pojeździłem i było ok do dziś
wywaliło chech engine i błąd p2013 coś o błędzie klap rząd 2 za wysokie napięcie
idzie się dobrać do sterownika tych klap bez ściągania kolektora?
Printable View
Witam. Jako że temat dotyczy kolektora to podepnę się tutaj. Czyścił ktoś samodzielnie kolektor w 2.0 jtdm 170 km.? Ewentualnie ma namiar na jakiś opis wyjęcia kolatora w tym silniku?
Skoro nikt nic nie wie to może polecicie jakiś warsztat w okolicach lublina.
Ramirez pytaj w Moto delta w niemcach
Panowie, czy poda mi ktoś listę czesci jakie musze sobie kupić przed wyjęciem kolektora w 2.4? Tak żebym juz nie musiał latać co chwila do sklepu.
Uszczelkę pod kolektor, masę uszczelniającą do sklejenia rozpołowionych części kolektora i piankę do czyszczenia szyb kominkowych.
No i piwko :D
Jedno może nie starczyć ewentualnie warto tez mieć w zanadrzu relanium :lol:
Co do masy kup sobie masę Rainza Reinzosil lub Elring Dirko mała tubka 70ml spokojnie starczy na dwa kolektory i jak byś zwalał pasek z pompy to kup sobie profilaktycznie nowy bo wydatek niewielki, a będziesz spokojniejszy.
Pasek nowy profilaktycznie zakupie choć rozrząd miałem robiony przy 160k a teraz mam nieco ponad 200. Relanium sie przyda na pewno wiem to po doświadczeniach z paskiem alternatora :) no cóż wloszki trzeba dopieszczać nie to co niemieckie Brunhildy z ss.
Przeczytalem caly watek juz kiedys, teraz nie chce mi sie tego wertowac od nowa. Auto 2,4 mam aluminiowy kolektor. przebieg 211kkm. Zaluje ze nie robilem porzadku z kolektorem przy wymianie rozrzadu. Osttanio mam problem z egr, wymienilem na nowy. Pojezdzilem max 2 miesiace i znowu auto od dolu nie jedzie. mechanik rozebral egr i porownal do mojego starego i mowi ze ten nowy nie otwiera sie tak bardzo jak ten stary. ( no ale auto jezdzilo 2 miesiace normalnie wiec nie wiem co moglo sie stac teraz.) Przy okazji okazalo sie ze k.ssacy jest strasznie zawalony.(Auto na biegu jalowym delikatnie faluja obroty) Moze to od tej sadzy sie egr przycina?? Mysle ze w koncu pasowaloby sciagnac ssacy i zrobic z nim porzadek. Pytania:
1. spawac czy zaslepiac srubami?
2. jaki przyblizony koszt operacji z robocizna? poza aso ofcourse,(sredniej wielkosci miasto ok 50zl roboczo godzina w serwisie)
3. oczywiscie mechanizm klapek zdemontowany i wyprogramowany.
4. o czyms musze pamietac??
Tydzień temu własnoręcznie zaslepialem swój kolektor, przeczytałem też cały wątek
Ok. Przeczytalem caly watek drugi raz, juz prawie wszytsko wiem. Czy ten kolektor bedzie pasowac? http://allegro.pl/alfa-romeo-156-kol....html#imglayer
bo jest jeszcze taki i ten wydaje mi sie ze jest taki sam http://allegro.pl/alfa-romeo-156-2-4...710841891.html
Bo chyba lepiej wymienic na kolektor z 156 niz spawac??
Ten pierwszy wydaje mi się, że jest od wersji 10-zaworowej, a potrzebujesz od 20, czyli taki jak z tej drugiej aukcji.
Spawac - oszczędność 220 zł
No racja, sporo taniej wychodzi spawanie.
Dokładnie ceny kolektorów z 2.4 175KM poszybowały w górę. Kiedyś można było kupić za stówkę. Dziś 250-300zł wiec nieopłacalne. Za 50zł pospawają Ci twój.
Poszybowały, bo jest popyt na nie. Coraz więcej 159 na rynku. Ludziska wiedzą, jakie są ich wady i po zakupie pierwsze co, to allegro i kolektor ;)
Cześć, ktoś przekładał kolektor ssący od 156FL i jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda kwestia nastawnika od klap? Jest go jak przymocować? Chciałbym wstrzymać się z programowym usunięciem klap i zastanawia mnie czy będę mógł z tym spokojnie jeździć nie bojąc się, że nastawnik będzie musiał wisieć na kablu :D
Wałkowane tysiąc razy w tym wątku, nie trzeba programowo usuwać sterowania klap. Puszczasz nastawnik luzem (przymocuj do kolektora np) i tyle, niech sobie działa, nikomu nie szkodzi. Wywalenie klap to dla ogarniętego mechanika godzina roboty (np. przy wymianie rozrządu) i nie wymaga żadnej ingerencji w elektronikę.
