Nawet nie pomyślałem o tych bajerach. Ale składane lusterka to miałem w swojej 17 letniej Lancii..
Auto ponoć po jednym właścicielu, niby jakiś lekarz. Trochę mi to przypomina historię z niemieckimi dziadkami:)
Printable View
Witam. Jestem nowy na forum i planuję w ciągu najbliższych miesięcy zostać posiadaczem Alfy 159 i potrzebuję od Was małej pomocy. Od kilku dni regularnie przeglądam różne tematy i doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie dla mnie 159 z silnikiem 1.9JTDM 150KM (w przyszłości rozważam wirus). Marzyła mi się 2.4 210KM, ale doszedłem do wniosku, że o ile będę mógł sobie pozwolić na jej zakup, to koszty ewentualnych awarii przekraczają mój budżet. Na przyszłą Alfę chciałbym przeznaczyć 25-28k (plus kilka tysięcy w zapasie na doprowadzenie jej do dobrego stanu). Myślicie, że w tych pieniądzach znajdę w Polsce coś konkretnego? Bo mam również możliwość raz na kilka miesięcy udać się z grupą handlarzy do Niemiec. Warto?
Mam jeszcze 2 szybkie pytania:
- czy po zakupie 1.9JTDM 150KM udać się od razu na wycięcie DPF, zaślepienie EGR i usunięcie klap (czy zmiana kolektora na ten 156?)? Ci z Was, którzy wykonali te operacje - ile Was to wyniosło?
- czemu [notranslate]Alfa[/notranslate] z tego ogłoszenia jest tak tania?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2010r-1-9-jtdm-150km-sedan-1szy-wlasciciel-salon-pl-przebieg-119tys-ID6z1n0x.html#410b765fdd
Przód zdaje się, że zaliczył pewne przygody, a zderzak przynajmniej na zdjęciach nie wygląda na najlepiej pomalowany. Brak emblematów na błotnikach, zdjętych pewnie przy malowaniu, maska schodzi się ze scudetto, a nie powinna. Z przodu zimówki, z tyłu letnie - sugeruje to, że poprzedni właściciel nie miał odpowiednich funduszy, żeby utrzymać ten samochód. Brudny środek. Kierownica wskazuje na przebieg 2x większy (ale tu sporo zależy od użytkownika).
Klapy i EGR - warto pozbyć się od razu.
DPF jeśli sprawny, niech zostanie, po co jeszcze bardziej truć środowisko..
Według mnie trochę liche jest spasowanie przodu np. maski z grillem, jeden halogen inny drugi inny, blotnik przedni prawy słabo wg. mnie spasowany z maska w okolicach słupka na którymś zdjęciu widać dużą szparę, brak oznaczeń Giugiaro, ogólnie auto sądząc po środku tj. kierownica, boczek kierowcy nie będzie zadbane...
Skąd wniosek, że nie ma czujnika deszczu i zmierzchu ? Są wymienione w opisie wyposażenia. Ma też ksenony, które nie są wymienione. Czy są składane lusterka tez nie ocenisz po zdjęciu, a w opcjach wyposażenia do wyboru na otomoto nawet nie ma takiego podpunktu :) Zresztą ta opcja chyba była dość rzadka w 159.
Faktycznie sporo pachnideł - ale jeśli bedzie smierdziec to zanim uznasz ze popowodziowy to można sprawdzić temat cieknącej uszczelki w drzwiach (poruszane na forum).
Dziękuję za pomoc. Właśnie o to mi chodziło, osoby, które mają styczność z tym samochodem na co dzień wyłapią zdecydowanie więcej niż ja. Jeżeli będę miał coś konkretnego na oku to najpierw skonsultuję z Wami.
A co myślicie o tym wyjeździe do Niemiec w poszukiwaniu Alfy? Znajomy jeździ regularnie i mówi, że dużo jest takich z małymi zdarzeniami, czy zarysowaniami. Zastanawiam się, czy nie kupić takiej i doprowadzić jej do porządku.
