużo osób je chwaliło i co mogę powiedzieć że koło dobrej opony to nawet nie leżało ;)
Mam je założone już 2 tyg i zrobione około 5kkm.
Zalety
-cena (to fakt po pi razy oko po 100 tańsze niż np dunlopy itp za sztukę)
-wystarczą mi na max 1 sezon
Wad nawet nie będę opisywał bo nie przypadły mi do gustu ani w hamowaniu, ani zakrętach, ani na np szutrach.
Chyba że zakres temperatur 3-5-10c nie jest odpowiedni i "zyskają możliwości" razem z warunkami.
Wtedy odszczekam i udam się na pręgierz.
Chociaż nie jest to aż taka zła opona licząc stosunek cena możliwości.
Jednak nie ma sensu jej gloryfikowanie.
Następne polecane "deszcze" na dojazd do pracy kobiety kupie Toyo R1R
Kochany, ale Toyo kosztuje drugie tyle. Rainsporty są polecane bo za tą cenę są bardzo dobre. I świetne na deszczu (jak nazwa wskazuje). Co do temp. to nie wiem jak spisuja się na chłodzie. Ja zakładam letnie jak temperatura w nocy zaczyna dobijać do 7-8 stopni.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Polecam rainsporty. Mega dobre opony i stosunek ceny do jakosci. Czasem mam wrazenie ze w kaluzach lepiej sie zachowuja niz na suchym. Ja powoli przymierzam sie do wymiany na letnie.
Wysłane z mojego 5015D przy użyciu Tapatalka
A co powiecie na te oponki?
225/45R17 DĘBICA PRESTO UHP2 RANT
Normy są świetne i bieżnik OK:
Opór toczenia C
Przyczepność A
Poziom hałasu 66 dB
Miał ktoś? Może jakieś opinie z użytkowania?
Mam, używam i jak na razie same plusy.No i cena 1200 za 18/225.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Przed rokiem kupowałem 225/40R18 i jak mam wydać 1200 na Dębice to wolę wydać 75 złotych na sztuce więcej i mieć Hankooka. Ale jak ktoś jeździ wybitnie przepisowo to i tańczę od tej Dębicy stykną
Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka
No i mam dylemat, bo opony jeszcze mam, ale jest tego bierznika tyle że do Lipca zniknie, do tej pory na Alfie były S.Drive, Ventus evo2 i SportMaxy RT, co teraz brać w podobnej cenie w rozmiarze 215/45R17
A w czym ten hankook jest lepszy?
Bo droższy?
Używam Sawy w giuliettcie i też sá bardzo dobre
Miałem te sport maxy .głośnie i już ich nie chcę .Wywaliłem mimo 4mm bieżnika
Właśnie zachęca mnie cichość tej dębicy 66 db to dobry wynik.
Przy tym przyczepność w klasie A!!
DF
No przyczepność ma bo i na mokrym i na suchym już jeżdziłem.Nie wiem jak przy dużych ulewach .
Ciche są faktycznie.No i cena podałaś chyba 1000 a za tá kasę nic sensownego nie kupisz
Powiem tak- to co piszą na tych nalepkach ma taką wartość jak sama ta nalepka. Od czapy kompletnie - miałem Falkeny FK453 mam P7 Cinturato BLue - róznica jest taka że mam mniejszy hałas opon nawet przy otwartych oknach niż na poprzednikach z zamknietymi. a Wg nalepki P7 głośniejsze.
I jak ktoś liczy że opony z Dębicy będą suuper to..... życzę szczęścia. To sa opony typowo budżetowe i nic tego nie zmieni .
Do tysiąca w 225/45 R17 masz jeszcze Baruma, Dayton i coś jeszcze bym znalazł, cze Dębica jest od nich lepsza to się nie znam
Hmmm
A poza ceną w którym aspekcie Dębica jest lepsza od K117 lub chociażby do nich dobijają???????
