A nie łatwiej ciśnieniowo? Tak jak działa westgate w turbo. W Giulii Q jest tak zrobione z tego co widziałem (ktoś sprzedawał wydech z rozbitka)
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Podcisnienie też biorę pod uwagę, ale jak na razie nie mam pomysłu jak utrzymać otwarty wydech przy puszczeniu gazu podczas gdy obroty nadal są wysokie.
Bardzo jestem ciekaw jaki patent ma MG :)
Przepiękne...aż żal ze nie poszli tą drogą:)
Pany... Zróbcie sobie cały wydech z kwasiaka albo nierdzewki, dobrze policzony i żadne przepustnice nie będą potrzebne, dziadostwo toto takie że hej, nie wiedziałem że teraz dźwięk silnika "robi się" przez wycięcie części układu wydechowego, masakra...
Kilka dni temu dałem przejechać się mojemu koledze, który na codzień jeździ volvo s60 polestar, mocna maszyna, silnik 3.0, 360 km, 4,5 s do 100km/h. Jeździłem nim kiedyś. Mówię mu, że mimo iż Giulia jest trochę słabsza to jeździ dużo szybciej bo lepiej się prowadzi, lepiej wchodzi w luki i hamuje mocniej. Ma też lepsze przełożenia i reakcję skrzyni biegów (swoją drogą nie wierzę w te 4,5 s w Volvo;)) Wsiadł, pojechaliśmy w nocy po Ursynowie, kilka łuków, ronda, kilka przyspieszeń. Wszystko na manetkach na manualu, nie przekraczając 5000 obrotów. Autentycznie gość oniemiał. Jeszcze następnego dnia dzwonił, że wziął swoje Volvo na te same zakręty i próbował je przejść z taką prędkością i mu się nie udało. Szacun Alfa :)
Czy ktoś może otrzymywał już ofertę na AR Veloce benzyna rocznik 2018 z Android Auto/CarPlay? Bo ja tak i zaproponowano mi rabat około 9% (katalogowo ponad 255k więc powinno być z czego schodzić). Toż to bardzo słabo :/
Panowie z racji nowego roku jaki mamy czy są już dane sprzedaży Julki i Stelvio za cały tamten rok?
Nie ma jeszcze danych za grudzien z Europy, będzie na koniec miesiąca jakoś.
Jak na razie:
EU - 22 990 szt
US - 8 870 szt (cały rok już)
Razem 31 860 szt
Cześć, planuję w tym roku zakup samochodu. Rozważałem Mercedes-Benz C200, Opel Insignia, Skoda Superb i właśnie Alfa Romeo Giulia. Jeździłem każdym samochodem i chyba nie muszę mówić, którym jeździło się najprzyjemniej. Z punktu praktycznego bardziej obstawałem przy Insignia lub Superb, Mercedes ma ładną stylistykę i jest bardzo fajnie wyciszony, ale to Giulia mnie porwała. Jeździłem oczywiście egzemplarzem w bardzo bogatej konfiguracji, sam niestety będę musiał się decydować na coś uboższego. Myślałem o Giulii w wersji Business lub Super, silnik benzynowy 2.0l 200 KM, widziałem parę egzemplarzy w wersji Super wystawionych przez dealerów na allegro i ceny są całkiem w porządku, ok 130-135 tys zł brutto. Samochód będę brał najprawdopodobniej ze stock'u, ze względu na ceny, ale Was chciałbym się zapytać na jakie wyposażenie dodatkowe zwrócić uwagę? Osobiście chciałbym elektryczne fotele, pakiet z ksenonami 35W AFL i DRL, czujniki parkowania i kamerką cofania, ale może Wy coś doradzicie, co warto mieć w Giulii, a co jest niepotrzebne? Może trafi się gdzieś na stock'u jakaś sztuka w podobnej konfiguracji. Chciałbym się też dowiedzieć, jak właściciele/użytkownicy Giulii oceniają ten samochód, czy są zadowoleni, jakie są ewentualne mankamenty, czego brakuje, co działa źle, i jakie są plusy, może coś nowego usłyszę, a nie ma lepszego źródła niż użytkownik.