Z istotnych rzeczy - po lewej stronie przy przednim nadkolu brakuje znaczka "Giugiaro design". Być może coś tam się działo (kolizja)?
[MENTION=74144]dpar[/MENTION]
Ma czujniki parkowania (są otwory na zderzaku i wymienione w ogłoszeniu) i czujnik deszczu (manetka częstotliwości automatycznych wycieraczek na prawo od kierownicy). Resztę wyposażenia trzeba by sprawdzić/zapytać.
A widzisz je gdzieś? Przecież na zdjęciu widać, że szyba jest bez miejsca na czujnik deszczu. Jak nie ma czujnika deszczu to nie ma i całej reszty.Cytat:
Skąd wniosek, że nie ma czujnika deszczu i zmierzchu ?
Zresztą nie ma co gdybać. Po prostu rozkodowałem sobie VIN i sprawdziłem jakie samochód ma wyposażenie. Dodam, że ma za to poduszkę powietrzną chroniącą nogi pasażera ;)
O czujnikach parkowania nic nie pisałem, zresztą widać, że są.Cytat:
Ma czujniki parkowania (są otwory na zderzaku i wymienione w ogłoszeniu) i czujnik deszczu (manetka częstotliwości automatycznych wycieraczek na prawo od kierownicy).
Manetka wygląda identycznie w wersji bez i z czujnikiem. W wersji bez, po przestawieniu w pracę przerywaną częstotliwość reguluje się pokrętłem w manetce (góra dół), w wersji z czujnikiem po przestawieniu w pracę przerywaną aktywuje się sterowanie przez czujnikiem, a pokrętłem wybiera poziom czułości.
Tu widać wersję z czujnikiem deszczu i zmierzchu:
https://otomotopl-imagestmp.akamaize...awa_rev083.jpg
W ogłoszeniu było 38 netto co po dodaniu VAT-u daje 47 brutto.Cytat:
Miało być 38, a nie 47 gwoli ścisłości.
Oj tam, zawsze można użytkować w DG wyłącznie do celów służbowych i odzyskać pełen VAT
trochę informacji [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159 VIN: ZAR93900007154893
http://allegro.pl/show_item.php?item=6881028653#thumb/5
http://bez-wypadkowe.net/showthread....93900007154893
- - - Updated - - -
Alfa Romeo 159
VIN: ZAR93900007146194
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yWFxr.html
http://bez-wypadkowe.net/showthread....93900007146194
Wygląda jakby był popowodziowy.Cytat:
Alfa Romeo 159
VIN: ZAR93900007146194
panowie co sadzicie o tym ogloszeniu
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...olx#xtor=SEC-8
Witam . Panowie i Panie. Jutro wybieram się na oględziny tego autka otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-xenon-parktronic-zadbana-ID6z2ddH.html#6e378ca60d. Auto ma wymieniony silnik i pozbawione jest klap wirowych i DPF. Czy można o parę słówek spostrzeżeń zaczerpniętych z fotografi. pozdrawiam
Cześć, ktoś był oglądać albo zna samochód z poniższego linka? Miałem obejrzeć w weekend ale właściciel wyjeżdżał a teraz ja nie będę miał czasu więc liczę na pomoc. Wygląda na uczciwą ofertę.
allegro.pl/show_item.php?item=6921114859#ccec5aba40
Udało mi się dostać do historii serwisowej auta i tak po krótce:
- 4921 km (10.08.2011) - nie działa klimatyzacja. Wadliwe przewody ukl. klimatyzacji - wymiana,
- 15437 km (2.11.2012) - sprawdzenie wycieków,
- 30011 km (1.08.2014) - sprawdzić klimatyzację i wycieki oleju,
- 32321 km (14.10.2014) - wymiana akumulatora,
- 36510 km (23.04.2015) - rozszczelniony kondensator klimatyzacji i przewód - wymiana,
- 41448 km (9.09.2015) - wymiana tłumika końcowego,
- 42450 km (19.10.2015) - wymiana akumulatora,
- 46494 km (9.05.2016) - wycieki płynu chłodzącego.
