Zostawić EGR podłączony. Check będzie się świecił (niezgodność mas powietrza) ale bez trybu awaryjnego.
Printable View
Zostawić EGR podłączony. Check będzie się świecił (niezgodność mas powietrza) ale bez trybu awaryjnego.
Dzięki Jutro podłącze Egr i jakoś go tam przymocuję... Dzięki;) Dzisiaj już mam dosyć hehe najbardziej męczące było założenie paska alternatora z rozrządem dużo prościej poszło:)
MarcinDGR mam do Ciebie pytanie, do innych również, jestem na etapie rozkręcania głowicy w tej chwili w poszukiwaniu dwóch brakujących z kolektora klapek... Pozostałe dwie wywalam, cały mechanizm też, zostawiam sterowanie, niech sobie kręci jak chce, klapek nie będzie ;) Pytanie tylko, czy lepiej porządnie zaspawać te otwory, czy jednak kupić gotowe zaślepki? Obydwa rozwiązania będą dobre? Pomińmy proszę spekulacje na temat tego jak się ktoś przykłada do spawania :) Będzie to najlepsza możliwa robota, tylko czy to po jakimś czasie nie wywali dziury? Widziałem, że niektórzy gwintują otwór i wkręcają śrubę .... Czekam na Wasze opinie.
Szukam dalej tych dwóch klapek, jak już jestem tak daleko to sprawdzę od razu turbinę ...
P.S. Te klapki są żałosne, materiał gorszy niż w zabawkach dla dzieci, ponadto one są tylko do ośki zgrzane, to nie ma prawa długo działać ... kupujesz alfę z tym shitem i możesz klepsydrę odwracać :P
Ja wyciągałem klapki i dziury zaślepiałem śrubami zamkowymi fi6 25mm i główkę szlifowałem na prostokąt,do tego śrube tą dawałem na mase Dirko i podkładki powiększane+ po dwie nakrętki skontrowane i na koniec jeszcze uszczelniałem masą dla 100% pewności.Nie odpadnie i nie odkręci się na pewno.W kanale mamy łepek śruby zaokrąglony wiec jest to duży plus a jak byś spawał to może kolektor się odkształcić;)
Nie wiem czemu ale moja po postoju teraz kręci długo na rozruszniku żeby odpalić tak jak by paliwo się cofało. Co może jej być?
dariojaydee ja gwintowałem i wkręcałem śrubki (kolektor plastikowy MM). Druga opcja to spawanie. Z gotowymi zaślepkami słyszałem że różnie, może strzelić kolektor (jak zła średnica). Dziury nic nie wywali, tam nie ma ciśnienia stu atmosfer ani wysokiej temperatury. Po prostu ma być szczelne i tyle.
Przy spawaniu ważne, żeby tylko zasmarkać dziurę a nie przegrzać kolektora, bo jeszcze dołożysz sobie planowanie do zrobienia.
Witam,
Nie potrafię dobrać kolektora ssącego do mojej AR :( kilka miesięcy temu poprzedni mechanik który wymieniał olej czyścił mi zawór EGR, ale przekręcił mi śruby i zarwał gwinty co powoduje rozszczelnianianie. Potrzebuje wymienić jedną część kolektora i chciałbym jakiś używany kupić. Z tym ,że jak patrzę na aledrogo to nie jestem do końca pewny co by pasowało ;(
maras14 chcesz powiedzieć że jak dasz dolną zaślepkę zamiast tej przy kolektorze to wtedy nieszczelność przy samym EGR nie będzie miała znaczenia? Możesz wytłumaczyć jakim cudem?No chyba że coś źle zrozumiałem.
Jedynie turbo będzie pompować w atmosferę, taki niuansik :D
Kotowicz nic nie wymyślił? A EGRa razem z podstawą nikt nie sprzedaje na allegro? Zapytaj w części-fiat-alfa może akurat mają, Dąbrowa pod Poznaniem (Wysogotowo, te rejony), tel. 531 122 100 albo 531 122 500
Nie wierzę, że mam aż taki fart ... na 4 cylindrze są ślady na tłoku, takie odkształcenia, sprawdzę teraz szczelność tego tłoka... aczkolwiek po wykonaniu pomiarów to na 3 cylindrze było za małe ciśnienie... Nie wiem Sprawdzę to później ponownie po złożeniu do "kupy".
Turbo zdjęte, teraz będę rozbierać i czyścić kierowniczki ... jak wszystko to wszystko ;)
Zastanawia mnie tylko jeden fakt ... jestem 3 właścicielem tego auta, a po uszczelce od głowicy widać, że ktoś już tam był ... pytanie czy był na tyle idiotą, żeby wywalić klapki które tam wpadły, a pozostawił dwie w kolektorze? Nie sądzę.
Objawy? Zaczęło się od tego, że na trasie, gdzieś setny kilometr nagle spadła moc, jakby przyhamował mi sam biegami, podczas jednostajnej jazdy około 55 km/h. Zatrzymałem się, podniosłem klapę a tam "cykanie". Choooy do domu 10 km, chyba dojadę. Dojechałem, zgasiłem, następnie odpaliłem, działa ale jest cykanie. Więc auto na warsztat do teścia :) Po pierwsze zaczął się problem z odpalaniem później i potrafił zacharczeć, zaciągnąć .. nie wiem jak to nazwać i niemożliwie klekotał... Wpadłem na czyszczenie kolektora ssącego i zaworu EGR (częściowo zaślepiony by nie było błędu w komputerze), no a dalej to już po wyjęciu kolektora decyzja o rozbieraniu dalej i czyszczeniu wszystkiego co możliwe, sprawdzenie wtryskiwaczy itd ... praktycznie cały silnik mam na glebie... To będzie dobrze zrobiona alfa :P Szukam tylko teraz dobrych nowych uszczelek, szczególnie pod głowicę. Macie jakieś opcje? Są jakieś komplety? Tą pod głowicę chcę dać konkretną, wiadomo, chyba najważniejsza.
To ciekawe, że jak wpada klapka, to w większości przypadków jest to trzeci cylinder.
Nie chcę być złym prorokiem ale z tym ciśnieniem na trzecim nie będzie lepiej. Potem zaczyna się problem z odpalaniem itd.
Dużo mniejsze jest ?
Dokładnie to samo zauważyłem, przeważnie 3 cylinder. Ciśnienie podobno było sporo mniejsze, nie wiem ile dokładnie, teść podpiął pod kompa i tyle mi powiedział... Jak sprawdzimy szczelność "próbą naftową" ... będzie okej i poskładamy do kupy to jeszcze raz sprawdzimy to ciśnienie... Kolektor był mega zasyfiony, ta część do EGR prawie cała w sadzy. Wszystko wyprane i błyszące.
Muszę chyba sprawdzić również korekty na wtryskach, nie znam się tak bardzo na mechanice, ale czy jeśli wtrysk daje za mało paliwa, to rzeczywiście ciśnienie będzie niższe? Jak to wygląda? Na fizyce uciekałem w szkole :P
Ciśnienie niższe na 3 cylindrze, ale uszkodzenia mechaniczne tłoka na 4 cylindrze ... a klapki wyrwało z 2 i 3 "dziury" w kolektorze, czyli te środkowe. Póki co nadal ich nie znalazłem ... jeśli poleciały do wydechu to pewnie zatrzymały się na DPF prawda to?
Po pierwszych oględzinach tak na prawdę, "rzekomi specjaliści" podejrzewali, że do wymiany są zaworki hydrauliczne, tzw. szklanki, bo "tłukło"... ale zawory są okej, wtryski mechaniczne też okej...
Ahh te Alfy 1.9, nie ma co ich tak zachwalać, są tak samo awaryjne jak 2.0 :D "szit sztorm" się zacznie? :P
Dokładnie, masz gdzieś zapisany pomiar ciśnienia na tłokach? Wtryskiwacze sprawdzałeś i? Pewnie lał któryś ? ( ktoś nawet pisał tutaj, że właśnie tak doszedł do wniosku, że mogą być to klapki :) ). Niezła baza wiedzy się robi w tym temacie na nieszczęściu posiadaczy dupnych kolektorów.. :/
P.S
Up nie odświeżyłem stronki :)
Czyli uszkodzony 4 cylinder, ale klapka tam była, tak? No to cuda.
Ciśnienie w cylindrze jest zbyt niskie nie przez wtrysk tylko przez mechaniczne uszkodzenie lub zużycie. Komputer widząc ,że silnik kuleje na jeden cylinder powiększa korektę na tym cylindrze (daje więcej paliwa) żeby wyrównać pracę silnika
Teoretycznie nieszczelność na kolektorze powinno skutkować wyższą korekta dodatnią. I tak jest w przypadku na przykład puszczającej uszczelki wtrysku, uszczelki. Czyli tam gdzie przedmuchy są znaczne. Jeśli chodzi o kompresję... jakiś tydzień temu była u nas Alicja ze znaczną utratą kompresji na jednym cylindrze. Korekty były ok i silnik pracował poprawnie. Tylko lekko ciężej zapalał.
Pisałeś, że to już było rozbierane. Więc poprzednik miał problem z klapami i niektóre uszkodzenia powstały wcześniej. Silnik pracował w miarę dobrze więc zamiast wywalić klapy z kolektora zamontował nowy kolektor z kompletnymi klapami. I taki sprzęt poszedł do sprzedaży. Ty kupiłeś. Stąd uszkodzenia w innej lokalizacji niż tobie się przydarzyło.
Możesz mieć rację, taka wersja wchodzi w grę... Natomiast powtarzam, mam uszkodzenie mechaniczne na 4 cylindrze, a słabsze ciśnienie na 3. Klapek nie znalazłem nigdzie, nie wiem gdzie one są.
Poskładam wszystko po oczyszczeniu i postaram się wrzucić jakieś fotki. Wymienię uszczelki na nowe, te na wtryskiwaczach również. Sprawdzę korekty i wtedy powinno się wyjaśnić... Szkoda, że nie mam dokładnych parametrów ... ale niestety nie wszyscy są tacy dokładni, chciałem cyferki a dostałem odpowiedź - jeden sporo mniejsze ciśnienie - trzeci.
