Nie ma. Największe są nadal 19". 20" wejdzie (Kolpak ma w Giulii Q), ale to trzeba lubić bo gumy już bardzo mało.
Printable View
Panowie potrzebuje porady. Na lato planuję założyć nowe buty mojej Giulii, chcę uciec od runflantów. Czy dobrym pomysłem będzie zamiast 255/35R19 na tył, dać 245/40R19, żeby zyskać na komforcie?
Czy wizualnie Giulia straci na wyglądzie w takim rozmiarze, jak wygląda sprawa homologacji?
Zmiana na nie-RF sama w sobie bardzo wyraźnie polepszy komfort, nie ma potrzeby kombinować z rozmiarami, ja bym się trzymał fabrycznych
a jeśi już to bym zrobił 235/40R19 i 265/35R19 (tym bardziej że planuję mod na 350HP), też zależy jakie opony ,jedne tak naprawdę są szersze inne węższe. ja raczej też przy zmianie zrezygnuję z RF i wtedy bedę miał podobny dylemat ale albo pójdę w ori 225/40 i 255/35 albo o rozmiar szersze (czyli o te 4mm wyższe)
Przód planowałem bez zmian 225/40R19. Nie będę jednak poprawiał fabryki, na tył dam 255/35. Gdyby 245/40 dawały lepszy komfort to ktoś by pewnie już taki rozmiar przetestował i coś napisał. Przy okazji, napisz na PW czy możesz coś letniego na tył (255/35R19) zaoferować?
Witam, kupiłem sobie ostatnio giulie ale na zimowych 16, na lato jednak wybór padnie na felgi 18 i mam pytanie, jak uważacie, były by te felgi ok? Dodam, że chce sobie lusterka i dach na czarno okleić oraz przyciemnić szybyZałącznik 275035Załącznik 275036 oponu na tył już sobie kupiłem 255/40/18 run flat goodyear f1 a musze kupić właśnie sobie felgi i przednie opony 225/45/18 dębice presto. Taka konfiguracja była by ok?
Dębica i Goodyear ? Słabe połączenie chyba...
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Załącznik 275037Załącznik 275038 w sumie to myślałem, że goodyear miał klase A na mokrym, ale mniejsza z tym, ta opona niczemu nie ustępuje marką premium, w tipo miałem właśnie dębice 225 45 17 i elegancko kleiło się drogi, a na mokrym jazda to sama przyjemność. Z dębicy opony są tylko bardziej podatne na rozcięcia, bo guma jest troche bardziej miękka
Wygląda na dość sporą różnicę w hamowaniu na suchym / mokrym (ok 3m), gdybyś porównywał komplet opon jednego rodzaju:
https://www.tyrereviews.com/Article/...aking-Test.htm
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Kurde, fajna strona, to jeszcze porównam sobie opony, żeby kupić opony bardziej zbliżone do tych na tył
Znalazłem ofertę -2szt-continental-conti sport contact 5-225-45-r18-7mm za 400zł za parę 2017 rok. Opony na przód - te by były lepsze? Bo w sumie kusząca oferta
Ok, dzięki
[MENTION=87483]Bezel3012[/MENTION] - rada koleżeńska - weź załóż porządne/nowe opony, dokładnie taki sam model na przód jak i tył (w PL niby legalnie jest mieszać, co nie znaczy dobrze, wyjedziesz za granicę i się możesz zdziwić jak Policji nie będzie interesowało jakie przepisy są w PL, u nich - np CZ czy SK, mają być takie same 4). Opony to ostatnia rzecz na jakiej w aucie się powinno oszczędzać - powierzchnia mniejsza od kartki papieru ma chronić Twoje życie, dać Ci pewność przyczepności w każdych warunkach a nie losowość. Najlepiej (szczególnie przy aucie które mam moc) jeśli przód z tyłem gra a nie będzie przypadkowy.
Odezwij się do kolegi Kolpak, na pewno zrobi Ci dobrą ofertę na opony i coś doradzi - on ma duży sklep internetowy i warsztat wulkanizacyjny i zajmuje się oponami/felgami od lat, a dla forumowiczów zawsze jeszcze jakąś zniżkę doda.
