Nie wiem, nie jechałem. Suvy kia wyglądają na ładne auta i zrobili mega robotę jeśli chodzi o stylistykę i jakość materiałów. Natomiast były tu głosy o stinger jako konkurencja dla giulii. Oglądałem kiedyś tego stingera i akurat przy tym aucie, nie wyszło im z designem najlepiej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Mimo intensywnego obrzydzania Gulii na tymże forum ( jakiś użytkownik słusznie doradzał,że tak będzie ) udałem się na jazdę próbną ( Gulia Veloce ).
Oto moje wrażenia:
- wizualnie z zewnątrz ładny a właściwie ładna , bo to kobieta - niby mieszanina stylów ale z gustem,
- wsiadanie z przodu i tyłu wymagające przyzwyczajenia ( jeżdżę Kugą ) ,rzeczywiście słupek ogranicza wygodne wysiadanie,
- mało miejsca na stopy pod przednimi siedzeniami,
- w środku przyjemnie z dyskretną nutką włoskiej fantazji ,bez fajerwerków i przede wszystkim piękne wskaźniki w tubach,jak widzę nowe Merce z deską wyświetlaczy przed nosem to mnie mdli,
- ogromne łopatki utrudniające kontakt z przełącznikami ,
- przyznam że nie znalazłem idealnej pozycji za kierownicą,może wymaga dopracowania - fotele dość twarde,mimo sportowego fotela słabe podparcie dla ud ( najlepiej siedziało mi się w Levorgu ! )
- mimo kół 19" bardzo dobry komfort i tłumienie poprzecznych nierówności ( tory )
- bardzo dobre wyciszenie przy normalnych prędkościach
- silnika do końca nie sprawdziłem - droga miasto i kawałek poza - reaguje na gaz dobrze ale do "szału" potrzebna jest Qulia QV,
- hamulce bardzo dobre,
- nic nie trzeszczy i stuka
Z rabatami ( kilka także dodatków ) wychodzi ok.170 tysi - wciąż nie wiem ,czy to dużo czy mało za alfę
Czekam na jazdę wersją 200 km
W tym roku zmieniam samochód ,wciąż nie wiem co kupić - raczej na pewno nie SUV ,jako osobnik 50+ mam okres "odmłodzenia"
dlatego myślę żeby kupić coś z "jajem" - życzenia świąteczne mojej żony.Czy będzie to alfa nie wiem,rozdźwięk jest duży - Golf GTI,Mercedes A ,Jaguar XE.
Odebrałem moje Veloce kilka dni temu. Ostatnie lata jeździłem volvo, m.in s60 z silnikiem 360km. Ale wszystko zbladło przy mojej nowej giuli. Prowadzenie, charakter silnika, zestrojenie skrzyni i napędu, zawieszenie w zakrętach i ten wzrok ludzi)) próbują mnie brać na wyścigi BMW i merce, ale nie mogę bo chce dotrzeć najpierw. Volvo ma super jakość wnętrza, ale mam wrażenie ze alfa ma jeszcze wyższy standard. Infotament bardzo dobry, pamięta pozycje menu w które najczęściej zaglądasz (audio), bardzo prosty i dobry. Audio super (mam HK). Naprawdę jestem mega zadowolony. Powiedziałem wczoraj żonie, że nie wyobrażam sobie teraz innego samochodu. Łopatki przestają przeszkadzać po chwili. Fota z salonu
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marchionne już kilka lat temu planował pół miliona sztuk rocznie, potem 400 tysięcy. Tymczasem w tym roku mooooże osiągnie 100 tysięcy. Co ma niby zwiększyć sprzedaż czterokrotnie? Giulia jest ewidentną porażką rynkową, żebyście nie wiem jak wyzywali mnie od trolli, ale ja operuję danymi i faktami. Auta bezpośredniej konkurencji sprzedają się o niebo lepiej a nic już nie wskazuje na zmianę tej sytuacji, bowiem Giulia jest na rynku już półtora roku. Popyt na model nie wykaże już raczej skokowego wzrostu, bo niby z jakiego powodu?
Cała nadzieja w Stelvio ale to akurat ja też wiele razy pisałem. Mają wejśc nowe modele, pisze się o tym ale nadal nie widać, co i kiedy miałoby zwiększyć sprzedaż do 400 tysięcy rocznie. Alfa Romeo nie przynosi FCA zysków i taka jest prawda, niezależnie od waszej agresji ataków na mnie ad personam. Miałem rację i mam ją nadal.
- - - Updated - - -
.....ale oczywiście nie dają rady.....ciekawe, przy okazji, gdzie sie tak ścigasz? miejmy nadzieję, że nie drogach publicznych, bo one ściganiu nie służą.
A co do wzroku ludzi: kiedy ten wzrok zauważasz? jak gonią Cie te beemy i merce? Fajnie. Pewnie połowa z tych patrzących z boku myśli: oooo, jakaś nowa beema jedzie. A połowa patrzących z tyłu: co ten superb tak zapycha szybko?
Z przodu owszem, auto się wyróżnia. Tylko kto patrzy na Ciebie z przodu, jak Ty wszystkich wyprzedzasz?
- - - Updated - - -
zachęcałbym Cię do Jaga. Z Golfem daj sobie spokój) Jag albo mocna Giulia, przemyśl
![]()
Chłopie, czytaj ze zrozumieniem. Nie ścigam się bo docieram samochód, wzrok ludzi na skrzyżowaniach a nie z BMW. Poza tym nie bądź hejterem. Widzisz ze cieszę się z nowego samochodu a tu jest miejsce na takie wpisy użytkowników. Nie psuj mi proszę radości. Dziękuję.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mi się to auto bardzo podoba, ale rozczarowuje okrutnie jakość materiałów oraz jakość montażu wnętrza (dramatyczna szczególnie na boczkach drzwi) moja była Giulietta QV była złożona o niebo lepiej od XE. No i do tego nieporozumieniem jest obecnie robienie systemów multimedialnych bez pokrętła, obsługa przez sam dotyk to porażka, na ma szans żeby w czasie jazdy np. wprowadzić punkt nawigacji lub wybrać numer telefonu.