miałem ten sam problem, chłodnica klimy do wymiany ,cała była zalepiona syfem i robactwem
Printable View
Gdzie w FESie jest moduł klimatyzacji? Używam wersji 2.6 i widzę jedynie silnik, abs, poduszki itd... ale modułu klimatyzacji nigdzie. Gdzieś wewnątrz programu szukać czy zmienić na inną wersję???
U mnie również klima powyżej 30 stopni się nie załącza. Gdy jest chłodniej włącza się dopiero gdy silnik dojdzie do 90 stopni.
U mnie to samo ciśnienie nie schodzi poniżej 22 dobija do 30 i rozlacza sprezarke w ten upał. Czyli to wina chłodnicy? To jest ta pierwsza co muchy zbiera tak? Czy może to też być wina jeszcze czegoś?
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Witam,
Lato w pełni to i pytań o klime dużo. Mianowicie też mam problem.
Dzisiaj odebrałem auto od mechanika (wymiana sprzęgła, demontaż skrzyni, wózka itp). Po wyjechaniu z warsztatu okazało się, że klima nie działa.
Sprawdziłem MESem:
- Wentylator na wolnych obrotach się nie załącza (tylko wysokie) po ruszeniu kablami się włącza, więc pewnie wtyczka,
- Ciśnienie klimatyzacji (silnik wyłączony) w MES: 1.9Bar
- Test przekaźników ok, cyka i słychać jak sprzęgiełko się załącza,
Jeśli chodzi o ciśnienie to nie jest za niskie? Czy wentylator na wolnych obrotach ma wpływ na klimatyzację?
Co mogę sprawdzić żeby wiedzieć co się stało?
Z góry dzięki za odpowiedz i podpowiedzi : )
eLearn i otwórz sobie schemat elektryczny, poczytaj opis i będziesz dużo wiedział odnośnie jak to działa.
co do ciśnienia nie wypowiem się, z obserwacji wiem że jak pracuje klima to lata pomiędzy ok 12-18Bar w cyklu ok 30sek - tak przynajmniej było w mojej poprzedniej JTDM, a w TBI nie mam pojęcia bo ani w MES ani w AlfaOBD nie ma parametru ciśnienia czynnika klimatyzacji.
Poczytałem sobie i już jestem mądrzejszy, tylko nadal nie wiem jakie jest minimalne ciśnienie, aby sprężarka się załączyła. Czy 1.9 bar to za mało itp.
MES ma taką opcję ponieważ wczoraj to sprawdziłem, połączyć się wystarczy z silnikiem i jest tam parametr A/C pressure i u mnie przy wyłączonej jak i włączonej klimatyzacji jest 1.9 Bar dlatego że nie chce się załączyć. Dlatego jakby ktoś był w stanie sprawdzić jak te parametry wyglądają u niego byłbym bardzo wdzięczny.
Sam się wybrałem do serwisu celem nabicia mi klimy ponieważ podczas jazdy klima schładzała kokpit przez 5 s a potem był tylko ciepły nawiew przez 15s i tak w kółko. Finalnie, nabili mi 485, na postoju działa, ale na trasie ten sam objaw co wcześniej + przy 2tyś obrotów brzęczenie. Zastanawiam się czy opuścić do 460 czy nabić jak w książce 550. Ciągle brak logicznego wyjaśnienia tych rozbieżności. Gość stwierdził że może być chłodnica do wymiany :-/ nie sądzę. Pierwsze nabijanie miałem w Lutym tego roku i od tego czasu zaczeły się moje problemy z klimą.
Jak już to zrobisz, to daj znak czy się poprawiło bo mam podobny problem. No i ile za to zapłaciłeś?
Ja w 2.4 ostatnio nabijałem 550 i chodzi mi malinowo. Jak było mniej to brzęczało czasem i średnio chłodziła. Ale ja mam kompresor zexela.