Wiem, że nie wymaga ingerencji w elektronikę ale pytanie dotyczy czegoś innego. Mianowicie, powtórzę - chciałbym wymienić kolektor dolotowy na ten z 156FL a tam jak wiemy nie ma klap i nie ma też nastawnika jak się domyślam -stąd pytanie czy jest w tym kolektorze mocowanie dla nastawnika, czy trzeba kombinować i jakoś inaczej go mocować?
Nie ma mocowania - ale wystarczy go na dole opaską chwycić, ale już nie pamiętam do czego. Jeżdżę tak ponad rok i nie ma problemu.
A ja mam takie pytanko, na czym dokładnie polegało poprawienie kolektora ssącego silników diesla JTD w modelach po 2007 roku .? Bo po tygodniowym przeglądaniu tego forum mam mały mętlik w głowie ;-)
Polegało na spieprzeniu go jeszcze bardziej. Pozmianowe kolektory sa bardziej awaryjne.
O ile dobrze zrobiłem kiedyś reasearch to w 2.4 też poprawili metalowy kolektor poprzez zwiększenie średnicy otworów na osie klap. Zobaczcie że są w sprzedaży dwie średnice "zatyczek" do dziur po klapach wirowych.
Siema mam pytanie, chciałbym dorobić sobie takie korki do kolektora, AR 2.4 2006, 5 szt + 1 szt (ten mały) jakie są ich dokładne wymiary? mam kolektor po zmianie po 2007 roku. dzięki za wymiary jak coś.
Średnica średnicą a widziałeś jak to wszystko (oski i cała reszta) jest zrobione? Ja widziałem przy wyrzucaniu, można się usmiać.
No ale idzie to wydostać, zaślepić zaślepkami z allegro, wyczyścić kolektor i wszystko będzie szczelne?
Bo tak właśnie chcę zrobić.
Widziałem. Czemu w BMW E60 N47 czyli teoretycznie najbardziej pechowy silnik klapy wytrzymały 280 tyś km jak je sprzedawaliśmy były dobre a w Alfie roz...sia sie po 80 tyś? Wybitnie im się nie udał ten wynalazek. Zawsze byłem przeciwny poprawianiu fabryki i wywalaniu czegokolwiek ale po wydaniu prawie 2000 PLN na wymiane kolektora na nowy postanowiłem to kurestwo wywalić
Amen
Ten wynalazek jest nieudany w kazdym aspekcie. W wersji aluminiowej, to zwykly kolektor ze 156 w ktorym ktos zrobił kilka dziur i zamontowal pozal się boze klapy bez zadnego systemu lozyskowania. W efekcie zmniejszylo się swiatlo jednego z kanałow dolotowych. Naprawdę nie rozumiem jak mozna na poziomie masowej produkcji dopuszczać taką partaninę.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
niemcy tez zaliczaja wtopy. w przywolanym przeze mnie bmw e60 z silnikiem n47 niemcy wpadli na pomysl zeby przeniesc tozrzad z przodu do tylu silnika miedzy silnik i skrzynie. w rezultacie jak rozciagnal sie nam lancuch i zaszla koniecznosc wymiany serwis skasowal nas na 7500 pln za wymiane!!!!
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Klapy w BMW też wpadały do silnika. Nie powiem z głowy kodów silnika, ale to znane zjawisko w świecie diesli BMW.
tylko przy jakim przebiegu? tak jak napisalem bmw kupione w salonie od nowosci sprzedane przy przebiegu 280 tys, w alfie padl mi juz drugi kolektor przy 250. pierwszy przy 170 drugi teraz a w bmw byl dobry. no chyba ze wszystkie bmki ktorym wpadly klapy mialy stan licznika skrecony o 300 tys
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
No i stało się, po ściągnięciu kolektora okazło się iż brak klapy na 3 cylindrze. Po osadzie na ośce widać że odpadła sporo temu, ale auto jeździło normalnie, przynajmniej tak mi sie zdawało, autem zrobiłem około 1000 km od zakupu. Turbo rozsypane to fakt, bo leje niesamowicie, teraz pytanie... rozbierać głowicę czy jeździć dalej? Ktoś jeździ dalej po urwaniu klapy ? Kuźwa nie wiem co dalej robić
Sprawdz kompresję to bedziesz wiedzial czy jest ok czy nie.
teraz muszę to złożyć do kupy aby sprawdzić kompresję. Lepiej sprawdzić kompresję za pomocę adaptera do świecy czy wtrysku ? co jest łatwiej dostać
Latwiej sprawdzić przez świecę ale trudniej dostać gotowy adapter więc pozostanie wytarganie wtrysków lub dorobienie samemu adaptera pod świecę.