Bardzo dziękuję za radę, na pewno w najbliższym czasie napiszę do Kolpaka, tak czy siak mam juz na tył 255/40 goodyear 7mm z 2019 roku, tak więc w grę wchodzą tylko goodyear f1 3 225 45, alfe mam z 2017 roku i właśnie dla bezpieczeństwa siebie i innych wymieniam sobie wszystko, wczoraj też mi tarcze przyszny nowe z brembo, to tak powoli trzeba podstawowe rzeczy wymienić ;)
I trzymaj się tego żeby były też RF skoro już tyły takie kupiłeś. Raz kupiłem używki, akurat były prawie nowe 8mm (dla felg), niestety okazało się że były mega wyząbkowane i za grosz wystawiłem jako wyząbkowane na olx a sam kupiłem nowe. oszczędny często płaci 2 razy
Wiem, ale było wiele przypadków np jeśli chodzi o ilość kamizelek odblaskowych w Austrii/Niemczech, z policjantem nie dogadasz się, czasem ma Cię w nosie i Konwencje Wiedeńskie - nie puści Cię zanim nie zapłacisz mandatu, a jak zapłacisz to po ptokach.
Będę zwracał uwagę, dzięki ;)
Porządkując..
1. Gdzie znalazłeś info, że ta felga będzie pasować?
2. Skoro masz 2 szerokości opon, to muszą być 2 szerokości felg (a pokazujesz jedną)
3. 8,5" na oponę 225? Słaby pomysł
4. Tył RFT, przód zwykłe? Słaby pomysł
5. Inna marka przód/tył - tu bym wielkich zastrzeżeń nie miał, byle rozmiary i typ opon się zgadzał (najważniejsze, że na tył idzie opona dobrej jakości)
6. Zakup opon z 17 roku - o ile mowa o NOWEJ oponie, a nie używanej, to też nie ma zastrzeżeń, bo nie różni się ona jakością od świeżej (chyba, że kupujesz od "Pana Władzia", a ten trzymał je przez ostatnie 2 lata pod chmurką..)
7. I nie patrz tak na te etykiety, bo to ma tyle wspólnego z rzeczywistością, co alfy na lawetach..
naprawdę ciężko zrozumieć o co ci chodzi - na myśl przychodzi mi jeden rysunek Załącznik 275069 proponuje trzymać se tematu.
powiem ci iż jako posiadacz samochodu ze złomowiska w życiu by mi do głowy nie przyszło robić taki cyrk z oponami- nie dość ze namieszane rozmiarowo z niehomologowanymi rozmiarami to jeszcze rożne konstrukcyjne przód i tył. Do tego budżetowe opony ze słabymi właściwościami jezdnymi na osi prowadzącej.
czekam na wątek o bieżnikowanych bo ponoć kogoś szwagier przejechał 100 tkm i jeszcze żyje.
to co masz dać na ciemne szyby dach i lusterka zainwestuj na początek w porządnie opony we właściwym rozmiarze i odpowiednie felgi bo to jakiś dramat co tu piszesz. popytaj specjalisty @kołpak to ci doradzi aby nie zrobić sobie i komuś krzywdy bo to ani nie będzie wyglądać a tym bardziej dobrze się prowadzić.
Wiem że kolega się zna ale zawsze tak musi być ?
to również dotyczy pierwszego pytania owszem slaby pomysł ale akceptowalny rozmiarowoCytat:
3. 8,5" na oponę 225? Słaby pomysł
6.0 – 8.5 , 225 mm
8.5 – 10.0, 255 mm
Kolego wybacz ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Ja bym za twojego salonowaca full bieda nie dał tyle kasy wole USA full wypas za połowę ceny.
na felge 8.5" optymalna opona to 235-245, 225 i 255 to sa rozmiary graniczne i lepiej ich unikac. Jak juz kolega kupil opony 255 to imo powinien juz isc zgodnie z rozmiarami ori - tj. opona/felga 225/8 przod i 255/9 tyl. Pomijam fakt ze runflaty to raczej slaby wybor, ciezkie, malo komfortowe, drozsze itd. a z zalety run flat skorzystasz moze jak bedziesz mial pecha raz na ruski rok..
druga sprawa ze te felgi co sobie wybrales ladnie wygladaja co najwyzej na zdjeciu, w rozmiarze 18" skrecana felga, czarna z polerowanym rantem bedzie delikatnie mowiac srednio wygladac, do tego samochodu tylko proste wzory nadajace lekkosci a nie takie pancerniaki jak do G klasy ;) Takie felgi wygladaja jako tako przy odpowiednim samochodzie i rozmiarze 20+
oczywiscie gusta sa rozne, wiec zrobisz jak chcesz
No generalnie zawsze, może w 1% samochodów znajdziesz 2 szerokości opon na 1 szerokości felg, ale nie przy różnicy 3 cm w szerk. opon.
W teorii akceptowalne, ale w praktyce to tak jakbyś parkował 5 metrowy samochód w 5,01 m garażu - wszystko można ale ucierpi opona, felga (łatwo uszkodzić), zachowanie samochodu.... bezpieczeństwo.