To na tyle. Do tego jeszcze zmiany opon co chwilę, jest jeden zapis że hałas w aucie.
Pytanie czy nie za duży tych rzeczy, zwłaszcza wycieki z układu chłodzącego i klimatyzacji. No i czy odświeżaczami nie próbuje się zamaskować właśnie tych wycieków?!
Aha, auto miało kolizję, lakierowany błotnik i drzwi od strony kierowcy.
Trudno powiedzieć o co chodzi z tymi wymianami. Raczej wycieki z odświeżaczami nie maja bezpośrednio powiązania, ale może coś niezbyt z tej klimy pachniało. Dla mnie to trochę wygląda jakby samochód sporo stał w nienajlepszych warunkach, klima sie rozszczelniła i bez czynnika zaczęło się coś paskudzić/śmierdzieć. dłuższe postoje mogą też tłumaczyć korozję układu wydechowego (wymiana) czy padnięty po roku akumulator(wymiana). To tylko podejrzenia. Fajnie ze historia serwisowa jest weryfikowalna, nie skreślałbym tego samochodu.
może i dobrze, nikt nic podejrzanego nie zauważył. Trzeba by go dokładnie sprawdzić. Ze zdjęć moją wątpliwość budzi jedynie to czy aby na pewno są tam ksenony. Sa wymienione w parametrach, ale nie widać dysz spryskiwaczy w zderzaku... może kwestia zdjęć, może zderzak wymieniony. Zastanawiające może być tez dlaczego ktoś sprzedaje samochód po 5 miesiącach...
ok dzieki Panowie jutro jade ogladac ale mam jeszcze jedna na oku. Warto tez na nia zerknac ?
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6z1bG7.html
Taki przebieg, taka cena. Trzeba sprawdzić pod kątem czy bardzo bita nie była.
Mowisz o tej drugiej czy tez i o pierwszej :D ?
Ta druga z Belgii. Nie sugeruję, że bita to od razu zła - miej tylko na to oko.
Kocur akurat ta pierwsza to ma prawdziwy jest przeglad techniczny z Belgii z kwietnia, car pass i sprawdzalem w autobazie belgijski raport wszystko sie zgadza. Pozostaje tylko kwestia bezwypadkowosci :D. Do tej pierwszej tez mam blisko wiec jutro jade ogladac.
Nie wykluczam że ktoś robił dieslem 16k rocznie, tylko to zawsze podejrzanie wyglada[emoji4] wysłałem Ci coś na maila
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam. Mam na imię Robert. Jestem nowy na tym forum. Chciałbym kupić Alfę Romeo 159 z silnikiem 2.2 jts. W związku z tym, miałbym parę pytań.
Ile pieniędzy (około) potrzeba na zakup dobrego egzemplarza z tym silnikiem? Ostatnio oglądałem jedną w Stróżach. Podczas jazdy nie wykryłem żadnych niepokojących zachowań, samochód prowadził się równo i pewnie. Nie ściągał podczas przyspieszania, ani hamowania. Odejście też miał raczej prawidłowe. Diagnosta podczas badania nie doszukał się problemów w pracy zawieszenia, hamulców czy układu kierowniczego. Po wpięciu komputera diagnostycznego, wyświetliło dwa błędy sprzed paru lat, dotyczące wałków rozrządu. Wg diagnosty wymieniono czujniki położenia wałków. Po skasowaniu, błędy nie powróciły.
