łał to gnałeś na zabój ja tez spróbuje eko jazdy zobaczymy
Printable View
łał to gnałeś na zabój ja tez spróbuje eko jazdy zobaczymy
Żuczek gratuluje wyniku, wątpie, że do takiego się zbliże. Spróbuje w czwartek zejść poniżej 6 litrów jak się uda to już będzie coś:)
Jazda wymagała dużego poswięcenia, to fakt, miałem wrażenie że będe jechał dwa razy dłuzej niż zwykle ale w rzeczywistosci nie było tak źle. Nie raz mnie kusiło żeby przycisnąć, jak na tyłku siedział mi jaki koles i czaił się do wyprzedzania :) W każdym bądź razie ten test udowodnił, że jednak Multiair obniża spalanie - dwa lata temu dokładnie na tym samym odcinku prowadziłem Bravo 1.4 T-jet 150 KM i też próbowałem jechać eko. Spalił prawie litr więcej chociaż srednia prędkosć była o kilka kilometrów niższa.
To wy sobie gratulujcie, a ja i tak nie wierzę. Szerokości. :D
nie ma takiej opcji, bo testowany jest sam silnik na hamowni bez samochodu, poczytaj sobie dyrektywe unijna
- opisany nr w katalogu - akurat nie posiadam pod reka, chcialem sie troche podroczyc z producentem w sadzie,
ale jest dokladnie napisane w katalogu cyt. z pamieci "spalanie i emisja spalin zgodnie z dyrektywa UE 199/......."
i taki zapis powoduje ze mozna sobie argumenty na temat spalania samochodu w buty wsadzic
--
pozdro
olo
Ja nie kupiłem alfy żeby patrzeć na spalanie i liczyć każdą 0,1l paliwa....
Rozszywrowaliście nas:) Razem z Zebrosem155 pracujemy dla Alfy a tak dokładnie to dostaliśmy za darmo po Giulietcie żeby rozśpiewywać na forum jaki to doskonały samochód;)
Kolego Aiwański - zanim zaczniesz posądzać innych forumowiczów o pisanie nieprawdy przejedź chcociaż ze 100 km na drodze krajowej w trasie jadąc ZGODNIE Z PRZEPISAMI KODEKSU DROGOWEGO. Nawet nie stosując specjalnie ekodrivingu zejdziesz spokojnie do 6 litrów.
No nikt chyba nie kupował, ale jak się ktoś naczyta, że można zrobić 5,3 litra, to potem będzie zły, że mu pali dużo więcej. Mój problem z tymi opiniami jest taki, że nawet jak jądę jednostajnie z 70-80 na godzinę, to mi auto w pomiarze chwilowym (zwykle zaniżonym) pali WIĘCEJ. No więc nie wiem, jak kolegom może wyjść te 5,3 ze ŚREDNIĄ 73 kmh, która nota bene jest całkiem dobrą średnią i wcale nie oznacza emeryckiej jazdy.
Ale może nie wiem, mam za szerokie opony, czy zawsze pod wiatr. :)
- - - Updated - - -
No właśnie też czytałem, że te unijne normy spalin są kompletnie niewiarygodne... A skoro Unia ciśnie na obniżenie emisji CO2 i rozlicza producentów ze średniej emisji spalin ze sprzedanych aut, to nawet nie chcąc specjalnie oszukiwać klientów, są oni zainteresowani, aby wskazać minimalne emisje dwutlenku i spożycie paliwa. Ale słyszałem, że zaklejają taśmą wszelkie otwory w aucie, odłączają alternator, zmieniają opony, zdejmują antenę, etc. Nie wiedziałem, że to można robić całkiem "na sucho". To pewnie niedługo będą to obliczać uruchamiając jakąś symulację na komputerze...