a noga która? i jaka kość trzasnęła ?
Printable View
a noga która? i jaka kość trzasnęła ?
Lewa noga, kość strzałkowa.
Ciężko będzie wrócić do sportu, szczególnie że DH, FR, 4x, to moja pasja. Więc to największy ból :(
Zostanie XC :). No ale w Wawie będzie z tym ciężko...
Po intensywnych negocjacjach z jednym z dealerów za 80500 udało mi się kupić poniższą konfigurację:
Giulietta 1,4 MA distinctive + premium + sport + skóra/microfibra + 3 rok gwarancji. Kolor biały, czarne szyby (klejone w salonie)
Póki co jestem bardzo zadowolony
Poczytałem trochę ten wątek i z racji, iż prawdopodobnie w przyszłym roku mama będzie chciała się pozbyć GMa Astry, wysłałem zapytanie mailowo do wszystkich dilerów Fiata w Polsce wraz z zapisaną konfiguracją kropki odnośnie ich propozycji sprzedaży takiego auta. Jakież było moje zdziwienie odnośnie rozpiętości cen. Identyczny model kropki kosztował od 46 do 56 tysi. Dlatego warto szukać. Ot, taka mała dygresja w tym wątku.
październik / listopad to dobry czas na kupno nówki. Mi udało się mieć ok -15% od ceny katalogowej, ale autko ze stoka (tzn konkretny egzemplarz, bez zmian w konfiguracji). 120KM D w dobrym wypasie, czego nie żałuję (vs 170 bez premium i czegoś tam jeszcze)
Na włoskiej stronie Alfa Romeo dostępny jest konfigurator dla wersji po liftingu:
http://carconfigurator.alfaromeo.com...a/default.aspx
Tylko nie kumam dlaczego włosi w dalszym ciągu mają konfigurator 159ki?
Wrzucili nowy cennik - Julka podrożała około 1700-1800zł. Dodatkowo niektóre opcje zdrożały (np. podgrzewane fotele) inne są tańsze (np.skórzana tapicerka) jeszcze inne zniknęły (np. aluminiowe listwy progowe). Ogólnie jest drożej :( http://cenniki.alfaromeo.pl/katalogi...2014.01.01.pdf
Hurra. Kolejna znacząca podwyżka cen w przeciągu kilku ostatnich miesięcy.
Zważywszy na fakt, że w standardzie jest teraz zestaw głośnomówiący, nie wydaje mi się, żeby podwyżka była znaczna. Dodatkowo, z ciekawością zauważyłem, że chyba podnieśli średnie spalanie MA z 5,4 litra na 5,7... Jak tak dalej pójdzie, to za kilka lat dojdą do rzeczywistego :).
Jaki zestaw głośnomówiący??? Przecież i teraz i przed zmianą cennika w MY2014 mamy to samo radio UConnect TM 5 które łączy się z telefonem przez Bluetooth.
Witajcie. Wydaje mi się że już kiedyś się o to pytałem, ale nie dostałem odpowiedzi. Napiszcie proszę czy Alfaholicy mają swoich dilerów, u których można uzyskać dobry rabat. Temat zakupu wrócił i muszę znaleźć dobrą ofertę.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Ja ostatnio trochę chodzę w temacie ale o rabacie na alfoholików nigdy nie słyszałem. Jak chcesz dobrą ofertę to weź samochód z 2013r.
Szukam, ale niestety nie ma odpowiadającej wersji. Czekam jeszcze na ofertę od jednego z dilerów i wtedy podejmę decyzję
Przejmij inicjatywę zapytaj u kilku dilerów i nie czekaj na ich ofertę tylko powiedz jakiego rabatu w % oczekujesz.
Nie mam w tym doświadczenia więc dzięki za rady. Jutro muszę podzwonić. Mam natomiast nie fajne wrażenia z dilerem z mojego miasta i dlatego m.in. pytałem o zaufanych sprzedawców bo po spotkaniu na którym byłem u "swojego" dilera odeszła ochota na zakup Alfy. Mam nadzieję że dołączę do zadowolonych użytkowników. Pozdrawiam
Jeśli pasuje Ci Tarnów, to napisz do mnie PW.
Przy zakupie Julki sprawdzajcie z dilerem siatkę produktu dostępną w systemie w salonach. Okazuje się że cennik zamieszczony na stronie AR nie zawiera wszystkich opcji które są dostępne: np. listwy progowe aluminiowe, podgrzewane dysze spryskiwaczy, radio 5 cali z DAB, kolor szary magnesio matowy, koła dojazdowe w dwóch rozmiarach, zabezpieczenie podczas przewozu itd. To zdumiewające że centrala FAP mając w zasadzie 2 modele w ofercie nie potrafi dograć takich rzeczy.
Ja swoją z niezłym rabatem kupiłem w POL-CAR w Poznaniu mimo że jestem z Łodzi. Podróż zdecydowanie się opłaciła.
Poszukaj na otomoto i Allegro jakie mają dealerzy wystawione nowe i ew. wykonaj kilka telefonów do tych , którzy będą mieli najbardziej pasujące Ci ceny. Staraj się dzwonić, nie wysyłać maile. Negocjacje na maila są średnim pomysłem, gdyż sprzedawca nie wie, czy rozmawia z naprawdę zainteresowanym klientem, czy też konkurencją albo pytającymi "z ciekawości".