Poczytaj ile osób narzeka na fabryczne 225 na feldze 8" (wygląd i uszkodzenia felg), a co dopiero na 8,5"..
- - - Updated - - -
Komentarz powyżej..
Urban legend z tym czepianiem się opon o rozmiarze innym niż w instrukcji.
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
kurcze ale mnie zirytowales :confused:
Giulia 200hp 07/18, ue
W dowodzie rej. mam wpisane 225/45 18" i 255/40 18"
W coc jest podana szerokosc felg przod 8 i tyl na 9,0 cali.
Na 4x 8,5" dalo by sie (w niemczech) wpisac w papiery na obydwa wymiary opon. W UE wystarcza papiery dodatkowe producenta felg.
Po tym pytaniu kolegi już sporo osób się wypowiedziało, ale jako że miałem szansę pojeździć na 5 różnych zestawach opon w Veloce i trochę się na ten temat podoktoryzować, to dodam coś od siebie.
Rożne są gusta i potrzeby. Niektórzy uważają, że seryjne 225/40/19 i 255/35/19 RF są ok, a wg mnie to drewno, które się do niczego nie nadaje poza gładką autostradą. Szczególnie dotyczy to letnich Pirelli, zimowe są nieco lepsze, ale niewiele.
W pierwszej kolejności kupiłem zatem rok temu zimówki Michelina w tym samym rozmiarze, ale bez RF. Owszem, jest lepiej pod względem komfortu i stabilności na nieco gorszej nawierzchni, ale dla mnie to jeszcze nie było to czego oczekiwałem.
Jeśli zależy Ci na odczuwalnie lepszym komforcie, to najprościej założyć osiemnastki 225/45/18 i 255/40/18 bez RF.
Oczywiście trzeba pamiętać, że zawieszenie Giulii jest zestrojone pod twardsze opony, więc żeby to skompensować warto zastosować dobrej klasy opony "sportowe", które nie maja tak sztywnych ścianek jak RF, ale nadal dość sztywne.
Natomiast jeśli się chce wyższego komfortu i pozostania na 19, to już większe kompromisy się zaczynają:
4 x 245/40/19 chyba ktoś tu używał i to brzmi jeszcze dość sensownie. Obwód koła rośnie o ok.2,4%, więc o tyle przekłamuje licznik (a raczej zaczyna pokazywać realnie). Auta to raczej nie zamula przy 8 biegach, chociaż i masa koła i obwód jednak są nieco większe. Ale tu idealnie byłoby mieć 4 takie same felgi 8,5, a zapewne masz 2x8 i 2x9. Nie wiem też czy chciałbym mieć 245 z przodu na deszczu w relatywnie lekkim aucie (aquaplaning).
225/45/19 i 255/40/19 - tutaj szczególnie tył robi się już naprawdę duży (prawie 4% wzrost obwodu względem serii), więc moim zdaniem przesada.
225/45/19 i 245/40/19 - zgniły kompromis. Teoretycznie nie zgadzają się obwody o 0,9% (kwestia Q4), ale w rzeczywistości się zgadzają, bo szersza opona ugina się mniej przy podobnym ciśnieniu niż węższa. Zejścia o 1 cm względem 255 nie ma się co bać, skoro producent dopuszcza też 4x225.
Komfort na tym ostatnim zestawie jest lepszy niż na seryjnym rozmiarze bez RF, a prowadzenie nadal ok, na dobrych oponach (np.PilotSport 4S).
Tzn na idealnie gładkiej drodze prowadzenie być może minimalnie cierpi, ale na gorszych drogach jest bez porównania lepsze niż na tych niskich drewnianych runflatach.
Prześwit rośnie o niecały 1cm względem serii (dla jednych to wada, dla innych zaleta), licznik pokazuje prędkość rzeczywistą albo 1 km mniej niż GPS.
W przypadku np. awarii napędu mogą być problemy z gwarancją, bo rozmiary inne niż producent zaleca (niektórzy też twierdzą że w razie wypadku mogą być problemy z ubezpieczeniem - nie wiem czy to prawda).
Reasumując, jak się chce komfortu to najlepiej zejść do 18stek. W przypadku 19 trzeba mieć świadomość różnych konsekwencji.
Wyperswadowano mi pomysł z tym rozmiarem. Mam Już zamówione gumy letnie w rozm. oryginalnym nie RFT. Jak nadal nie bedzie mi pasowało z komfortem na 19" mam zimówki na telefonach 18"- założę na nie letnie.
Przy okazji stary kpl opon bridgestone potenza RFT bieżnik 3-5mm za grosze do upłynnienia.
no dobra to ja z pytaniem- Giulia veloce AWD i kola z Q w rozmiarze przewidzianym dla Q- może być?