Na terenie Warszawy mogę podjechać z przerobionymi lampami jak będziesz miał gotowe auto i je zakodować.
Printable View
Na terenie Warszawy mogę podjechać z przerobionymi lampami jak będziesz miał gotowe auto i je zakodować.
Sprowadzałem 2 lata temu. Reflektory były nienaruszone w idealnym stanie (4000 mil przebiegu auto miało), 25W/nieskrętne. Stanąłem przed podobnym dylematem. Zdecydowałem zrobić "legitne" EU z elektrycznym sterowanie podnoszenia (US jest "na śrubkę"), bez pomarańczowych odblasków. Takich reflektorów używanych na rynku jest mało, bo US z reguły w takiej wersji występują, więc duży popyt do aut sprowadzonych stamtąd. Skompletowałem lekko "zmęczone" w europejskiej wersji i w firmie, która zajmuje się regeneracja reflektorów zleciłem przełożenie jasnych odblasków i mechanizmu podnoszenia/opuszczania sterowanego przełącznikiem z kabiny. W ten sposób reflektory są jak nowe, w wersji EU(poza CEE na szkle reflektora, ale to szczegół raczej nieistotny). Zebrałem wtedy następujące dane o numerach reflektorów 25W w wersji EU:
numer region strona moc/cechy
50547581 EU L EU L 25W od 06.04.2016
50557247 EU L EU L 25W po I zmianie w 2017r (07.11.2017)
50564103 EU L EU L 25W po II zmianie w 2019r
50532553 EU L EU L 25W
50547579 EU P EU P 25W najstarszy
50547570 EU P EU P 25W od 06.04.2016
50557244 EU P EU P 25W po I zmianie w 2017r (07.11.2017)
50564094 EU P EU P 25W po II zmianie w 2019r
50532549 EU P EU P 25W
Przerabiał ktoś temat czy do konwersji z USA wystarczy ten Multiecuscan od PMFactory https://allegro.pl/oferta/elm-327-ad...usa-8566333045 czy potrzebny jest może jeszcze bypass albo oprogramowanie z licencją? Chodzi jedynie o zmianę języka, regionu i rozdzielenie kierunków od stopu.
Pacjent to Giulia z końca 2018 roku.
potrzebujesz bypass oraz program z licencją. oczywiście interfejs i adaptery lub interfejs z multiplekserem.
generalnie PMFactory to zwykły chińczyk i robi problemy. dużo lepsze interfejsy ELM masz od Viakena (ich zielone ok 180zł), choć najlepiej chyba teraz brać bundla ze strony multiecuscan.net (MES), gdzie dostajesz interfejs z muxem (nie potrzeba adapterów) Vlinker MS, oraz promo 2 lata aktualizacji MESa - chyba 230EUR. Oczywiście bypass potrzebny u Ciebie ponadto.
Licencje na MES czy AlfaOBD dużo taniej kupisz bezpośrednio na ich stronach. PMFactory jest też znane z tego że wsparcia zero (reklamacje/problemy o których wielu użytkowników się skarżyło a i ja też się na nich przejechałem swego czasu).
1. Wracam z tematem różnic w kolorach lamp tylnych EU vs NA.
Czy możliwe, że różnica wynika tylko ze względu na producenta?
Wynalazłem, że jest dwóch, Magneti Marelli i Van Wezel (dużo droższe)
Moja sztuka nareszcie dotarła i po oględzinach rzeczoznawcy zdemontuję jedną lampę i zacznę szukać zgodnej kolorystycznie EU :)
EDIT: Porównałem lewą tylną NA 20801999 z EU 20800999 i jak dla mnie są identyczne.
2. Mam 156 wyprodukowaną 12/04 z Belgii, pierwsza rejestracja marzec 2005. W dowodzie mam wpisaną datę produkcji 2005, a nie 2004. Tak zostało wpisane w Belgii bo tak tam podobno traktowali samochody z późnych miesięcy roku i to zostało przeniesione gdy byłem w polskim urzędzie dokonać pierwszej rejestracji w PL.
Teraz drugi raz w życiu mam podobną sytuację i o pierwszej już zapomniałem do dziś. Stelvio 11/21, w tytule jest tylko wpisany rok pierwszej rejestracji 2022 (był to znowu marzec XD) i rzeczoznawca MNIE zapytał jaki rok wolę. WTF?! Czy z USA zasada będzie taka sama jak w EU? Podejdę do okienka i przepiszą mi rok produkcji 2022?