Często dealerzy oprócz wystawianych w Internecie mają jeszcze kilkanaście innych egzemplarzy stojących na placu. Na taką stojącą już w konkretnej konfiguracji uzyskasz o wiele lepszą cenę, niż jak będziesz składał jakiś egzemplarz dla siebie, który fabryka CI dopiero wykona. Ew. w cenie składanej będziesz miał w "placowej" sporo dodatków, z których normalnie być zrezygnował ze względu na kwotę o jaką podbijają cenę bazową.
Poza tym prawda jest taka, że kupuje się oczami i coś co wygląda bajecznie w katalogu na żywo może wyglądać tandetnie i na odwrót.
Widząc swój samochód na żywo odczuwasz wszystkimi zmysłami jak na Ciebie działa.
Powodzenia !
to wszystko prawda co koledzy pow piszą, natomiast zastanów sie raz jeszcze czy napewno chcesz wydać ca 70-80k pln? czy jest ci to do szczęścia niezbędnie koniecznie? chcesz kupić auto klasy B premium co prawda ale jednak, jego cena uczciwa winna oscylować koło 55-65k pln, autko ładne ale niezbyt wygodne, autko bliżej spokrewnione z fiatem bravo (może to jest opcja?) niż z rasowymi alfami (159, 166), auto po roku warte koło 45k pln, zadaj sobie to pytanie jeszcze kilka razy, poczekaj, pogadaj z ojcem, matką, sąsiadem? zastanów sie 5 razy !!!
Rasowa Alfa 159... Piłeś coś dzisiaj?
jeszcze nie, planuje jutro dopiero, jak rasowy mieszkaniec tego kraju, lol
- - - Updated - - -
chciałem radku nie tyle skrytykowac dzieło inżynierów alfy co poddać w wątpliwość inne aspekty takiego zakupu, bardzo często rodacy popełniają nizbyt udane zakupy a potem jęczą że rząd, że żydzi, że moskwa, unia, etc.....
- - - Updated - - -
zadłużają sie np na 30lat we franku a potem udają że nie wiedzieli, nie czytali, nie mieli pojęcia ???
Giulietta jest raczej mniej spokrewniona z Bravo (dużo mniej), niż 166 (bądź co bądź luksusowa limuzyna) z kompaktem 147 :). Uważam również, że jest warte swojej ceny. Wiadomo, Hyundai zawsze wyjdzie taniej, ale to nie znaczy, że za Julkę nie warto dopłacić.
radek ty chyba w poznaniu tylko pomieszkujesz, nie widać w tobie tego poznańskiego "sznytu" i "skromności" :cool:
Alfiści rzadko się kierują zdrowym rozsądkiem. Taka sytuacja :).
No nie no! Taka tyrada i ani słowa, że się psuje już po wyjeździe z salonu? Świat się kończy. Albo że dlaczego właściciele Alf się na drodze nie witają? Bo wcześniej widzieli się już w serwisie, dla tych co nie wiedzą.
Odpowiedź potencjalnego kupca może być tylko jedna - Octavia w tedeiku!
Co za głupoty, a w jakich aspektach giulietta jest spokrewniona z bravo? (Bravo to konstrukcja 7 letnia)
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Nie jest zla. Na przyklad RS Kombi. Mozna wozek przewiezc, rodzine i bagaz. Do tego fajne wyposazenie, dogrzewacz postojowy, DSG i ... niestety wyglad jak A4 z przed paru lat oraz pareset tysiecy innych samochodow dookola, dzwiek silnika odtwarzany z glosnikow... Choc TSI zbiera sie zacnie.
Ale Skoda tez traci na wartosci nie malo. Tzn nie wiem dokladnie jak Okta, ale moje Yeti po dwoch latach stracilo 37% wartosci cennikowej. Chyba tylko wersje gole i najtansze traca najmniej. No albo uzywki od niemca co jezdzil tylko do kosciola etc...
Poza tym, czy trzeba zawsze tylko kierowac sie wartoscia, pieniedzmi? Sa wazniejsze rzeczy w zyciu niz kasa...
Amen!
Moze z daleka wyglada podobnie? Nie wiem. Wiecej wspolnego Bravo ma np z Delta.
No, mi tego nie musisz mówić. Miałem wersję II 1.8 TSI. Bardzo fajny silnik, płaski moment obrotowy od 1500 do 4500, czy jakoś tak. Co prawda silniki z początku serii miały epizody z napinaczami łancucha rozrządu, co się kończyło katastrofą, ale mój był spoko. Koleś co kupił ją ode mnie powiedział jednak, że zmieni ten napinacz, żeby spać spokojnie. Sprzedałem za ponad 60% wartości początkowej, co chyba było dobrym rezultatem, choć fakt, że wersja nie była jakaś wypasiona, nie licząc tego silnika. Te lepiej wyposażone zawsze bardziej tracą.
- - - Updated - - -
Zestaw wskaźników jest taki sam chyba od Punto, poprzez Bravo, Deltę, Giuliette i co tam jeszcze Fiat produkuje. A przepraszam, kolorem wskazówek pewnie się różnią. :)
Bylo jeszcze kilka innych przypadkow, np z polaczenia tego silnika z haldexem albo DSG. Ale chyba to finalnie ogarneli choc jezeli 1.8 TSI z DSG znosi przy przyspieszaniu to ten typ tak ma i nic sie nie da z tym zrobic :rolleyes:
Panel klimatyzacji automatycznej i navi/radio MY14 z 500L :cool: