-
Witam, w moim 2.2jts świeci check, komputer pokazuje błąd P0016 i duże wahania na wyprzedzeniu zapłonu, rozrząd ma 40kkm. Błąd był skasowany i ponownie pokazał się po przejechaniu 100km. Rozrządu nie słychać. Czy może być tak, że nie łączy kostka od czujnika położenia wału czy raczej rozrząd?
-
Raczej rozrząd
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...aust_revs.html
Jaki wcześniej rozrząd zakładałeś, jak często w ciągu tych 40 000 km zmieniałeś olej i jaki to był olej?
Statystyki prowadzę :)
-
rozrząd FEBI, olej nie rzadziej niż 10kkm Castrol gtx 5w40
-
Moim zdaniem jak na zamiennik rozrządu (dokładniej jego cenę w porównaniu do ori zestawu) taki przebieg to całkiem dobry wynik.
-
Co dokładnie z rozrządu było wymienione?
-
2 łańcuchy, koła zębate i wariatory, wszystko po za ślizgiem górnym
-
Musiałeś wymieniać wariatory? Ja u siebie wymieniłem tylko ten dłuższy łańcuch, dolny ślizg, koło zębate wszystko z zestawu swag i po 25 tys km narazie żadnych błędów. Też mi przed wymianą wyskakiwał ten błąd. Podmiana elektrozaworu na wydechowym nic nie dała, ale możesz spróbować może w Twoim przypadku wystarczy tylko go podmienić/wymienić
-
Niby nie musiałem ale zrobiłem to profilaktykcznie, jeżeli byłby to faktycznie wyciągniety łańcuch to czy jest możliwość naciągnąć go jeszcze, wiem że to działanie na chwilę ale czy jest to w ogóle możliwe
-
-
Tak jak napisał kolega Magil nie jest to możliwe. Dodatkowo jazda z wyciągniętym łańcuchem może spowodować wytarcie zębów na wariatorach, więc na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw podmienić elektrozawór, a jesli to nie pomoże to wymieniłbym sam łańcuch na ori i napinacz ori.
Ciekawi mnie jeszcze czy utrzymywałeś poziom oleju na max czy jeździłeś i zmieniałeś ok 10tys km, bez kontroli i dolewki?