Tak tak. Mogę zdemontować i wysłać panel :)
Mam stary zwykły to auto będzie jeździć ;)
Wymiziane S3 mini!
Printable View
Tak tak. Mogę zdemontować i wysłać panel :)
Mam stary zwykły to auto będzie jeździć ;)
Wymiziane S3 mini!
- juz całkiem zapomniałem o tej sprawie.
- chyba nie bedzie potrzebny wtyk do klimatronika, nie widziałem na oczy klimatronika z wersji 02.
- wysyłam PW do kolegi jaboleq.
Spoko, jutro wysyłam.
Cieszę się jak głupi do sera (przydałby sie skaczący emotikon)
Ale tak na serio to naprawdę sie cieszę.
- moduł klimatronika już mam na stole.
- może ktoś podać schemat połączeń do klimatronika od 156, tak aby była masa, + 12 V i linia K w rozbiciu na wtyczki niebieską, białą, zółtą.
- awarii uległa stacja robocza i instalki ePera, autoDaty znikneły.
- jak tylko dam sobie radę z reinstalacją systemu i postawieniem programów to zabieram się za moduł.
AutoData 3.38 pinologia: 5B ign, 10B - battery, 8B linia K, 14A GND, auto 2.4 JTD rok 2001 - 2003.... tylko jakie to wtyczki, kolory ??? powyżej daty 2003 autodata nie ma już schematów.....
- moduł odczytany, czekam na potwierdzenie schematu połączeń.
- a co dalej z tym fantem ?
- nawet po zaprogramowaniu trzeba się na miejscu podłączyć do liniik K aby zobaczyć czy procesor działa.
- bo inaczej to będziemy wysyłać do testow zablokowane moduły.
- tak jest w giuliettcie, wgranie innego wsadu z MA do JTD powoduje zablokowanie procesora.
- a w tych innych klimatronikach też jest takie okienko z IDC-10, czyli interfejsem J-TAG ?
- może przez J-TAG-a zgrywać oprogramowanie flasha i eepromu, muszę nad tym pomyśleć.
- J-TAG interfejs to chyba 25 zł cena.
Z eLearn - może nie dotyczyć tego klimatyzatora tylko wersji przed FL - do po FL ciężko o schematy.Cytat:
Opis funkcjonowania
Centralka układu klimatyzacji M70 jest zasilana poprzez wyłącznik zapłonu (INT/A) na styku 8 złącza A, przez obwód zabezpieczony bezpiecznikiem F6 , znajdującym się dodatkowej skrzynce bezpieczników B98B; zasilana jest bezpośrednio z akumulatora na styku 4 konektora A obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem F10 w skrzynce bezpieczników B1 .
Centralka układu klimatyzacji M70 zasilana jest także poprzez wyłącznik zapłonu (INT/A) - do styku 7 konektora A w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F4 , znajdującym się dodatkowej skrzynce bezpieczników B98B.
Po włączeniu świateł pozycyjnych podświetlone zostają wyłączniki sterujące po przesłaniu zasilania do styku 5 konektora A w obwodzie zespołu przełączników pod kierownicą H5 zabezpieczonym bezpiecznikiem F4 w dodatkowej skrzyncebezpieczników B98B .
Styk 3 konektora A M70 połączony jest z masą.
Z centralką M70 połączone są czujniki K87 (czujnik dolny prawy powietrza mieszanego - złącze B - i lewy - złącze A), K88 (czujnik górny prawy powietrza mieszanego - złącze B - i lewy - złącze A): styki te otrzymują odpowiedni sygnał masy odniesienia ze styku 1 konektora B i przesyłają sygnały do styków 19, 20, 25 i 26 złącza A M70 .
Czujnik powietrza wnętrza nadwozia K89 otrzymuje również odpowiedni sygnał masy ze styku 1 konektora B i przesyła sygnał do styku 1 konektora A M70 . Czujnik K89 wyposażony jest w wentylator zasilany poprzez wyłącznik zapłonu, aby mierzyć rzeczywistą temperaturę wewnątrz nadwozia, a nie temperaturę zatrzymanego ciepłego powietrza wewnątrz deski rozdzielczej.
Czujnik promieniowania słonecznego K90 informuje centralkę o ilości ciepła wytworzonego promieniowaniem słonecznym: zasilany jest napięciem 5V przez styk 6 centralki M70 i wysyła dwa sygnały: do styku 24 dla prawej strony i do styku 33 dla lewej.
Czujnik obecności spalin (A.Q.S) K64 przesyła sygnał sterujący recyrkulacji (obiegu zamkniętego), gdy wskaźnik zanieczyszczenia powietrza przekracza określoną wartość progową zanieczyszczeń: zasilany jest na styku 1 w obwodzie zasilanym poprzez wyłącznik zapłonu (INT/A) zabezpieczony bezpiecznikiem F15 w skrzynce bezpieczników B1. ; styk 2 połączony jest z masą, a styk 3 przesyła sygnał do styku 16 konektora A w M70 .
Czujnik zaparowania K03 zasilany jest na styku 2 poprzez wyłącznik zapłonu (INT) w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F4 w skrzynce bezpieczników dodatkowej B98B ; styk 1 połączony jest z masą, a styk 15 przesyła sygnał do styku 15 konektora A w M70 .
Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się w lusterku wstecznym zewnętrznym P60 : czujnik połączony jest na styku 21 konektora A M70.
Układ klimatyzacji wyposażony jest w siłownik przysłony recyrkulacji (N82 ), dwa siłowniki mieszania powietrza (N78 i N79) i rozdzielania powietrza (N80 ).
Siłownik przysłony recyrkulacji N82 sterowany jest przez centralkę M70 ze styków 18, 19, 20 i 21 konektora B.
Siłowniki mieszania powietrza N78 i N79 sterowane są przez centralkę M70 odpowiednio ze styków 14, 15, 16, 17 i 10, 11, 12, 13 konektora B.
Siłownik przysłony rozdzielania powietrza M80 sterowany jest przez centralkę M70 ze styków 23, 24, 25 i 26 konektora B.
Regulator elektroniczny M72 włącza poprzez przesłanie sygnału masy elektrowentylator N85 z różną prędkością: wentylator zasilany jest 'poprzez wyłącznik zapłonu' (INT/A) w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F6 w skrzynce bezpieczników dodatkowej B98B . otrzymuje na wejściu sygnał sterujący z centralki ze styku 22 i wysyła sygnał sprzężenia zwrotnego do styku 9 konektora A M70.
Elektrowentylator N85 zasilany jest bezpośrednio przez obwód zabezpieczony bezpiecznikiem głównym maxifuse A/C B99 .
Do styku 18 konektora A M70 przesyłany jest sygnał prędkościomierza z modułu E10 : analogicznie do styku 17 konektora A M70 przesyłany jest sygnał obrotów silnika z modułu E15 .
Do styku 2 konektora A M70 przesyłany jest sygnał temperatury silnika, który przesyłany jest z centralki sterującej silnika M10 , lub z odpowiedniego czujnika K35 .
Styk 11 złącza A M70 steruje włączeniem sprężarki Patrz E6021 WŁĄCZENIE TURBOSPRĘŻARKI .
Witam Bubu321
Więc tak:
Ja ma ze 3 klimatroniki - ale tylko w klimatronikach ...4750 DX i ...4760 SX jest to męskie gniazdko wlutowane (pod czarną wsuwką) - w tym pozostałym są pola lutownicze na płytce ale złacze nie jest wlutowane.
Niebieska i biała wtyczka Cię nie interesuje.
Wtyczka żólta na schemacie jest oznaczona jako A - i ta Cie interesuje.
Pin13 idzie na pin9 gniazda OBD2 (pewnie linia K)
Pin8 +12V po stacyjce
Pin4 +12V
Pin7 +12v po stacyjce
Pin5 +12v właczenie świateł podaje tu 12v
Pin3 - masa
Numery pinów są na wtyczce
W gnieździe na płytce klimatronika pin1 znajduje się w rzędzie równoległym i najbliższym gniazda niebieskiego, blisko krawędzi klimatronika - najdalej od wyświetlacza. Pin13 w tym samym rzedzie - najbliżej wyswietlacza.
Pin14 w rzędzie dalszym od gniazda niebieskiego - przy krawędzi - najdalej od wyświetlacza, pin26 w tym samym rzędzie najbliżej wyświetlacza.
Jak zwykle namotałem - ale mam nadzieję że zrozumiale. - a może rys:
wyświetlacz
26 13
25 12
24 11
23 10
22 9
21 8
20 7 niebieska
19 6 wtyczka
18 5
17 4
16 3
15 2
14 1
krawędź
Jajby co to mam klimatronika ...4750 Dx - czyli angol z gniazdkiem jtag - mogę podesłać do próbnego zaprogramowania (do testów)