To oznaczenie jednostki
Cf2 to np. 105 KM turbina bez kierownicy, wtryskiwacz 5 punktowy. Ty masz CF3 czyli kierownica inny sterownik i wtryskiwacz 6 punktowy pewnie jeszcze pare innych ale ja jestem nowy i się ucze.
Printable View
Dzięki za info.
Tak, inna wersja hardware i oczywiście inny software.
Potrzebuje 2 gumowe uszczelki 55191883 i zaslepke 71751468 do 1.9 JTDm 16V 150KM
Albo nie potrafie znalesc, albo juz wyszly z obiegu. Czekam na maila od ASO.
Na allegro znalazlem takie cos http://allegro.pl/197-zaslepka-egr-f...187651526.html
Wyglada podobnie, ale uszczelki sa inne...
Czy ktos wie gdzie otrzymam uszczelki 55191883 i zaslepke z dziurkami 71751468 ?
Czekam na maila od nich, ale w gdzies temacie czytalem ze ASO wola za zaslepke ~80zl
Ja robiłem zaślepkę sam blaszka nierdzewka 1,2mm
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=129535&stc=1
U mnie w gre wchodzi tylko kupno.
No to ze oryginalna uszczelka wygladala calkiem inaczej.
Info od ASO:
"Wymienione detale, są dwie identyczne zaślepki z 4-ma otworami , z tym ze detal o nr 55225287 (za nr 55191883) ma naniesioną dodatkowo ścieżkę silikonową. Dysponujemy zarówno detale o nr 71751468 â cena 48,- oraz 55225287 â cena 21,38"
Ale jesli te z allegro sa w porzadku, to wlasnie je zamowie, bo rozumiem, ze tutaj nie warto dolacac
EDIT:
Ale w sumie jesli zaslepke z czterema dziurkami 71751468 i uszczelki 55191883, zastapiono jedna czescia 55225287 http://allegro.pl/100-oryginalna-zas...148508150.html to zamowie ta zaslepke 2w1 55225287
EDIT 2: Oryginalna zaslepka z dziurkami i uszczelkami 2w1 (55225287), grubosc blachy ma 0.5mm.
Natomiast zaslepka od Aditech/bram-pol ma 1.5mm. Maja gotowy zestaw zaslepka + 2 uszczelki 25zl. Ostatecznie to zamowilem.
Witam, ma silnik 1.9 JTD 8V CF4 (komputer EDC16C39). Ostatnio wstawiłem zaślepkę z dziurkami. Doszedł pewien bardzo mnie denerwujący efekt. Jadę spokojnie lekko dotykając gaz, następnie wciskam pedał chcąc przyśpieszyć to silnik dostaje dziwnego zmulenia. Tak jakby zastanawiał się przez sekunde i dopiero później przyśpiesza. Przed przydławieniem EGR takiego efektu nie miałem.
Dla testu odłączyłem wtyczkę EGR'a i wtedy silnik działa REWELACYJNIE (pomijając pojawiający się błąd). Przyśpiesza super. Na logach ciśnienia doładowania (tylko przy odpiętym EGR) mam ciśnienie zmierzone około 100mBar większe od żądanego. Czy to jest wynik wejścia sterownika w tryb awaryjny? zamkniętego EGR'a?
Miał ktoś takie odczucia po przydławieniu?
wina egr a nie blaszki
piotras256 - po wyłączeniu wtyczki masz zamknięty fizycznie EGR. Stąd ta różnica. Tryb awaryjny daje taki efekt, że w okolicach 3000 obrotów następuje gwałtowne ograniczenie momentu obrotowego.
Panowie. Na początku roku zaslepiłem gnojka. Wszystko było ok. Dzisiaj podczas spokojnej emeryckiej jazdy wywaliło czeka. Alfa jechała tak jak zwykle. Zero podejżanych manewrów. Podłączyłem pod kompa i pokazało bład P0404. Co mogło być przyczyną?
Oczywiście bład wykasowałem. Zrobiłem 5km po mieście. Błąd nie powrócił, alfa jeździ normalnie.
Jaki u ciebie siedzi sterownik silnika?
Mam jeszcz 10v. Powinien być edc15 cf3.
Zrobiłeś gdzieś nieszczelność - stąd dymienie. Generalnie w twoim silniku to zaślepić trzeba EGR przy kolektorze wydechowym
Wykasowałem i na razie spokój:)
Kompa i kabelek mam więc nie widzę problemu:)
Czyli tutaj gdzie wychodzi ta rurka do kolektora tylko przy samym egr?