Problemy to:
- korozja na elementach podwozia i wydechu (samochód nie był konserwowany),
- prawdopodobnie powypadkowa przeszłość (samochód malowany w całości ok. 260 um i szpachla na progach, masce i tylnej ćwiartce, nad prawym tylnym kołem ok. 400 um),
- przedni zderzak odchodzi, albo jest źle zamontowany, albo są wyłamane zaczepy,
- dwie wgniotki na dachu powstałe raczej po ponownym lakierowaniu,
- prawy ksenon świeci za nisko,
- tylko jeden kluczyk,
- mimo wypełnionej książki serwisowej, brak faktur czy paragonów na przeprowadzone naprawy,
Zalany olej to Total Quartz 5w40. Sprzedający powiedział, że przy corocznej wymianie i tak, nie ma sensu zalewać czegoś lepszego. Trochę mnie to zaniepokoiło. Cena to 21 tys. zł. Chyba, że zrezygnuję z felg z oponami letnimi, to wtedy 20 tys. Sprzedający nie obniży ceny ponieważ, początkowo [notranslate]Alfa[/notranslate] była wystawiona za 25 tys.
Oto ogłoszenie: olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-piekna-CID5-IDnrPr2.html#a3784214d0
Jest nieaktualne, ale samochód jest na sprzedaż teoretycznie do końca tygodnia. Sprzedający powiedział, że jeśli się nie sprzeda zostawi dla siebie, bo wie co ma.
Wydaje mi się, że jest to trochę za wysoka cena, jak za samochód w tym stanie. Dlatego pytam o ilość pieniędzy potrzebnych na zakup? Większość ofert Alf z tym silnikiem znalezionych w internecie to samochody w cenie ok. 20 tys. Na dodatek jest ich niewiele. Opłaca się szukać samochodu w Polsce, czy lepiej sprowadzić z zagranicy? Wtedy jednak dochodzi wyższa akcyza. Co bardziej doświadczeni ode mnie koledzy uważają? Interesować się tym egzemplarzem, czy szukać czegoś innego?
Dzięki z góry za opinie i poświęcony czas.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich, czy ktoś oglądał tego Spidera I mógłby mi powiedzieć coś więcej na jego temat?
http://allegro.pl/alfa-romeo-spider-...926703060.html
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Cena jak za ten model, z tego rocznika, nie jest zaniżona, natomiast biorąc pod uwagę wyniki pomiarów miernikiem lakieru samochód może nie być jej warty.Cytat:
Cena to 21 tys. zł.
Co do reszty, w tej sytuacji, nie ma co się wypowiadać.
Uważam, że w tych pieniądzach można kupić bardziej zadbany egzemplarz. Perełka ze Szwajacarii po dzwonie, w najlepszym wypadku gradobicie - z jakiegoś powodu cała była malowana ponownie. Jeśli chcesz samodzielnie sprowadzić auto z zagranicy to się nie opłaca. Raz, że samochód raczej będzie droższy, dwa wspomniana akcyza.
Serio przejmujesz się korozją wydechu w 10 letnim aucie?
Witajcie.
Nadszedł ten czas w którym moja 156 powoli kończy swój żywot i szukam w jej miejsce 159 (w końcu zdecydowałem się, że nie GT :D )Wpadł mi w oko ten egzemplarz https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#ed0435d665 No ale właśnie. Pierwszy rzut oka w ogłoszenie i ten przebieg to jakiś kuriozum, więc pierwsze światło ostrzegawcze i to mocne. Ktoś coś więcej może po zdjęciach i opisie powiedzieć, żeby mnie do reszty zniechęcić? :edziabije: A może ktoś w Krakowie nawet oglądał? Ja jestem ze Słupska i nie pojadę przez całą Polskę żeby zobaczyć jak się może okazać jakiegoś złoma- składaka.
Pisałem Ci na fb, Bocian sprzedaje pewny egzemplarz i to jeszcze Ti, biała.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Bocian sprzedaje auto w wyższym przedziale cenowym.
Wiem, ale nie jest powiedziane, że kolega nie jest w stanie tyle zapłacić
Robił, robił. Ale już nie jeden się przekonał, że 159 to tylko ładny wygląd ;) Ja jestem też wśród nich. Z chęcią powrócę do 156 V6 zamiast 159
Tzn. ze nie byłeś zadowolony ze 159 i nie kupiłbyś po raz drugi :) ?
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka