Witam. Moja alfa już jest sprawna. Nie pojawia się już awaria silnika. Problemem było sitko w tym, elektrozaworze:) Dzięki wszystkim za pomoc.
Printable View
Witam. Moja alfa już jest sprawna. Nie pojawia się już awaria silnika. Problemem było sitko w tym, elektrozaworze:) Dzięki wszystkim za pomoc.
...no i stało się, auto jeździ jak trzeba :D dzisiaj przez cały dzień jeździłem, testowałem, katowałem i zamulałem, nic nie wyskakuje a auto jedzie aż miło, troche złotówek poszło ale nie ma nic za darmo. Co do usterki to uszkodzony był element o którym nikt wcześniej nie wspominał, nigdzie się nie przewinął i sam nawet nie wiedziałem że coś takiego tam jest, mianowicie uszkodzony był "czujnik przepływu powietrza"{czy jakoś tak} przy turbinie, mechanik po sprawdzeniu niemal wszystkiego ( EGR, overboost, przepływomierz itp) dorwał jeszcze ten czujnik, po podmianie na drugi auto zaczęło jechać, wcześniej max. obroty silnika były na poziomie 4600obr/min, teraz wchodzi na ponad 5000obr/min., zdjęcie tego elementu wrzucam na forum, z prawej strony wchodzi wtyczka, z lewej oczko montażowe, sam czujnik wystaje w miescju gdzie go trzymam na zdjęciu, może komuś się to przyda:
http://img24.imageshack.us/img24/5610/dsc00024xx.jpg
Uploaded with ImageShack.us
jaka cena tego czujniczka ?
Hmmm to albo ja coś namieszałem albo mechanik...w sumie tak to jest jak się naprawia samochód na odległość przez pośrednika (ojca), tak czy inaczej auto jeździ i póki co wszystko gra.
ps. widziałem wcześniej ten czujnik od doładowania turbiny i miał on napis Bosh i chyba nawet coś było na nim niebieskiego ;)
Dokładnie to czujnik ciśnienia doładowania - od niego należy zaczynać w pierwszej kolejności (zresztą tak jest napisane na pierwszej stronie) - jak czyszczenie nie pomaga to się go wymienia....
Tak komp wywali jego błąd - czujnik wykrywa przeładowanie, a często po prostu nagar+olej sklejają go w jednym położeniu
Kilka postów wcześniej napisał, że ma wymieniony na nowy czujnik ciśnienia doładowania i nic a teraz pisze, że znów ma wymieniony i jest ok.???
U mnie już jest bardzo kiepsko. Za każdym przyspieszeniem >=3000 obr/min wywala błąd i mam nadzieje, że to tylko przypadek że sprawa pogorszyła się po przeczyszczeniu i całkowitym zaślepieniu EGR.
Na samym początku mechanik wyciągnął ten czujnik, wyczyścił i nic się nie zmieniło, potem podmienił z drugiego auta ten czujnik i też nie było efektu więc wsadził stary z powrotem i szukał przyczyny takiego zachowania dalej...być może po wymianie/sprawdzeniu/wyczyszczeniu wszystkiego co się dało i ponownej wymianie czujnika pod koniec sytuacja się zmieniła.