Lober ja jestem bardzo zadowolony z samochdu, mam zrobione ponad 18000 km i nie mialem nawet najmnijeszego problemu. Na start poczytaj sobie dzienniki uzytkownikow, jest ich kilkanascie na forum. W moim pisalem o zaletach, wadach i ogolnym wrazeniu. Na pewno da Ci to jakis poglad na auto :)
NIe żałuj na pakiet komfort - za głupie 900zł a masz szybę chroniącą przed promieniami słonecznymi i trochę innych drobiazgów:
Pakiet "Komfort" (384+57J+693+6NT+83X+RSX)
• system AQS z chłodzonym schowkiem w desce rozdzielczej (384)
• przednia szyba pokryta filmem chroniącym przed promieniami słonecznymi (57J)
• nawiew klimatyzacji na tylną kanapę (693)
• przedni schowek chłodzony (6NT)
• tylny port usb znajdujący się pod tylnym nawiewem (83X)
• dodatkowy port usb na konsoli środkowej (RSX)
Do tego jak dla mnie łopatki do zmiany biegów to mus - to wyjątkowa sprawa w Giulia/Stelvio - coś czego w takiej jakości wykonania nie ma nawet w wielu autach sportowych/luksusowych.
Weź składaną/dzieloną tylną kanapę, w business to dopłata 1200zł, w Super 0zł ale trzeba wybrać że taką chcesz!
Ja bym też brał chociaż wewnętrzne lusterko fotochromatyczne (500zł).
Na specyfikacje aut ze stocku uważaj, bo na allegro/otomoto jest kupa błędów w ogłoszeniach które czasem widać gołym okiem porównując zdjęcia z opisem.
Jak weźmiesz wersję business to możesz sobie brać auto do produkcji, bo cena tych ze stocku nie będzie niższa, albo będzie bardzo nieznacznie niższa, a wybierzesz sobie kolor, felg (jeśli ma być budżetowo to może 17" wzór 433 - jest przynajmniej "alfowy") i wszystko inne pod siebie.
Przy budżetowych konfiguracjach ja bym zostawał przy oryginalnych siedzeniach(tapicerkach), skóry poza sportowymi są słabe (nie trzymają szczególnie siedzisko) a kosztują sporo, natomiast materiałowe jak i super z materiałem przez środek przynajmniej oporuje i się nie lata sie po siedzeniu (a w Giuli to ważne bo w niej łatwiej o większe przeciążenia/siły odśrodkowe ze względu na wspaniałą trakcję/zwinność/zawieszenie itp).
za te pieniądze z wyposażeniem nie poszalejesz jednak. nie wiem czy kamerka jest taka ważna w Giuli (w Stelvio tak, bo tam jest wysoko szyba i jest bardzo mała), poza tym kamerka ma mały wyświetlacz i jest marnej jakości, więc może to sobie odpuść?
za jakieś 141tyś masz business (czyli Giulia + xenon 35W z AFS + navi mała + czujniki PDC tył + lusterka składane, to teraz chyba 129tyś w 2.0 200HP) do tego felgi 17" i właśnie elektryczne fotele (choć nie wiem czy da się je wziąść bez skóry). Pytanie co z lakierem, bo wszystko inne niż Alfa Rosso to dopłaty (1800/4000).
Jeśli miałbyś brać Super to w tych pieniądzach raczej coś z wyprzedaży/demo, tam można znaleźć fajne konfiguracje czasem za 40-60tyś taniej (Business to Giulia z rabatem o ile pamiętam ok 30tyś).
- - - Updated - - -
czyli dojdzie ok 2tyś z EU za grudzień, plus inne rynki z których w ogóle nie mamy danych (RPA, Australia, Chiny, Izrael).
Szału póki co nie ma, bo 159 potrafiła się sprzedawać w ilościach ok 60tyś/rok w samej Europie (lata 2006i 2007, potem już było mniej)
Dziękuję za odzew. Poszperam po forum, nawet nie wiedziałem, że są tu takie smaczki jak dzienniki użytkowników :) Jeżeli chodzi o to, co znalazłem to opieram się też na stronie Alfy Romeo i wykazie samochodów znajdujących się u Dealerów. Z takich przystępnych cenowo sztuk znalazłem np taką Giulię Super: http://stock.alfaromeo.pl/47210/alfa...opened=0&adv=0
Całkiem fajna specyfikacja i dobra cena, możliwe że jeszcze do uzyskania mógłby być wyższy rabat, niema niestety łopatek przy kierownicy. Zobaczę co będzie się pojawiało u dealerów, odwiedzę może parę salonów i wyślę zapytania, zobaczymy. Zorientuję się jak wygląda sprawa zamawiania samochodu z fabryki i jak to wychodzi z kosztami.