Z jednej strony nie chcę niepotrzebnych opóźnień, a z drugiej wartość ubezpieczenia lepiej wyższa.
Ktoś miał podobne sytuacje?
3. numery lamp pierwsze są najmłodsze i wszystkie EU bez UK? Wydaje mi się, że tak skoro jako nowe są dostępne te pierwsze wymienione.
50563959 i 50563962
50559297 i 50559300
50552984 i 50552987
No ciekawe. Jestem teraz przed wyborem przeróbka tych z USA czy zakup jakichś z rynku EU. Jakby było tak jak piszesz to byłaby to świetna wiadomość. Zamówię sobie z Inter-Cars na próbę 1 szt. Oni mają w ofercie Magnetti Marelli i porównam kolory USA vs Magnetti Marelli.
- - - Updated - - -
Andie jestem zainteresowany twoją lampą puściłem PW...
O ile nie masz turbo zniżek w I-C to podpowiem, że online są po 573zł sztuka. To jest świetna cena biorąc pod uwagę, że używki w dobrym stanie są po 400zł, a na giełdzie mnie rozwalili bo wołali 500 o_O XDXDXDXD
Właśnie do swojej Stelvio MY2021 80kkm przebiegu kupiłem kpl. tylnych lamp po lifcie, w sobotę będę je zmieniał. Jak ktoś potrzebuje, to wymontowany kpl. lamp UE w bdb. stanie mogę sprzedać za ok. 1400zł.
W temacie lamp przednich. Firma vroomer oferuje przerobke USA->EU za 1000zl/sztuka. zmieniaja wiazke na niesymetryczna. Czy ktos wykonal taka przerobke i to jest ok?
https://sklep.vroomer.pl/product-pol...2015-2020.html
pozdrawiam
Jakiś miesiąc temu badałem rynek na tego typu przeróbki i na allegro jest gość co dodaje asymetrie za 450 PLN za lampę bez rozklejania, kolejne 2 inne firmy z rozklejaniem i oklejeniem pomaranczowego odbrysu Autogamma i druga firma spod Janek robią za 700-800 za lampę więc ta którą ty wymieniasz chce drogo
Jak otwór z tyłu lampy jest wystarczająco duży to można różne rzeczy robić bez rozklejania. Gość twierdzi że konkretnie w lampach 25w to nie problem. Nie chcę tu reklamować tej konkretnej firmy bo kontakt był średnio przyjemny ale jak chcesz to ofertę na allegro i stronę firmy sobie znajdź i popatrz.
podpowiesz gdzie lub nazwe firmy w okolicach Janek? dzieki
Firma się nazywa Weldcust
Już za chwileczkę, już za momencik:
https://tvnturbo.pl/aktualnosci/impo...niki-st8458281
Czy ktoś z Was wie jak pozbyć się dźwięku przy zamykaniu auta? Giulia 2021r USA
Czytałem że zmiana regionu na Nederlands wyłącza sygnał zamykania ale nie chce tracić PL języka.
To chyba da sie zmienić w ustawieniach, przynajmniej u mnie w my2020 to tak działa.
Witam
Jeżeli ktoś chce sobie sprowadzić z USA Giulię, a nie chce czekać na cały proces i uniknąć czasu i kosztów naprawy i innych, to moja Giulia jest na sprzedaż.
Giulia z 20218r. Wersja TI Sport czyli europejskie Veloce. Kolor czarny, felgi oryginał 19" środek z Giulii QV czarna skóra w połączeniu z czerwonym szwem i alcantarą. Oczywiście fotele elektryka. (ewentualnie oryginalne czerwona skóra z pakietu Veloce) Lampy przód oryginał 25W europejskie , tył lampy z wersji GTA, silnik to oczywiście 2.0 280KM Q4 oraz dodany tryb RACE, lewarek z polifta dla całości. Oczywiście wersja z carbonem we wnętrzu.
Piszę tutaj ponieważ wielu szuka a na dole nikt nie przegląda nawet.
Jak coś, to proszę o info na priv lub na e-maila: ksbaczyn@interia.pl lub podać swój tel. to oddzwonię.
Zainteresowanym mogę przesłać oczywiście zdjęcia itp.
Dodam, że samochód sprowadzony był ponad 4 lata temu z bardzo kosmetyczną szkodą (do weryfikacji po numerze vin).
Obecnie oczywiście na bieżąco serwisowana, olej co 10 tyś, km, filtry, ostatnio czyli jakieś 8 tyś km temu wymienione wszystkie tarcze i klocki na oryginał.
Zapraszam