Bocian a jak to jest u Ciebie z tymi numerkami? Masz możliwość ich odczytania?
Printable View
Bocian a jak to jest u Ciebie z tymi numerkami? Masz możliwość ich odczytania?
oczywiscie
przeciez byly na foto
Hehe mówiąc szczerze uwierzyłem, patrząc na pasję do marki bociana... Zreszta gdybym wydał takie pieniądze na naprawę samochodu zrobiłbym wszystko żeby się dowiedzieć dlaczego tak się stało.
Taki poważny temat jak to 2.0JTDm się rozsypują a wy sobie jaja robicie! :) Reasumując dochodzimy do tego co powtarzam od lat, diesel jest super oszczędną jednostką do pierwszej awarii. Później albo wtapiasz na sprzedaży co za tym idzie koszty ogólnego utrzymania wychodzą drożej niż benzyny albo żenisz się z samochodem na dłużej i jesteś na niego skazany.
Nie znam się, ale się wypowiem:
Tłoki są chłodzone olejem - dysza sika od spodu. Wada uszczelki = brak ciśnienia = brak bezp. chłodzenia tłoka. Do tego czip - podwyższona temp. w cylindrach. Niby pasuje do siebie, ale przegrzany tłok raczej się przepala na wylot niż ładnie pęka w pół. No ale to tylko takie akademickie dyskusje :)
Zaciekawił mnie ten wątek, chociaż sam mam 1.75 TBi.
Niestety od jakiegoś czasu mam problem z ubywaniem oleju i komunikat o niskim ciśnieniu przy rozruchu w niskich temperaturach (opisywałem to w innym wątku).
Czy to możliwe, że kłopot ze smarowaniem spowodowany przez wadliwą uszczelkę może występować również w TBi?
Bo zrobiło się chłodniej i komunikat pojawia sie nawet przy temperaturze +4,5 stopnia Celsjusza.
W lutym/marcu mam zamiar odstawić auto na dłużej do zaufanego mechanika (aktualnie mam do niego ponad 500km i na pewno nie pojawię się wcześniej), teraz robię niewielkie przebiegi rzędu 10km + 10km dziennie i niestety po większych trasach uzupełnieniam olej.
Wysłane z mojego H60-L12 przy użyciu Tapatalka
jaki masz przebieg???
ile ci tego oleju ubywa?
ja bym bardziej stawiał na turbo...
Przebieg 187 tyś. km.
Sporo, 24 grudnia 2015r. dolałem 1L bo było minimum i po przejechaniu około 500km było w zasadzie bez zmian a po przejechaniu kolejnych 500km już były tylko 2 kreski na wyświetlaczu. Później nawet nic. Tak więc znowu dolałem około 1L i teraz pokazuje 5 i prawie cały bagnet.
- - - Updated - - -
Za chwilę minie rok od wymiany. Zrobiłem na nim około 11 tyś. km. Zmieniam w zasadzie co 1 rok.
litr na tysiąc km? wynik godny tsi:)
W zasadzie na 500km. Olej wciągnęło na autostradzie, po 4 godzinach jazdy z prędkością GPS 155-160km/h.