Wracam z tematem i fotkami.
Rozebrana została turbina i chyba tam jednak wpadła klapka, wirnik jest zmasakrowany, chociaż nie ma luzów... będzie oddawany do regeneracji, podejrzewam wymianę wirnika oraz kierowniczek - zacinały się, a przez tę blaszkę chyba również powyginały.
Klapki nie znalazłem, możliwe żeby ją zmieliło?
Mam do Was sprawę, mianowicie może dysponuje ktoś numerami seryjnymi uszczelek głowicy, silnika, ogólnie? Muszę nowe dać...
Kolektor już zrobiony, nagwintowane i wkrecone śrubki fi6 na klej.
Poniżej fotki robocze:
Załącznik 213198Załącznik 213199Załącznik 213200Załącznik 213201Załącznik 213202Załącznik 213203Załącznik 213204Załącznik 213205Załącznik 213206Załącznik 213207Załącznik 213208
Ty masz rozwalony 3 i 4 a ten 3 to już śmietnik raczej.
Wysłane z mojego SM-A500FU
dariojaydee a masz jakieś fotki z gwintowania i zaślepienia kolektora?
Ale co rozwalone 3 i 4? O zawór czy cylinder Ci chodzi? Żaden śmietnik, zarówno zawory jak i cylindry są w porządku, te małe zadrapania na 3 zaworze nie są żadnym problemem. To zdjęcie dziwnie wyszło, może dlatego, że była robiona próba szczelności naftą, wszystkie cylindry są szczelne.
Niestety nie robiłem, jest już poskładany kolektor więc nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia. W każdym razie, przygotowanie kolektora zajęło jedną noc, tj. dokładne oczyszczenie z sadzy. Potem gwintowanie i śrubki fi6 na klej - 10 min roboty.
Tak z rana do poczytania ;)
http://m.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja,xje9m
Ale co rozwalone 3 i 4? O zawór czy cylinder Ci chodzi? Żaden śmietnik, zarówno zawory jak i cylindry są w porządku, te małe zadrapania na 3 zaworze nie są żadnym problemem. To zdjęcie dziwnie wyszło, może dlatego, że była robiona próba szczelności naftą, wszystkie cylindry są szczelne.
Niestety nie robiłem, jest już poskładany kolektor więc nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia. W każdym razie, przygotowanie kolektora zajęło jedną noc, tj. dokładne oczyszczenie z sadzy. Potem gwintowanie i śrubki fi6 na klej - 10 min roboty.[/QUOTE]
Witam ja mam pare fotek Załącznik 214060Załącznik 214061Załącznik 214062Załącznik 214063Załącznik 214064Załącznik 214066
dzięki darek159. Kupie śruby M6x12 i M6x10, bo wygląda jakby 12mm były za długie. Może to tylko złudzenie.
Poza uszczelką kolektora ssącego np ELRING, loctite do uszczelnienia i zabezpieczenia gwintów, czy coś jeszcze jest potrzebne?
Czym czyścicie z nagaru? Nafta? Środek do kominków?
Ja czyściłem benzyną ekstrakcyjną i specyfikiem do rusztów o nazwie Grill, do tego oczywiście mechanicznie w dużej mierze. Myjka ciśnieniowa zrobiłaby robotę też.
Pod łeb śruby możesz smarknąć jeszcze jakiegoś sylikonu albo kleju do szyb. Ja dałem tylko klej na gwint i nie śpię spokojnie :D
mam pytanko dotyczące klap
rano auto nie równo pracuje potem mu przechodzi
zrobiłem test przelewowy i sprawdziłem korekty
przelewowy ok ale korekty na 1 2 i 4 cyl ujemne a na 3 dodatnie 3.88
czy to wina tych nieszczęsnych klap?
jest możliwe aby jedna klapa wariowała?
Już w innym temacie pisałem ci, że możliwe. Nie wiem czemu tak jest ale najczęściej zaczyna się problem od 3 cylindra. Zmierz kompresję, bo to da ci informacje co tam się dzieje. Dopytywaniem się niestety nie wiele pomożesz. Trzeba zadziałać.
Jeżeli któraś wtyczka wtryskiwacza traci kontakt, to zazwyczaj też jest to właśnie 3-ci cylinder.
zamieniłem 3 wtrysk z 1
ciężko cokolwiek wyczyścić przy tej wtyczce. ciasno tam przy tych blaszkach:)
po zmianie 3 nie odbiega już tak bardzo od pozostałych wtrysków
1 -0.48
2 1.41
3 -2.19
4 1.23
tak
Teraz jest dobrze czy nadal coś nie gra?
Witam, podepnę się pod temat ;) Kolega rozbiera swój silnik 1.9 150 i połamał taki element . Jak się to ustrojstwo nazywa i czy posiada ktoś numery tego ? Eper nie zna takiego elementu.. Plastikowa rurka/króciec zaznaczony na czerwono.
Załącznik 217382
Tylko do tego przychodzi jakiś wężyk, to to a pewno zaślepione ma być ? Dziwne trochę, bo z 2 strony normalnie przychodzi krótki gumowy wężyk..