https://www.zasadaauto.pl/samochody-osobowe/alfa-romeo/
Zobacz jeszcze tutaj czy jest cos co Cie interesuje. Kupowalem u nich i polecam. Porfesjonalne podejscie i mozna fajna znizke dostac :)
Potwierdzam, w Krakowie teraz robią chyba jedne z najlepszych cen w PL. Jeździłem wszystkimi autami, które bierzesz pod uwagę i osobiście zastanawiałbym się pomiędzy Superbem, a Giulią (oczywiście z naciskiem na Giulię, ale pomiędzy nimi decydują już indywidualne preferencje każdego kierowcy). Mercedesa i Opla odpuść. Insignia jest ogólnie fatalna, a w Mercedesie jakość materiałów i montażu pozostawia wiele do życzenia, do tego jeździ przeciętnie
Są dane sprzedaży w Polsce - 1185 szt:
Gulia 437
Giulietta 378
Stelvio 295
75 szt to Mito i 4C
Całkiem nieźle. Szkoda, że reszta Europy nie popiera naszego entuzjazmu nowymi modelami Alfy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Moim zdaniem powinni zainwestować w agresywną reklamę. Za mało o niej słychu i widu.
chyba coś źle wykonałeś szacunkowe wyliczenia - z danych wychodzi że kupiliśmy ok 2% sprzedanych w Europie Giuli i Stelvio - trochę mało jak na jakieś 7% populacji z jakiej to liczą (28 państw, powiedzmy pi razy drzwi 500mln) - kupiliśmy 3.5 raza mniej per capita niż średnia europejska, to mniej więcej odzwierciedla ile razy mniej zarabiamy.
Bardzo słabo.
Dla przykładu 2 fenomeny polskiego rynku:
Volvo XC60 4966
BMW 5 3068
Sama marka zanotowała spory wzrost sprzedaży w stosunku do ostatnich lat w Polsce, w Europie chyba nie będzie tak różowo.
sprzedaż marki jako całości w Polsce wzrosła, nic dziwnego skoro są nowe modele. odlicz Stelvio i przypomnij sobie że w 2016r nie było praktycznie żadnych Giuli 2.0TB jeszcze dostarczanych do klientów (pojedyncze sztuki które zostały kupione z tych które wystawiono do salonów) a 2.2d wyposażenie było bardzo okrojone i też za dużo 2.2d nie było odbieranych, odejmij te auta od tych 1185szt z 2017r i ile wyjdzie?
a teraz co było wcześniej wg danych ze strony FCA:
Alfa Romeo pozyskała w 2016 r. 699 nowych „Alfisti". Większość Klientów zdecydowała się na model Giulietta - zarejestrowano 535 szt. tego kompaktowego modelu.
i:
Marka Alfa Romeo pozyskała w 2015 r. 688 nowych „Alfisti". Większość Klientów zdecydowała się na model Giulietta - zarejestrowano 572 szt. tego kompaktowego modelu.
U nas sprzedaż jest bardzo mała, potrzeba więcej modeli, lepszego serwisu, odczarowania złego stereotypu marki no i większych zarobków.
Znowu byłem w salonie alfy i znowu siedziałem w Gulii - Voloce i zwykłej. Mam 180 cm wzrostu.Co robię źle,że nie pasuje mi przedni fotel ( jeździłem Veloce ) - fotel pomimo sportowej "wysuwajki" z przodu nie podpiera moich ud,jak podniosę fotel to jestem głową w podsufitce,choć pod udami jest lepiej.Czy ktoś wie - czy przy regulacji manualnej można to lepiej wyregulować ? Brak mi regulacji pochylenia siedziska- w Volvo nie ma z tym problemów,podobnie w Audi.Czy coś jest ze mną nie tak?
Fotele w Volvo to niestety inna klasa, znaczy się wyższa. Sam sprzęt, samochód, jednak nie daje tyle radochy z jazdy co Alfa.
Jak weźmiesz pakiet komfort, masz regulowane podparcie ud. Ja ma ponad 180 cm i podpiera mi. Ostatnio robiłem trasę 800 km i nie czułem w ogóle dyskomfortu a mam problemy z kręgosłupem. Przed zakupem miałem wypożyczona klasę c i po trasie do Poznania musiałem spać na desce :(
Widać, że znasz się na rzeczy także prosimy - rozwiń swą rozbudowaną wypowiedź. Jakie Volvo porównujesz do Giulii i w czym ten wóz jest wyższej klasy niż Giulia Veloce? Rodzajem napędu ? rozłożeniem masy? A może jest dużo lżejszy, bardziej zaawansowany technicznie ? Podaj parę konkretów.
Dziękuję. Właśnie to miałem napisać.