Co do SportMaxów to jak dotąd najlepsze jakie miałem i głośne nie były
Przy okazji te literki i cyferki z naklejek to można wiecie gdzie wsadzić- rozumiem żeby to robił jakiś ADAC, ale każdy producent to sam określa, tak więc piszą co chcą
Dębica ma przyklejona łatkę opon z lat 90. A ostatnio mimo, ze to budżetówka to topowymi modelami może aspirować oczko wyżej. UHP2 nie miałem bo nawet nie ma w moim rozmiarze bo max to 18", a ja bym musiał mieć 19" ale użytkowałem HP2 zimowe w 200 konnym 1,5 tonowym aucie. I twierdze, ze w swojej klasie cenowej mocno się wyróżniają na plus bo większość opon w podobnych cenach to produktu z Chin. Jak ktoś opony klasy budżetowej chce porównywać do opon klasy premium to jest chyba szalony. koncerny mają jasno rozgraniczone marki opon na poszczególne segmenty i nigdy nie będzie tak, że opona jednego koncerny klasy budżetowej będzie miała podobne parametry jak opona tego samego koncerny klasy premium. Trzeba po prostu jasno określić czego się oczekuje od auta i pod tym kątem dobrać opony. Tak samo jak ktoś oczekuje cudów to nie będzie zadowolony z RainSporta, a jak ktoś szuka przyzwoitej opony klasy średniej i nie przeszkadza mu hałas i szybkie zużycie to w swojej klasie cenowej są bardzo dobre. Miałem Rain Sporta, mam aktualnie P Zero Nero GT i naprawdę w codziennym użytkowaniu jeśli ktoś z wyjazdu po bułki nie robi sobie super OS to nie ma miedzy nimi tak wielkiej różnicy jak by się mogło wydawać patrząc na markę opon.
Do 1200,00 kpl. Falken Azenis 510 - mozna kupić juz za 292,00/szt
Falkeny mają kiepská opinię
No, to jest argument nie do odparcia :)
A jaką kiepską opinię mają Alfy Romeo, hoho :)
Już tu była mowa o tym jak mądre inaczej jest kierowanie się opiniami użytkowników, z których 99% nie potrafi rozróżnić co jest wpływem opony a co zmiany nawierzchni, kąta nachylenia zakrętu/prostej itd. itp.
A wspomniane Falkeny o "kiepskiej opinii" :) proszę :
http://www.tyrereviews.co.uk/Article...-Tyre-Test.htm
Tu jeszcze lepiej :
Tu dopiero 9ta , ale popatrzymy na towarzystwo oczko wyżej i niżej:
Itd. itp.
Ludzie, nie pytajcie o opinie anonimowych użytkowników o których znajmości przekroju rynku opon nie wiecie nic a nic, którzy nie porównują opon w porównywalnych warunkach testowych, czytajcie testy! Kilka ich i średnią można o jakiejś opinie wyciągnąć i na pewno się wówczas nie pomylimy.
(nie nie mam tych Falkenów, nawet o nich nie słyszałem wcześniej, ale nie znoszę takiej argumentacji "ma złą opinię" . Noo, to przesądza o wszystkim :) )
Mialem Dunlop Sport Maxx RT, później w tym samym aucie Nexen Nfera SU1 w tym samym rozmiarze. W normalnym codziennym użytkowaniu nie widziałem różnicy. A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać;)
Polecacie cos sensownego (nie chce chinskich wynalazkow) w 215/40R17 ?
Ja polecę opony marki Seiberling. Kupiłem najpierw komplet 16R letnich 205/55 - samochód super trzymał się zakrętach, hamowanie krótkie i skuteczne przy deszczu, nie generują zbędnego hałasu. Następnie kupiłem taki sam komplet na zimę i spisały się idealnie - wcześniej miałem Uniroyal i hamowanie na lodzie zdecydowanie na korzyść Seiberling.
bdb wybór i jeszcze ubezpieczenie na rok. w zależności od rozmiaru jeszcze model ZIEX 914 - nie polecam 453 - to pisał użytkownik tych opon przez ponad 130 tkm.
aha - produkcja made in Japan szy na pierwszy montaż do pakietów S-Line w pewnym niemieckim wozidle.
- - - Updated - - -
zgadzam się z Tobą w 100 % ale co mnie najbardziej szokuje -userzy dysponujący samochodami naprawdę już z mocnymi silnikami i pytania jak z forum Tico. Ja czekam na pytania o np 19 stki bieżnikowane.
Rachunek prosty - ktoś powie że to różnica jednego metra przy hamowaniu etc - no tak tylko czasem tego detalu właśnie może braknąć.
Opony budżetowe nadają się do miejskich samochodów.
potem zdziwienie że np po dwóch latach twarde jak kamień zero trzymania hałasują szumią etc. Nic nie ma za darmo.
No to skoro budżetowe to i tanie
A jak tanie to wymiana co 3 lata i znów nowe.
Polityka koncernów jast taka opony budżetowe to większości modele z górnej półki z przed 3 -5 lat
z inná nazwá / marká/
I chyba za bardzo nie ma o co się tak spinać .
Jak ktoś lata ciágle po autobhanie 200 to kupować z górnej półki.
Ale w naszych warunkach i ograniczeniach prędkości te wyśmiewanie budżetowe opony sá racjonalnym wyborem.