No dziwna sprawa , napisz coś więcej , który rocznik , przebieg , co ile olej i jaki? Kupiłeś nowy moduł przez Fap ?
No dziwna sprawa , napisz coś więcej , który rocznik , przebieg , co ile olej i jaki? Kupiłeś nowy moduł przez Fap ?
Rocznik auta 2010. Wg danych z serwisu moduł był zmieniony pierwszy raz w 2013 przy 110 kkm, wytrzymał niecałe 80kkm. Jak kupowałem zalany był Motulem xclean 5w30, wcześniej nie wiem. Teraz śmiga na xclean 10w40. Moduł kupowałem po znajomościach. W serwisie na dzień dobry powiedzieli 3800zł <shock>
A co jest nie tak? Nie pasuje, że używa Motul'a czy, że 10W (co moim zdaniem jest przesadą...)?
Pewnie chodziło o 5W40 x-clean
do MA leja albo 5W albo 0W,ciekawi mnie skad pomysl na 10w?proszenie sie o rychle problemy.
motul ok, sam leje, choc sa tez lepsze ale drozsze oleje
Oczywiscie 5w40, mój error. 10w40 chyba nawet nie ma.
Mam chyba niezbyt dobrą wiadomość . Zamówiłem sobie w ASO filtr modułu MA o nr 55238665 (numer od lat się nie zmienił) i dobrze ze go w sklepie obejrzałem a nie wziąłem w ciemno . Jak wiemy ten filtr który wyciągaliśmy z naszych MA można było wykręcić wyczyścić i wkręcić z powrotem -siatkę miał trwałą metalową więc praktycznie niezniszczalny . Niestety takich już nie ma w sprzedaży,ten filtr w obecnym wydaniu ma siatkę plastikową podobną do tej z filtra turbo tylko chyba nie aż tak drobną ale nie wróże mu jakiejś sporej trwałości. Ciekawi mnie skąd ta zmiana ,może się wycwanili żeby ten filtr był jednorazowego użytku i trzeba go będzie wymieniać zamiast czyścić?
Filtrowanie może mieć lepsze niż siatka metalowa. Co do trwałości to jednak nie turbina więc może plastik wytrzyma dłużej niż w śrubie turbo. Mnie martwi brak bypassa kiedy siatka się zapcha jeśli jest drobniejsza a przy wymianach książkowych i na zimno to całkiem realne.
Bo ja wiem, oglądałem jedną 1.4 170 kucy (trochę z ciekawości, bo to jednak nie mój target, a że akurat byłem przejazdem, to zajechałem bo kolor i wyposażenie było ciekawe). Produkcja końcówka 2012, polska dilerka, eksploatowany głownie w trasie serwisowany w ASO jak FAP wymaga czyli co 30k ;) W każdym baz razie auto było po wymianie modułu MA przy przebiegu 62k. Domniemuję po dacie produkcji że był już pozmianowy. Jak widać nie ma reguły :(