EGR jest świeżo po zaślepieniu.
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Witam. Ja chciałem się zapytać o taka małą rzecz. Jaki wpływ ma temperatura otoczenia na moc i moment sillnika jtd. Wiadomo, że im niższa tym osiągi lepsze, wyższe. Dokładniej chodzi mi o cyferki. Pytam, bo przymierzam się powoli do zmiany IC i jakiegoś moda. Trochę to trwało ale uporałem się z zawieszeniem, hamulcami, chłodnicą i jeszcze innymi duperelami więc w końcu zacząłem myśleć o silniku
Czysta fizyka: im powietrze chłodniejsze ,tym wiecej w nim tlenu i efektywniejszy proces cieplny w naszym silniczku.Sam cooler pozwoli na zminimalizowanie spadków osiągów latem,czy po dłuzszym pałowaniu.Potrzebny mocniejszy remap,by myśleć o większej mocy.Cooler da nam bezpieczeństwo podnoszenia limiterów ,czyli większą możliwość popisania się tunerowi.
akurat tlenu w powietrzu zawsze jest okolo 21%, czyste prawa fizyki.
im nizsza temperatura powietrza tym mniejsza jego objestosc i wiecej mozna go wtłoczyc do cylindra, im wiecej powietrza tym iecej paliwa mozna podac aby jespalic, im wiekszy ładunek spalimy w cylindrze tym większa siła zadziała na układ tłokowo korbowy wytwarzajac moc i moment.
pzd.
Normalne jest to że auto z dołu zakopci jak mu wciśniesz do oporu, przecież jest podlane paliwem i moc z niczego się nie bierze. Puszczenie bąka a walenie sadzą w całym zakresie obrotów to dwie różne rzeczy i nie mylić ich z kopceniem.
Dzięki chłopaki za odp.
Tomek z krakowskiego serwisu, gdzie wymieniałem kolektor, mówi, żeby się tym nie przejmować, bo jest OK.
Zacznę od hamowni, żeby sprawdzić co ktoś tam na modził.
Pozdrawiam.
- Rafał
Nie zgodze sie, walczylem z kopceniem mojej belli prawie rok i nie moglem dojsc dla czego tak kopci ,wymienialem wszystko przeplywke, EGR robilem logi (sprawdzal mi je cinek__ ) i niby wszystko okej ,na hamowni wyszla prawie seria 139KM ,wiec wydawaloby sie ze jest okej ,a jednak kopcila nawet sporo...tez mowili mi ze to diesel i nie ma sie czym przejmowac ,az w koncu poznany niedawno mechanik(a raczej mechanicy bo to bracia) zabrali sie za ogledziny i znalezli nieszczelna chlodniczke spalin ,kupilem uzywke z robitej belli kecaj77'a po zamontowaniu zrobilem probe drogowa z noga w podlodze i niestety pekl waz od coolera do kolektora ,musial byc juz mocno zmeczony ,po wymianie nie ma zadnego dymu...jak juz ktos pisal tutaj na forum, era kopcacych diesli juz dawno minela...
Zgadzam się z Tobą w pełni. Jak słysze opinie typu: bo to diesel i kopcić musi: to mnie krew zalewa! Użytkowałam 4 lata 156 w JTD i raz w życiu puszczała bąki: jak zatankowałam pseudo ON na Ukrainie! Poza tym incydentem. przez 4 lata absolutnie zero kopcenia. Więc przestańcie żenić kocopoły, w stylu: diesl musi kopcić.
pozdrawiam