Mam jeszcze jeden problem...mianowicie Alfa ładnie zbiera się do 2800obr...powyżej łapie muła...sprawdzałem węże łączące i są całe, zmieniłem też opaski na nowe...możliwe jest to że turbina zaczyna szwankować?
zaślepiłem dziś blaczką wylot egr koło kolektora , nie widzę różnicy?... więc nie piszcie że daje na przyśpieszniu czy na mocy.
czytać najwyraźniej nie potrafisz
Możiwa nieszczelność Ale nie koniecznie. Ja już mam problem podobny od prawie roku. I wiesz mi że powyieniałem dużo rzeczy. Egr na nowy, przepływka, filtry wszystkie, rozrząd , overboost, i przewody. Jak zroię przecierkę nak na 4 biegu do 4 tyś obrotw na AOW, to zaczyna przepięknie chodzić. Teraz jestem na etapie czyszczenia kolektora ssącego, ale podejrzewam turbo, zmienna geometria. Jakieś sugestie?? brak błędów, nic kompletnie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
To znaczy się że jeździsz dużo po mieście i jak wyjedziesz na AOW to odmulasz silnik, dlatego czujesz różnicę.
wiesz co nie może aż tak się zamulać. Nie m takiej opcji.
Witam, posiadam słynną już na forum GT po totalnym karambolu :-)
Mam z nią problem, alfa jeździła wszystko fajnie, miała moc od 2 tyś, troszkę kopciła ale do rzeczy , od jakiegos miesiaca nie ma wgl mocy, turbina lekko gwiżdze, mocy dostaje od ok 3 tyś ... szkoda tak katować. Silnik to 1.9 JTD 16V 150 koni.
Czy winą może być brudny EGR? Czy zaślepienie częsciowe go zda jakiś egzamin? Czy będzie trzeba to wyłączać programowo?
Co taka podkładka wgl zmienia? Czy powróci mi ta moc :(?
http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1...243328654.html czy to coś da?
Z dziurami niewiele pomoże. Jak jesteś z Warszawy do wpadnij za kilka piwek dam ci pełną, to sobie sprawdzisz czy to egr był przyczyną.
Może również być to zmienna geometria.
Egr żeby go Zaślepić musisz mieć sprawny, bo inaczej błąd komputer pokaże. Chyba że wyłączysz programowo. Ale nie wiem czy musi być sprawny. Mam ten sam silnik.
Rozumiem, a ta geometria to o co chodzi ?:) gdzie to. Jestem z Warszawy, chciałbym coś z tym zrobić tylko że u mnie krucho stasznie teraz z kasą bo już władowałem 3 tyś w miesiąc w alfe , bo się rozrząd przestawił:/ i teraz szukam tutaj przyczyny ew. jakiejs taniutkiej naprawy żeby to jechało!
Zmienna. Czyli gruszka taka z cięgnem. Jak otworzysz pokrywę silnika i stojąc na środku patrzysz na dół i prawie pod silnikiem jest to urządzenie. Do niej przychodzi jeden przewód podciśnienia i ciągnie ja w dół bądź w górę.
Dodano po 4 minutes:
Zmienna geometria steruje druga faza przyspieszania na wyższych obrotach czyli w gore
Dodano po 2 minutes:
Zmienia tryb pracy turbiny
I jak sprawdzić to czy to jest sprawne czy rozwalone?
http://www.youtube.com/watch?v=_aVDQxDCX7g
Wyklepane z Xperia T
2 osoby. Ty przy oddalonym silniku przygazowyjesz ale spokojnie na na max jakieś obroty. Tak to 2,5 3 tys w miarę raptownie aby szybko wytwozyc ciśnieńie 2 ga osoba patrzy czy cięgno się porusza góra dół. I czy się nie przycina podczas chodzenia. Jeśli się przycina wówczas mogą byc zapieczone kierownice w turbo.
Xrobcio pokazał ci jak wyglada
Dodano po 3 minutes:
Nie na max oczywiście. Pomyliłem się w pisowni
Wpadnij do mnie to ci pomogę. Napisz na PW.
Mam silnik 1.9 jtd 150km, czy ta http://allegro.pl/54-zestaw-zaslepek...328843338.html
zaślepka będzie w porządku ?
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ml#post1405045
Potrzebujesz zaslepki z dziurkami
Oczywiście tylko z dziurami. I musisz mieć sprawny egr aby go Zaślepić. Inaczej będziesz miał błąd.
Mam identyczny silnik. Jak dobrze poszukasz na allegro znajdziesz oryginalna zaślepke ricambi. Bez konieczności zakładania uszczelek.
do tego typu co pokazałeś potrzebujesz komplet uszczelek.